Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

8 comments

Deze 8 Voedingsmiddelen Koop Je Biologisch!

Het meest ideale zou zijn als we allemaal groentes, kruiden en een paar koeien in onze achtertuin hadden staan. Onbespoten planten en grazende schone beesten zonder antibiotica. Maar zo is het nu eenmaal niet. We hebben te maken met een voedingsindustrie. Voeding kopen we in de supermarkt en we moeten maar hopen dat dit allemaal op een goede manier aangeleverd wordt. Helaas wijst de praktijk uit dat je hier niet altijd van op aan kunt.

Toch willen we als Paleo‘ers de juiste keuze maken. Zelf ga ik altijd naar de lokale boer om mijn groenten en vlees te halen, maar ik weet ook dat dat voor de meeste van ons gewoon niet realistisch is.

We zijn aangewezen op de supermarkt, en op de groenten, fruit en het vlees wat daar ligt. De supermarkten springen tegenwoordig behoorlijk in op biologische producten. Maar natuurlijk zijn die een stuk duurder. Daarom dit artikel. We willen alleen biologisch eten kopen als dat echt nodig is en daarnaast natuurlijk ook als het zin heeft.

Een aantal soorten groenten en fruit kun je gewoon beter biologisch kopen aangezien ze veel gifstoffen bevatten als ze niet biologisch zijn verbouwd. Maar ook dierlijke producten en andere producten zoals babyvoeding is het belangrijk om biologisch te kopen.

Elk jaar verschijnt er een lijst met voedingsmiddelen die het sterkst verontreinigd zijn (het meeste gifstoffen bevatten). De zogenaamde “Dirty Dozen”.

In 2013 zijn onderstaande voedingssoorten gekozen.

  1. Appels
  2. Aardbeien
  3. Druiven
  4. Selderij
  5. Perzikken
  6. Spinazie
  7. Paprika’s
  8. Nectarines
  9. Komkommers
  10. Aardappelen
  11. Cherry tomaten
  12. Pepers

Let er dus op als je bovenstaande producten in de supermarkt wil kopen dat je liever de biologische variant neemt. Verder als ik zou moeten kiezen welke producten ik in de biologische versie zou kopen, dan zou ik graag meer betalen voor onderstaande producten:

1. Babyvoeding

Baby’s zijn hulpeloze wezentjes die poepen en plassen. Ze zijn lief en je bent er gek op, maar ze kunnen niet kiezen welke voeding ze nemen. Daarnaast zijn ze veel vatbaarder voor gifstoffen en met name voor endocrieneverstoorders [note]http://www.e-gezondheid.be/endocriene-verstoorders-voorkomen-zonder-paniek/blog/366[/note]. Een volwassen persoon kan wellicht wegkomen met een beetje xenoestrogenactiviteit [note]http://en.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogen[/note] van gifstoffen aangezien onze systemen allemaal al aangemaakt zijn, maar een jonge baby moet al deze systemen nog aanmaken en ontwikkelen.

Gifstoffen kunnen de ontwikkeling van jonge kinderen en baby’s onderbreken. Als je kind babyvoeding eet, zorg er dan altijd voor dat het biologisch is – of je het nu zelf maakt of het kant-en-klaar in een potje koopt in de winkel.

2. Zuivel

Zuivel is niet echt geaccepteerd in de Paleo community, maar ik denk dat veel van de Paleo.nl lezers toch af en toe wel eens wat zuivel nemen, zoals roomboter, yoghurt, melk of kefir. Mocht je dit nemen, neem dan altijd de volle biologische variant van zuivel. De niet-biologische varianten komen van melkkoeien die veel maïs en soja met gifstoffen eten en deze gifstoffen vind je vervolgens weer terug in je zuivelproduct.

vlees

3. Rundvlees

Biologisch rundvlees smaakt ten eerste een stuk beter dan standaard rundvlees, maar daarnaast, om dezelfde redenen als zuivel, heeft het gewoon betere eigenschappen en bevat biologisch rundvlees geen gifstoffen. Hoewel de runderen van het biologische rundvlees uit de supermarkt grootgebracht worden met grotendeels soja en maïs als voedingsstoffen, is hun voer niet genetisch gemodificeerd en bevat het geen gifstoffen. Daarnaast krijgen biologisch gehouden dieren geen antibiotica, en worden ze ook niet volgepompt met hormonen.

4. Kip

Het voer van de kippen die niet biologisch zijn, is slecht, heel slecht. Er worden oplosbare bestrijdingsmiddelen aan het kippenvoer toegevoegd die zeer gemakkelijk in het weefsel van de kip [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18568753[/note] gaan zitten. En dit eten wij vervolgens op. Bekijk de documentaire “Food Inc” en je haalt het nooit meer in je hoofd om een euroknaller in je mandje te laden.

ei

5. Eieren

Eieren van grazende kippen – of ze nu biologisch zijn of niet – zijn altijd de beste keuze. Grazende kippen krijgen veel voedingsstoffen uit insecten, gras, afval, kliekjes en andere bronnen dan alleen maar graan.

Maar vervolgens zou ik ook liever een biologisch ei eten dan een normaal supermarkt-ei. Ten eerste omdat de oplosbare bestrijdingsmiddelen die we bij punt 4 tegenkwamen ook in de eierdooiers gaan zitten. En ten tweede omdat je de kans op gifstoffen altijd wilt minimaliseren.

