Voor veel mensen is koffie de kickstarter in de ochtend. Tijdens een van mijn trainingen kwam hierover een interessante vraag: “Is koffie eigenlijk Paleo?”
Een mooi onderwerp om eens verder op in te gaan. Ik kan me voorstellen dat sommigen van jullie nu gespannen verder lezen… want wat is het antwoord op deze vraag? Moet je voortaan koffieloos door het leven?
Dronk een oermens koffie?
Veel van het voedsel binnen de Paleo-levensstijl is terug te herleiden naar wat mensen in de oertijd zouden eten (of drinken in dit geval). Ik denk persoonlijk niet dat koffie tot een van die dingen behoorde. Koffie is wel een heel puur product en bevat veel antioxidanten. Dat past dan weer wel goed binnen de Paleo-gedachte.
Het effect van koffie
Een lekker bakje om op te starten in de ochtend. Waarom hebben we eigenlijk dat gevoel? Koffie bevat voornamelijk cafeïne. De consumptie hiervan stimuleert het centrale zenuwstelsel lijkt te helpen tegen slaperigheid. Naar het verdere effect van koffie zijn al heel wat onderzoeken gedaan: Het zou helpen tegen depressie en hoofdpijn en zelfs helpen ter preventie tegen kanker en diabetes 2. In een ander onderzoek wordt dit echter weer keihard tegengesproken.
De andere kant van
Veel zware koffiedrinkers geven aan dat koffie niet meer dezelfde energieboost geeft die ze ervoeren voordat ze hun gewoonte ontwikkelden. Vaak is er zelfs een averechts effect. Ze leiden aan slaapstoornissen en hoofdpijn en voelen zich vaak vermoeid. Dit kan te maken hebben met het feit dat langdurige consumptie de bijnieren kan uitputten.
Ook kan cafeïne in koffie het immuunsysteem remmen. Daarom wordt het vaak afgeraden voor mensen met auto-immuunziekten. Een bedrijf uit Amerika genaamd, Cyrex Labratories (gespecialiseerd in auto-immuniteit), deed onderzoek naar verschillende soorten voeding, waaronder koffie. Wat bleek? Uit alle geteste levensmiddelen reageerde het lijf op koffie het meeste gelijk aan gluten.
Dus, wat te doen?
Veel Paleo-puristen elimineren koffie. Net zoals met zuivel ben ik persoonlijk sceptisch hierover. De caffeïne en antioxidanten bieden verschillende voordelen en het is zoals ik omschreef een puur product. Dan heb ik het over zwarte, biologische koffie, geen varianten met suiker, zoetjes, slagroom, mocha latta creamy ice crunch of zoiets uiteraard ;).
Echter, de nadelige effecten spreken ook voor zich. Het kan verslavend werken en dan wegen de positieve effecten niet meer op tegen de negatieve. Drink je meer dan 2 koppen per dag of neig je zelfs naar een koffieverslaving, probeer dit dan terug te brengen en vervang de koffie door groene thee of water.
Ervaar je hoofdpijn, vermoeidheid, problemen met je spijsvertering, pijn in je gewrichten of andere gluten-gerelateerde symptomen, zelfs na het verwijderen van granen uit je dieet? Dan kun je koffie misschien beter laten voor wat het is.
Hoe kijk jij aan tegen wel of geen koffie drinken? Benieuwd naar jullie meningen.
Ik merk dat meer dan 1 koffie slecht voor me is (buikpijn, draaierig), maar soms, vooral in de namiddag, heb ik er zin in en dan neem ik wel gewoon een kopje. Het heeft voor mij niet zo’n verslavende werking als granen en zuivel, dus het blijft bij af en toe een koffie zonder de drang naar steeds meer.
I.v.m. mijn prikkelbare darm is mij geadviseerd om te stoppen met koffie drinken. In het begin vond ik dit best heel moeilijk, want mijn cappucinno was mijn allerlekkerste koffie. Ik vind koffie nog steeds heel lekker om te ruiken. Maar sinds ik allerlei soorten groene thee drink heb ik geen echte behoefte aan koffie. Ik durf er eigenlijk niet eens meer aan te beginnen, bang voor de reactie van mijn darmen!
mmmmm, tsja, ik ken de nadelige gevolgen van koffie, maar drink nog steeds 1 a 2 bakken (de bedoeling is 1 in de morgen maar als de ochtend-rush voorbij is en ik dan even kan bijkomen sluipt een tweede er dan snel in…) Ik probeer het wel te vervangen met Pasha, da’s een koffievervanger op basis van Cichorei, da’s een soort wortel en lijkt mij paleo.
Ik merk, dan als ik geen koffie heb gedronken, ik dan id hoofdpijn krijg.
Laatst hoorde ik over guarana poeder (da’s een bes) waar dan ook cafeïne inzit maar dan zonder de nadelige gevolgen voor je nieren. Dat wil ik dan wel gaan proberen om van de koffie ‘af te kicken’.
Ik drink eigenlijk bijna alleen nog maar groene thee. Ik mis koffie drinken helemaal niet, maaarrrrr… Op z’n tijd (ja, op zijn tijd echt) vind ik een puur spressootje heerlijk. Ik ga mezelf dit niet ontzeggen, omdat ik van mening ben dat een enkel espressootje van goede bonen, een enkele keer per week, helemaal geen kwaad kan.
Ik eet voornamelijk paleo vanwege mijn auto immuunziektes en intoleranties voor lactose en gluten. Het verbaasd me niet om te horen dat koffie dezelfde effecten heeft als bijvoorbeeld gluten. Met name als ik me al slecht voel kan ik heel heftig op koffie reageren. Dan heb ik er ook vaak geen trek in. Maar aan de andere kant is in de ochtend een kopje koffie ook erg lekker, en het heeft toch ook weer positieve effecten. Mijn lichaam geeft vaak wel aan of ik beter wel of geen koffie kan drinken. Ik blijf dus gewoon mijn kopje koffie drinken, maar dan wel met mate en alleen als het goed voelt…
Ik drink enkel smorgens 2 bakjes anders wordt ik ni wakker..wel pas na mn ontbijt , ..op nuchtere buik valt t ni zo lekker en ik drink er gelijk een glas water achteraan..verder probeer ik meer groene thee te drinken of verse munt..water drink ik al genoeg. Ik heb koffie meer nodig voor t opstarten ..als er een goede vervanger is dan hoor k t graag.
Beste Maaike,
Ik plak hier een fragment uit je tekst: ”Ook kan cafeïne in koffie het immuunsysteem remmen. Daarom wordt het vaak afgeraden voor mensen met auto-immuunziekten.”. Ik vraag me af of koffie dan niet juist gunstig kan zijn voor deze mensen. Auto-immuunziektes vallen je lichaam aan, en als je immuunsysteem koffie i. p. v. je lichaam aanvalt? Kan dit niet gunstig zijn? Medicijnen die voorgeschreven worden aan mensen met auto-immuunziektes remmen het immuun-response ook. Misschien bedoelde je dat koffie je immuunsysteem activeert?
Groeten,
C
Als ik al koffie drink, is het meestal cafeïne vrij. Dan heb ik daarna ook geen last van mijn buik en loop ook niet zo te stuiteren als met een gewoon bakje. Ik vind koffie lekker smaken en ruiken, niet voor het effect dat het met zich mee brengt.