Vergeet alle superfoods (nee niet letterlijk, maar gewoon heel even). In deze tijd, wanneer iedereen toch net een iets mindere weerstand heeft zijn het verse kruiden die jou de winter doorhelpen.
Winter/zomer
In de winter hebben we een beperkt aanbod aan groenten en fruit. Het heeft zijn voor en nadelen. Ik mis bijvoorbeeld aardbeien heel erg, maar daar tegenover eet ik elke dag pompoen, en ik vind het nu al moeilijk dat ik daar straks weer afscheid van moet nemen.
In de winter zijn we weer meer van de comfort foods (curry’s, stoofschotels) en nemen we meer tijd om te koken als in de zomer. Dus ook veel meer tijd om te experimenteren! Verse kruiden zijn bij veel mensen nog een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld de vergeten groenten. Dit terwijl ze echt enorm veel smaak aan je gerecht geven, en supergoed zijn voor je gezondheid, omdat ze bomvol antioxidanten zitten!
ORAC betekent oxygen radical absorbance capacity, de meetbaarheid van antioxidanten in voedsel. Naast dat bijvoorbeeld blauwe bessen heel hoog in antioxidanten zitten, zijn kruiden (waar mogelijk vers) zowaar nog gezonder.
Kruidnagel
Wist je bijvoorbeeld dat kruidnagels nummer 1 antioxidant zijn? Kruidnagels gebruik je bij het maken van hachee, goulash, stoofvlees en bijvoorbeeld stoofpeertjes. De bloemetjes van de kruidnagel groeien aan de kruidnagelboom en die vind je alleen in tropische gebieden (had ik niet verwacht). Naast vitamine C, calcium, magnesium en mangaan bevat kruidnagel veel eugenol. Dat is een stof die ervoor zorgt dat het lichaam ontdaan wordt van gifstoffen. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, net zoals er onderzocht is dat de kruidnagel kanker kan voorkomen. Vooral kankerrisico´s in de ingewanden zoals maag- en darmkanker blijken te worden verkleind (bron: mens en gezondheid). De flavonoïden versterken de ontstekingsremmende eigenschappen van eugenol, samen zorgen deze fytronutriënten voor een antioxidant werking.
Kaneel
Kaneel komt op de tweede plaats. En dan in het bijzonder ceylon kaneel (ga eens op zoek!). Het stabiliseert je bloedsuiker, verlaagt je LDL (slechte cholesterol), geeft je een energieboost, vermindert de kans op kanker (door de antioxidanten), het heeft anti bacteriële eigenschappen en werkt daardoor pro biotisch.
Kardemom
Zelf vind ik kardemom heel fijn om te gebruiken. Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Je vind kardemom onder andere in speculaaskruiden of chai. Het komt van een plant, en wordt voornamelijk in Guatamala geproduceerd. Vooral de hoge percentages mineralen; waaronder ijzer en mangaan vallen op. Voeg je regelmatig kardemom toe dan hoef je je minder zorgen te maken over bloedarmoede. Ook werkt kardemom heel goed tegen spijsverteringsproblemen.
Rozemarijn
Of wat te denken van verse rozemarijn? De voordelen bij het gebruik van rozemarijn in je eetpatroon zijn mega. Studies hebben uitgewezen dat rozemarijn je geheugen versterkt, je immuunsysteem een boost geeft, migraine vermindert, je darmsysteem in evenwicht brengt én daarnaast zit het natuurlijk bomvol antioxidanten.
Probeer waar het kan gebruik te maken van verse kruiden en zoveel mogelijk te experimenteren. Ze zijn super waardevol in je keuken en op die manier maak je van een saaie, eenvoudige maaltijd een feestje.