Vergeet alle superfoods (nee niet letterlijk, maar gewoon heel even). In deze tijd, wanneer iedereen toch net een iets mindere weerstand heeft zijn het verse kruiden die jou de winter doorhelpen.
Winter/zomer
In de winter hebben we een beperkt aanbod aan groenten en fruit. Het heeft zijn voor en nadelen. Ik mis bijvoorbeeld aardbeien heel erg, maar daar tegenover eet ik elke dag pompoen, en ik vind het nu al moeilijk dat ik daar straks weer afscheid van moet nemen.
In de winter zijn we weer meer van de comfort foods (curry’s, stoofschotels) en nemen we meer tijd om te koken als in de zomer. Dus ook veel meer tijd om te experimenteren! Verse kruiden zijn bij veel mensen nog een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld de vergeten groenten. Dit terwijl ze echt enorm veel smaak aan je gerecht geven, en supergoed zijn voor je gezondheid, omdat ze bomvol antioxidanten zitten!
ORAC betekent oxygen radical absorbance capacity, de meetbaarheid van antioxidanten in voedsel. Naast dat bijvoorbeeld blauwe bessen heel hoog in antioxidanten zitten, zijn kruiden (waar mogelijk vers) zowaar nog gezonder.
Kruidnagel

Kane
el
Kaneel komt op de tweede plaats. En dan in het bijzonder ceylon kaneel (ga eens op zoek!). Het stabiliseert je bloedsuiker, verlaagt je LDL (slechte cholesterol), geeft je een energieboost, vermindert de kans op kanker (door de antioxidanten), het heeft anti bacteriële eigenschappen en werkt daardoor pro biotisch.
Kardemom

Rozemarijn
Of wat te denken van verse rozemarijn? De voordelen bij het gebruik van rozemarijn in je eetpatroon zijn mega. Studies hebben uitgewezen dat rozemarijn je geheugen versterkt, je immuunsysteem een boost geeft, migraine vermindert, je darmsysteem in evenwicht brengt én daarnaast zit het natuurlijk bomvol antioxidanten.
Probeer waar het kan gebruik te maken van verse kruiden en zoveel mogelijk te experimenteren. Ze zijn super waardevol in je keuken en op die manier maak je van een saaie, eenvoudige maaltijd een feestje.