6. Groene bladgroenten

Spinazie, kool, sla en dat soort groenten hebben allemaal geen schil of huls die gifstoffen kan opvangen. Dat betekent dat als boeren gifstoffen op deze groenten spuiten, wij deze rechtstreeks opeten. Een wortel of komkommer kun je nog wassen.

Maar als je sla wast, wordt het minder lekker en direct waterig. Daarnaast eten we veel sla en op regelmatige basis. Dus kijk goed uit met deze bladgroenten.

7. Bessen

Zoals je bovenin het artikel al zag staan een aantal van deze vruchtjes op de “Dirty Dozen” lijst. Kijk uit met blauwe bessen, aardbeien, frambozen en ander rood fruit. Ze zijn de fruitsoorten met de meeste antioxidanten, maar worden daarnaast ook erg veel bespoten met gifstoffen.

appelciderazijn

8. Appels

Als laatste de appel. Deze wil ik nog even specifiek noemen. Wellicht eet je niet veel appels, maar als je dit wel doet, kijk dan uit. Ze zijn het meest bespoten fruit ooit. Volgens onderzoeken is 98% van de niet-biologische appels in de supermarkt bespoten met gifstoffen. Al die afgelakte appels in de supermarkt die je aan lopen te glimmen komen er niet voor niets zo uit te zien.

Bovenstaande lijst is geen lijst die je per se moet aanhouden, omdat je anders dood zou gaan aan de gifstoffen of iets dergelijks. Maar het kan je wellicht helpen om betere biologische beslissingen te maken.

Mocht je krap op budget zitten dan is er ook nog een zogenaamde “clean list”. Voedingsstoffen op deze lijst zijn:

  1. Champignons
  2. Zoete aardappelen
  3. Meloen
  4. Grapefruit
  5. Kiwi
  6. Aubergine
  7. Mango’s
  8. Papaya
  9. Koolsoorten
  10. Avocado’s
  11. Ananas
  12. Uien

Ik hoop dat dit je kan helpen in je keuze in de supermarkt.

Wat haal jij vooral biologisch in de supermarkt? Of ga je ook naar je lokale boer, zoals ik zelf twee keer per week doe in Nederland?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 gedachten over “Deze 8 Voedingsmiddelen Koop Je Biologisch!”

  1. Twee dingen: rauwe melk (en de daarvan gemaakte produkten zoals kaas) van grasgevoerde runderen is veel beter dan biologische melk en hetzelfde geldt voor het vlees van uitsluitend gras en kruiden etende runderen. Biologische koeien krijgen nog steeds voer waar ze niet tegen kunnen, zoals granen (weliswaar biologisch, maar toch niet geschikt voor runderen) en soja.

    Beantwoorden
    • Helemaal eens, ook eieren van grazende kippen zou ik prefereren over eieren van biologische kippen.

      Grote vraag, waar haal jij je vlees van grasgevoerde runderen?

      Beantwoorden
      • In Rotterdam kun je vlees van grasgevoerde runderen (meestal schotse hooglandkoeien) bestellen/kopen bij het opleidingsinstituut aan de Olympiaweg. Daar kun je ook botten bestellen voor het maken van bouillon.

        Beantwoorden
  2. Ik vind het een beetje verdacht dat de grootgrutters nu zo inspringen op de hype BIOLOGISCH. naar mijn gevoel worden de produckten steeds duurder maar de herkomst blijft verdacht.
    de beter leven stickers schijnen helemaal niet zo veel beter te zijn dan word vertelt, maar er word wel meer aan verdient .
    ik vind het steeds moeilijker worden om een goede leverancier te vinden. bij ons in delft is er in de binnenstad nog maar een slager en die houd zich meer en mee bezig met kant en klaar maaltijden.

    dus je waar hal je je produckten vandaan??

    Beantwoorden
  3. “Biologische” eieren zijn ook niet ideaal: best zelf kweken of op zoek naar iemand die een deftig grote scharrelweide heeft en de beestjes biologisch granen bijvoerd.

    EKO keurmerk “biologisch ei” betekent dat de kippen “8 uur toegang hebben naar buiten”, dat wil zeggen dat het deurtje van het hok openstaat, daarmee is nooit geweten of die kip ooit ook buiten komt. Als de haan je ’s zomers wakker kraait weet je dat het een uur of zes is, doe daar 12 uur bij en die kippen lopen nog rond: 8 uur is duidelijk niet ideaal. Tot slot krijgt zulk een kip een stukje grond van 4 vierkante meter : dat is dus na enkele dagen scharrelen een dode zandbak in plaats van een rijke bron aan insecten en groenvoer.

    Tot slot: “grazende kippen”, het woord is scharrelkippen 🙂

    Beantwoorden
  4. Waarom staan koolsoorten zowel op de cleanlist als op de lijst van producten die je het beste biologisch kan kopen? Is het nu wel of niet noodzakelijk? En als een product niet op de lijsten staat, hoe relevant is het om de biologische versie te nemen?

    Beantwoorden
  5. Bananen, die worden ook compleet volgespoten met gif. Die koop ik altijd bio.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.