Pompoenen zijn helaas niet heel het jaar door verkrijgbaar, want ik eet ze het liefste elke dag. Naast het feit dat je er heerlijke receptjes mee kunt maken, zijn ze natuurlijk ook super gezond! Hieronder vind je alle gezondheid voordelen op een rij;
Vitaminen, mineralen en vezels
Pompoenen zijn rijk aan vitamine A, net als wortelen. Ook heeft de pompoen een hoge dosis vitamine C wat goed is voor de weerstand. Andere vitamine en mineralen zijn B2 E en calcium. Ze bevatten ook enorm veel vezels, wat weer gunstig is voor je darmflora en spijsvertering. Voor vegetariërs is het ook echt een must om op te nemen in het eetpatroon, ze bevatten veel ijzer wat juist in groenten makkelijk door het bloed wordt opgenomen in je lichaam.
Ontstekingsremmer
Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Medicijnen die ontstekingen remmen zoals aspirine en diclofenac onderdrukken alleen de symptomen terwijl de ontstekingen gewoon doorgaan. De antioxidanten in pompoen remmen de ontstekingen echt; ze nemen de oorzaak van ontstekingen weg door vrije radicalen uit te schakelen. Wanneer vrije radicalen de overhand krijgen, en dat is niet onwaarschijnlijk als je met synthetische medicijnen slechts de symptomen onderdrukt, kun je kanker krijgen. (bron: mens en gezondheid)
Pompoenpitten
Pompoenpitten zitten vast in de draden van de pompoen. Net als de vulling van de pompoen, zijn de pitten ook echte superfoods! Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en eiwitten, met als belangrijkste; vitamine E, magnesium en zink.
Dertig gram pompoenpitten bevat bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium, wat zorgt voor de vorming en onderhoud van je hart. Het helpt om je bloeddruk onder controle te houden en voorkomt hartstilstanden, hartaanvallen en beroertes. Pompoenpitten bevatten veel zink, wat het immuunsysteem reguleert en dus vermindert het de kans op infecties, griep en verkoudheid.
Spaghetti Squash!
Vast nog nooit van gehoord 😉 Ken je pompoen spaghetti? Dat is iets ‘nieuws’ (in Amerika al jaren hip) en wil ik graag aan je uitleggen.
Spaghetti pompoen is een pompoensoort die binnenin een dradige structuur heeft waardoor het super handig is om als vervanger van pasta te gebruiken.
Je roostert de pompoen in de oven met de holle kant naar beneden in een ovenschaal, en als de pompoen gaar is kun je het vruchtvlees eruit halen met een vork, dat ziet er dan uit als fijne pasta!
Verkrijgbaarheid: tot nu toe is deze pompoen soort alleen verkrijgbaar bij Ekoplaza voor zover ik weet, maar je kunt het altijd eens aan je groenteboer vragen!
Andere tips:
Pompoenfriet; gewoon een flespompoen in langwerpige frieten snijden, insmeren met wat kokosolie, op smaak brengen met rozemarijn en zeezout en dan roosteren (zeker 45 minuten) in de oven. Heeeeerlijk met Paleo mayo!
Je kunt pompoen ook heel handig gebruiken als vervanger van aardappelen in je stamp, je maakt er een heerlijke smoothie van, of gebruikt het in je baksel zodat je een pompoenbrood krijgt.
Makkelijkste en gezondste manier om pompoen te verwerken is natuurlijk in de soep:
http://www.paleorecepten.nl/pompoensoep-met-spekjes/
Verkrijgbaarheid:
Ze zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt of groenteboer van oktober tot januari maar waarom zou je ze niet zelf zaaien? Je hebt daarvoor wel redelijk wat land nodig want ze houden nogal van ruimte 😉 Wanneer je de pompoen ‘slacht’ bewaar je gewoon de pitten, laat ze drogen en je hebt een jaar later weer mooie nieuwe pompoenen!
Hoi, ik lees dat je ook de binnenkant van de pompoen kunt gebruiken…. Wat kun je hier b.v van maken?
Groetjes van Ellen.
Hoi Ellen, je kunt de binnenkant uithollen en vullen met een lekker mengsel en dan in de oven. Bedoel je dit?
pompoenpitten uit de pompoen……ik kan er niks mee. Hard en niet te eten !Heb ze geroosterd, heb ze laten staan in de hoop dat de tijd er iets mee doet, nop. Pompoenpit uit de winkel is wel goed te eten
Wat bedoel je Mitch, hoe kan ik ze wel verwerken?????
Hoor het graag
Hoi Marthe, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar de praktijk blijkt dus anders te zijn 😉 Je kunt de zaden laten drogen en dan inzaaien zodat je volgend jaar pompoen kunt oogsten!
Jamie oliver husselt ze met peper en zout, olijfolie en n snufje cayennepeper door elkaar… op bakplaat 10 a 15 min in hete oven… daarna kun je die op de pompoensoep serveren…. heerlijk! Ook om zo te snoepen…recept..pompoensoep met appel van Jamie!
ik eten dat als aardappels met vis of kip
ik maakt ook pannenkoek van samen met rozijnen
gr anna