Dit zijn zomaar een aantal argumenten die je kunt hebben tegen de vleesetende mens.
- Vlees eten is dieren vermoorden.
- Vlees is niet goed voor de bloedvaten.
- Mensen zijn van oorsprong planteneters.
- Vlees is slecht voor het milieu.
Als je zelf aan Paleo doet vergeet je vaak dat heel veel mensen dit denken. Als je het boek “de Paleo Revolutie” hebt gelezen dan ben je actief bezig met wat je dagelijks eet en begrijp je dat vlees een belangrijk onderdeel is van het voedingspatroon van de mens. Het heeft ons zelfs gebracht waar we nu zijn. En hoewel de productie van vlees dagelijks in slecht daglicht wordt gezet hoeft het helemaal niet zo te zijn en kan vlees ook prima verwerkt worden op een duurzame manier zonder massaproductie.
Toch als je aan Paleo doet en je verteld hoe je eet krijg je vaak bovenstaande argumenten om je oren, vooral van de plantenetende buurvrouw die denkt dat je alleen maar vlees eet zoals ik in mijn vorige artikel al kort vertelde. In dit artikel wil ik je graag vertellen wat je als “weerwoord” kunt geven.
Mensen zijn vaak niet tegen Paleo of vlees eten.
Als eerste wil ik dat je begrijpt dat mensen vaak niet eens tegen Paleo zijn of tegen vlees eten in het algemeen, maar meer tegen de hele vleesindustrie. Het enige wat mensen vaak zien en horen zijn de kiloknallers in de supermarkt. Het zijn de aanhangers vol varkens op de snelweg op weg naar het slachthuis. Het zijn de beelden van 883 kippen op één vierkante meter zonder bewegingsruimte. De reden waarom mensen geen vlees willen eten is vaak een emotionele reden. En die reden snap ik ook, zelf vind ik het ook gruwelijk. Om die reden koop ik zelf ook alleen biologisch vlees.
Toch zijn er ook nog een groep mensen die het verder willen trekken, en die naast hun emotionele reden ook een wetenschappelijk feit zoeken om geen vlees te eten, en om vleeseters een draai om hun oren te geven. Hieronder een aantal voorbeelden en hoe je hierop zou kunnen reageren.
Mensen zijn eigenlijk van oorsprong planteneters.
Dit is de meest gehoorde. Vegetariërs wijzen naar chimpansees en andere apen die van fruit genieten aangezien dit de diersoort is die het meest op de mens lijkt. Zij eten 70% fruit en wat ander plantaardig voedsel en insecten. Moeten wij dan ook niet een voedingspatroon volgen wat hierop lijkt? Ten eerste, we zijn geen apen, we zijn mensen en wij zijn in miljoenen jaren geëvolueerd tot wat we nu zijn. En ten tweede, ook de chimps jagen op andere apen voor vers, rauw vlees.
Er kan veel gebeuren in een paar miljoen jaar. We hebben als soort een flinke hersenpan gekregen, handen die met precisie kunnen werken en waar we gereedschap mee hebben ontwikkeld, we hebben controle gekregen over vuur, we zijn op twee voeten gaan lopen, en hebben een compleet taalsysteem ontwikkeld voor communicatie. Maar nee, we zijn niet gewend aan het eten van vlees 😉
In de realiteit echter weten we dat met name het eten van vlees ons zo ver heeft gebracht. We zijn alleseters, en als het moet kunnen we pure vleeseters worden.
Lange dunne darm.
Maar hoe zit het dan met onze dunne darm die acht keer onze lichaamslengte lang is? Vleeseters hebben een dunne darm die drie keer de lichaamslengte is, en planteneters hebben een veel langere dunne darm. Verklaar dat maar eens. Wij zijn planteneters.
Eigenlijk, wanneer je meet van je kont tot je mond (de echte lengte die er toe doet) zie je dat onze 8:1 ratio precies in het midden ligt van de vleesetende hond- en katachtigen (3:1) en planteneters zoals koeien (20:1) en paarden (12:1). Hoe perfect is dat? De alleseter ligt precies tussen de vleeseter en de planteneter in.
Echter daarnaast is het meten van de lengte van de darmen ook niet de beste manier om te bepalen wat iemand zou moeten eten. Beter kijk je naar de spijsverteringsorganen. Planteneters hebben speciale organen om cellulose [note]http://nl.wikipedia.org/wiki/Cellulose[/note] af te breken – zoals bijvoorbeeld meerdere magen.
Wij mensen hebben maar één maag en die is niet in staat om cellulose af te breken. Daarnaast kan onze maag niet alle vezels uit alleen plantaardig voedsel verwerken. Als iemand echt een planteneter zou willen zijn, dan zou hij uren en uren moeten herkauwen voor het verteringsproces. Vervolgens zou je de inhoud van je maag net als koeien weer op moeten boeren en het herkauwingsproces moeten herhalen. Dat is wat “echte planteneters” doen.
Geef mij maar gewoon een biefstuk bij m’n salade. 😉
Dus misschien aten we wel wat vlees. Maar we waren aaseters, en aten de laatste restjes van karkassen. Vlees was geen groot onderdeel van ons dieet.
