Last van vermoeidheid, winderigheid, hoofdpijn,migraine, duizeligheid, terugkomende schimmelinfecties?
Er bestaat een kans dat je last hebt van Candida. Wat? Candida albicans, een gist die van nature in het menselijk lichaam. Steeds meer mensen lijken deze gist echter om te zetten naar een schimmel. Voedsel lijkt een belangrijke invloed te hebben op de ontwikkeling.
Wat is Candida?
Candida, of volledig Candida Albicans, is een gecontroleerd onderdeel van je darmflora. Door veranderingen in je darmflora kan de gistvorm van de Candida veranderen in een schimmel. Deze schimmel kan zich vanuit je darmen en via je bloed verspreiden naar andere delen van je lichaam. Op verschillende plekken kan hierdoor een Candida infectie ontstaan. Zo’n infectie is hardnekkig en kan zorgen voor maanden tot jaren van chronische klachten. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot een lekkende darm, waar ik eerder over schreef.
Belangrijkste klachten
Hoewel de klachten divers zijn, zijn dit de meest voorkomende:
- Klachten aan immuunsysteem (allergieën, eczeem, terugkerende infecties).
- Klachten aan spijsvertering (diarree of verstopping, opgeblazen buik, slijm in ontlasting, spastische darm, kramp).
- Klachten aan geslachtsorganen (terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies). Veel vrouwen krijgen ook last van Candida na een antibiotica-kuur.
- Weinig energie en slecht slapen.
- Pijnlijke spieren en gewrichten, soms ook zwaar voelend of snel uitgeput.
De rol van voeding op Candida-vorming
Candida is over het algemeen niet heel gevaarlijk, hinderlijk is het echter wel. En in hardnekkige gevallen kan het zeker wel schadelijk zijn. Voor de behandeling zijn medicijnen voorhanden, maar deze nemen vaak alleen de symptomen weg. Daarom komt een Candida-infectie na een tijdje, vaak bij verminderde weerstand, weer terug. Hoewel niet wetenschappelijk aangetoond is dat bepaald voedsel Candida kan genezen, kan het wel klachten voorkomen of grotendeels oplossen.
Weer die bloedsuiker
De symptomen van Candida lijken te verergeren door het eten van geraffineerde koolhydraten, gist, schimmelkazen, champignons, de meeste fruitsoorten, alle koolsoorten, zoete groenten en alcohol. Een belangrijkste oorzaak hiervan in waarschijnlijk toch weer die bloedsuiker.
De meeste mensen met een Candida infectie hebben in meer of mindere mate te maken met een ontregelde bloedsuikerhuishouding (ook wel hypoglykemie). In mijn blog over GI, schreef ik al over de rol van een stabiele bloedsuikerspiegel.
Candida beheersen met voeding
Veel artsen raden bij de diagnose ‘Candida’ een gluten-vrij, suikerarm en zuivelvrij voedselpatroon aan. Het is misschien daarom waarom veel mensen met Candida-klachten baat hebben bij een Paleo-levensstijl. Sommige mensen reageren echter wel op fruit. Heb je Candida-klachten probeer dit dan uit. Komen je klachten terug bij het eten van fruit. Beperk dan je inname ervan of haal het fruit er indien mogelijk helemaal uit. Je kunt in plaats daarvan iets meer groente eten. Champignons kunnen ook negatieve effecten hebben. Test ook dit gewoon voor jezelf uit. O, ja en ook het eten van probiotisch voedsel zoals zuurkool wordt aangeraden. Lekker (vind ik tenminste) en ook goed voor je darmflora.
Kampte jij ooit met Candida? Hoe heeft de Paleo-levensstijl jou hierin geholpen? Ik lees graag je ervaringen.
Bronnen:
- Candida Albicans – a Major Human Fungal Pathogen (The Journal of Microbiology, 2011)
- Yeasts in the Gut: From Commensals to Infectious Agents (Deutsches Ärzteblatt International, 2009)
- Restoration of Immunologic Competence to Candida Albicans (Truss, 1980)
- The Role of Candida Albicans in Human Illness (Truss, 1981)
- Candida albicans infection enhances immunosuppression induced by cyclophosphamide by selective priming of suppressive myeloid progenitors for NO production (Science Direct, 2002)
Ben nu 2 jaar met paleo op gewicht. Een half jaar geleden merkte ik dat ik geen voet schimmel meer had . Ik dacht het al maar nu weet ik het zeker . Ook mijn gewrichten zijn nu zonder pijn .
Mogen zetmeelrijke groenten zoals pastinaak, bataat, bakbanaan wel of niet. Ik lees ook bronnen die dit vermijden maar bijvoorbeeld wel wat quinoa of boekweit eten en fruit verbannen.
Sommige bronnen bevelen zure zuivel aan en andere niet, idem voor gefermenteerde groentes….Zo ingewikkeld allemaal