We waren aaseters
Uit de documentaire “The Perfect Human diet” blijkt wel anders. Wij hadden vroeger echt geen constante honger. Wij jaagden actief naar dieren, groot en klein, voor grote hoeveelheden vlees en vet. Om bij het karkas te komen met verse inhoud moet je de dieren zelf doden. We waren echt niet aan het wachten tot de leeuwen klaar waren met hun maaltijd, om de restjes vervolgens te pakken zoals een hyena. Je wordt niet de ultieme jager om jezelf vervolgens voort te planten over de hele wereld door alleen de laatste restjes van de botten af te likken.
Maar als we echt vleeseters zouden zijn dan hadden we klauwen en grote tanden.
Evolutionair proces.
Het maken van gereedschap / wapens en onze grote hersenpit zijn voor ons wat de klauwen en tanden zijn voor de leeuw. Oke, het zit niet aan ons lichaam zoals de tanden en klauwen wel bij de leeuw horen, maar het maakt ons als mensheid. Het maken van gereedschap is een evolutionair proces, onze hersenen en de mogelijkheid om gereedschap te maken is ons gegeven, en zijn juist onze klauwen en tanden.
Daarnaast is dit artikel niet bedoeld om te laten zien dat we pure vleeseters zijn (waar we wel toe in staat zijn) maar juist om te laten zien dat vlees wel duidelijk een plaats heeft in ons voedingspatroon.
Ik hoop dat je het met mij eens bent dat we geëvolueerd zijn als mensen om vlees te eten en om de sterkste soort op aarde te worden wat we nu zijn. Mijn bedoeling is niet om vegetariërs tegen het hoofd te stoten (ik eet grote hoeveelheden groenten en fruit naast mijn vlees), maar natuurlijk heb ik wel een sterke mening over het eten van vlees en ben ik overtuigd dat vleeseten goed is voor iedereen.
Interessante discussie. Zelf ben ik al bijna 20 jaar een kerngezonde vegetarier, niet perse tegen vleeseters, maar zelf wil ik niet aan de industrie bijdragen, en wild laat ik inmiddels ook graag buiten lopen. Maar ik geloof er ook in dat de maatschappij en ook ons voedingspatroon er momenteel voor zorgt dat we niet “het leven leven waar we voor gemaakt zijn”. Ik ben er heilig van overtuigd dat het veel ziektes en stress en negatieve energie zou schelen als we dichter bij onze roots blijven. Er is dan ook wel wat getriggered toen ik over paleo hoorde (hoewel er geen haar op mn hoofd is die overweegt weer vlees te gaan eten, dus ik moet nog even kijken naar een mooie balans tussen beide).
Nou geloof ik ook dat we met de introductie van (bewerkte) granen en landbouw etc het evolutie tempo voorbij zijn gegaan, waardoor dat een mooi moment is om naar terug te gaan als we nadenken over onze oorspronkelijke voeding. Maar is er voordat we gereedschappen maakten een tijd geweest dat we geen vlees aten? Misschien is dat wel in het evolutie-tempo meeveranderd, maar in hoeverre zijn we fysiek ‘afgedwaald’ van wat daarvoor was? Zou ons lichaam ook nog met dat voedingspatroon van daarvoor kunnen leven?
En natuurlijk… hoeveel wild vlees is er nog te krijgen tegenwoordig? 🙁 Want ik denk wel dat daar een verschil in zit als je het echt hebt over wat goed voor je is of teruggaan naar ‘vroegah’.
Als afsluiter: behalve dat paleo goed is voor de mens, is het goed voor de natuur, zonder al die chemicalien en bewerkingen etc., dus ik ben -ook als vega- helemaal voor. Succes met je blog!!
Thanks Marijke, mooie reactie.
Ieder heeft zijn mening en zijn gedachtengang, en ik hoop gewoon dat we lekker in harmonie door kunnen blijven groeien naar een gezonder Nederland.
wij eten alleen het vlees dat er word aangeboden door de natuur of het lot, ik ben niet bang om een dood konijn of overreden fazant van de straat te plukken ( mits deze nog goed is natuurlijk ). Heb nu alleen ree in de diepvries liggen, heerlijk. koop geen vlees uit de supermarkt en ben zelf ook niet beroerd om een kip te slachten ( liever niet , maar doe t wel ). eet verse groenten en fruit en af en toe vlees, we eten vaker vis als vlees trouwens . Steeds meer gaan we de paleo kant op en we voelen ons er heel goed bij, geniet ervan , liefs marion
Het ziet er heerlijk uit op je cottage Marion 😉
Ik wil nog een aanvulling doen: Vleeseters hebben snijkiezen, planteneters hebben maalkiezen, wij hebben allebij.
Ik heb al eens ergens anders gemeld dat toen de mens landbouw ging bedrijven en men overstapte naar een dieet dat grotendeels bestond uit graan en bonen, en slechts een weinig vlees, noten en fruit. Zijn gezondheid verslechterde. Dat kwam mede door dat men te eenzijdig at maar ook omdat men onnatuurlijk/slecht bewogen ( de hele dag graan malen op een steen of in de bossen en velden op zoek naar eten). Zeker in tegenstelling met de Mesolithicers van Doggerbank. Zij worden gezien als de gezondste mens ooit. Hun dieet bestond uit 60% vis en schaaldieren, 30% vlees en maar 10% uit noten, zaden, fruit en groen.
Ook werd de mens door dit eet patroon kleiner. De mens in het Mesolithicum was gemiddeld 1.80m, in de Middeleeuwen was je met 1.60m groot!
Het echt eten van groente begint pas aan het eind van de Middeleeuwen.
Ik wou even reageren op de opmerking over de grootte van de mens,
Ooit heb ik een wetenschappelijk artikel gelezen over de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer en de grootte van diersoorten ( mensen zijn ook dieren) in het dinosaurussentijdperk was alles veel groter ik weet niet meer precies hoe het in elkaar steekt maar geloof dat in die tijd er meer zuurstof in de lucht was, en dat dit nu afneemt. misschien vind je dit interressant om er eens naar te googlen.
Verder over dit artikel, de apen jagen sporadisch op andere apen ze doen het wel maar erg sporadisch en over vlees eten ik ben niet voor.
vooral niet als het op de argumenten b12 aankomt en bloedarmoede
( volgens mij heb ik dit niet in het artikel gelezen maar wil het toch benoemen)
Vroeger stond er bij ons elke dag vlees op het menu en ik had bijna het hele jaar door bloedarmoede als kind, hiervoor moest ik wekelijks bloed prikken.
Tegenwoordig ( ben nog geen veganist) eet ik bijna geen vlees en melkproducten meer en ik heb het nooit meer, ( Zelfs vanaf dat ik het minder ben gaan eten heb ik het ook niet meer)
ook het argument dat b12 alleen uit dierlijke producten te halen is…
b 12 word aangemaakt door bacterien zelfs in je eigen darmen,
Als dieren lekker scheiten op de aarde dan komt dat ook in de grond terecht en zit het ook in planten, ik kan hier heel lang over gaan praten maar misschien vinden mensen het interressant voor een google opdracht.
Verder word de opnamen van vitamine b12 ook erg beperkt bij medicijngebruik als je dus aan de medicijnen bent en vlees eet voor dit heeft het dan sowieso al niet echt toegevoegde waarde, een medicijn neemt in het lichaam een plek van een vitamine in dit geld voor bijna alle vitaminen.
Medicijnen komen er bij mij om onder andere deze reden al niet meer in ( naast dat ik niet geloof dat ze je beter maken maar alleen de symptomen aanpakken, je lichaam is de enigste die zichzelf kan genezen met de juiste voeding)
Het milieu aspect en vlees, dit is gewoon een feit, het simpelste feit is dat het ecologische systeem wel in verhouding moet zijn er komt een dier bij en er gaat er 1 dood, het aantal dieren wat er nu is, is erg over dreven veel dus dat klopt al niet meer en ja de manier waarop doet me ook erg denken aan de jaren 40-45 ( we staan daar elk jaar bij stil maar het gebeurt nog steeds dagelijks in de slachthuizen , beetje hypocriet vind ik zelf) En mensen die verschil zien tussen mens en dier begrijp ik persoonlijk niet, mensen zijn namelijk ook gewoon zoogdieren, dus er is geen mens en dier.. mens is gewoon een “ras”
daarnaast kan je nog kijken naar het transport wat er voor nodig is en de boskappingen voor al het veevoer de waterverspilling voor het veevoer en het grote aantal veevoer wat nodig is voor voor een paar killo vlees ( terwijl vele mensen honger lijden op deze wereld )
Ik zou er minder moeite mee hebben als mensen hun eigen vlees zouden zoeken en slachten dan deze holocaustachtige massaproductie.
Weet zeker dat veel mensen dan af zouden haken als ze dit zelf zouden moeten doen.
En over melkproducten, ik heb nog nooit een ander dier bij een ander dier melk zien drinken dit doen ze meestal alleen als ze nog jong zijn ( op de mens na).
En het is vreemd dat galactose in het menselijk lichaam niet of nauwelijks voorkomt ( behalve bij zogenden en lacterenden)
Öok lees ik regelmatig dat sinds het vleeseten ons brein groter is geworden , ik las toevallig vandaag een wetenschappelijke artikel die vertelde dat dit is gekomen door een kopieerfout in het DNA)
Verder wou ik nog even kwijt, Vlees uit de supermarkt is sowieso geen vlees, ik besloot ooit op een dag naar een biologische winkel gehakt te gaan halen, en ik schrok gewoon van de smaak!
Het smaakte echt naar zon typische boerderij geur, vanaf toen vroeg ik mij pas echt af wat zit daar in de supermarkt wel niet allemaal in …
Ik raad deze ervaring aan iedereen aan. ( niet om vlees te eten maar op het contrast te proeven )
Sorry ik probeerde mijn mening zo beknopt mogelijk uit te leggen ik hoop dat mijn verhaal duidelijk is =D