Moet ik echt zoveel vlees eten tijdens Paleo?
Deze vraag heb ik meerdere keren voorbij zien komen afgelopen week dus vandaag wil ik hier graag op reageren. Als eerste wil ik je erop wijzen dat je bij de Paleo Revolutie echt niet zo enorm veel eiwitten (vlees) binnen krijgt. Vergeleken met sommige diëten kun je Paleo niet eens een eiwitdieet noemen. Ik raad ongeveer 2 gram per kilo ideale lichaamsgewicht per dag aan.
Mocht je dus 70 kg willen wegen, dan raad ik ongeveer 140 gram eiwitten per dag aan. Het is trouwens belangrijk om je ideale lichaamsgewicht te nemen omdat je met overeten uiteindelijk nog steeds te zwaar blijft.
Voor een normaal persoon is dit prima en niet eens heel veel. Mocht je aan powerlifting / bodybuilding doen etc. dan kan het wat weinig zijn.
Eiwitten
Maargoed, eiwitten kun je uit meerdere bronnen halen, en er zijn mensen die in het bijzonder iets tegen vlees hebben en van mening zijn dat we vroeger echt niet zoveel vlees aten.
Deels is dit waar, sommige groepen die dicht tegen de evenaar aan woonden aten meer planten en minder eiwitten. En groepen die in onze gebieden woonden, meer noordelijk dus, aten meer dierlijk voedsel en minder planten. Dit is alleen maar logisch omdat in Afrika er het hele jaar door genoeg plantenvoedsel groeit, en hier in Noord-Europa alleen maar in bepaalde seizoenen.
Echter juist de vleesconsumptie heeft ervoor gezorgd dat wij naar deze nieuwe gebieden konden trekken zonder in de problemen te komen als er in de winter bijna geen groente of fruit te vinden was.
En de hoeveelheid vlees?
Studies en analyses http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/682.full wijzen uit dat onze voorouders ongeveer 50% van hun voedingsstoffen uit dierlijke producten haalden (eiwitten en vetten van vlees en vis). Deze onderzoeken kun je ook zien in de documentaire – The Perfect Human Diet waar ik eerder wel eens over heb geschreven.
De voeding die onze voorouders aten was echter zeer gevarieerd, en het zal echt niet geweest zijn dat onze vrienden alleen heel de dag steaks zaten te eten. Vandaar dat ik dat zelf ook niet doe. Om de dag wissel ik af van vis en vlees. In Nederland eet ik wat meer vlees (bij de plaatselijke boerderij vandaan), en in Gran Canaria wat meer vis (ik woon/werk vanuit beide landen) simpelweg omdat de vis in Gran Canaria vers gevangen is en van super kwaliteit.
Op die manier beperk ik mijn vlees consumptie tot zo’n 3 á 4 keer per week. Waarbij ik dan ook nog afwissel van lamsvlees, rund, kip en varken. Daarnaast eet ik echt enorm veel groenten en ook matig wat fruit. Dit is de basis van mijn dieet.
Tegen het eten van vlees
Dit zijn zomaar een aantal argumenten die je kunt hebben tegen de vleesetende mens.
- Vlees eten is dieren vermoorden.
- Vlees is niet goed voor de bloedvaten.
- Mensen zijn van oorsprong planteneters.
- Vlees is slecht voor het milieu.
Als je zelf aan Paleo doet vergeet je vaak dat heel veel mensen dit denken. Als je het boek “de Paleo Revolutie” hebt gelezen dan ben je actief bezig met wat je dagelijks eet en begrijp je dat vlees een belangrijk onderdeel is van het voedingspatroon van de mens. Het heeft ons zelfs gebracht waar we nu zijn. En hoewel de productie van vlees dagelijks in slecht daglicht wordt gezet hoeft het helemaal niet zo te zijn en kan vlees ook prima verwerkt worden op een duurzame manier zonder massaproductie.
Toch als je aan Paleo doet en je verteld hoe je eet krijg je vaak bovenstaande argumenten om je oren, vooral van de plantenetende buurvrouw die denkt dat je alleen maar vlees eet zoals ik in mijn vorige artikel al kort vertelde. In dit artikel wil ik je graag vertellen wat je als “weerwoord” kunt geven.
Mensen zijn vaak niet tegen Paleo of vlees eten.
Als eerste wil ik dat je begrijpt dat mensen vaak niet eens tegen Paleo zijn of tegen vlees eten in het algemeen, maar meer tegen de hele vleesindustrie. Het enige wat mensen vaak zien en horen zijn de kiloknallers in de supermarkt. Het zijn de aanhangers vol varkens op de snelweg op weg naar het slachthuis. Het zijn de beelden van 883 kippen op één vierkante meter zonder bewegingsruimte. De reden waarom mensen geen vlees willen eten is vaak een emotionele reden. En die reden snap ik ook, zelf vind ik het ook gruwelijk. Om die reden koop ik zelf ook alleen biologisch vlees.
Toch zijn er ook nog een groep mensen die het verder willen trekken, en die naast hun emotionele reden ook een wetenschappelijk feit zoeken om geen vlees te eten, en om vleeseters een draai om hun oren te geven. Hieronder een aantal voorbeelden en hoe je hierop zou kunnen reageren.
Mensen zijn eigenlijk van oorsprong planteneters.
Dit is de meest gehoorde. Vegetariërs wijzen naar chimpansees en andere apen die van fruit genieten aangezien dit de diersoort is die het meest op de mens lijkt. Zij eten 70% fruit en wat ander plantaardig voedsel en insecten. Moeten wij dan ook niet een voedingspatroon volgen wat hierop lijkt? Ten eerste, we zijn geen apen, we zijn mensen en wij zijn in miljoenen jaren geëvolueerd tot wat we nu zijn. En ten tweede, ook de chimps jagen op andere apen voor vers, rauw vlees.
Er kan veel gebeuren in een paar miljoen jaar. We hebben als soort een flinke hersenpan gekregen, handen die met precisie kunnen werken en waar we gereedschap mee hebben ontwikkeld, we hebben controle gekregen over vuur, we zijn op twee voeten gaan lopen, en hebben een compleet taalsysteem ontwikkeld voor communicatie. Maar nee, we zijn niet gewend aan het eten van vlees 😉
In de realiteit echter weten we dat met name het eten van vlees ons zo ver heeft gebracht. We zijn alleseters, en als het moet kunnen we pure vleeseters worden.
Lange dunne darm.
Maar hoe zit het dan met onze dunne darm die acht keer onze lichaamslengte lang is? Vleeseters hebben een dunne darm die drie keer de lichaamslengte is, en planteneters hebben een veel langere dunne darm. Verklaar dat maar eens. Wij zijn planteneters.
Eigenlijk, wanneer je meet van je kont tot je mond (de echte lengte die er toe doet) zie je dat onze 8:1 ratio precies in het midden ligt van de vleesetende hond- en katachtigen (3:1) en planteneters zoals koeien (20:1) en paarden (12:1). Hoe perfect is dat? De alleseter ligt precies tussen de vleeseter en de planteneter in.
Echter daarnaast is het meten van de lengte van de darmen ook niet de beste manier om te bepalen wat iemand zou moeten eten. Beter kijk je naar de spijsverteringsorganen. Planteneters hebben speciale organen om cellulose http://nl.wikipedia.org/wiki/Cellulose af te breken – zoals bijvoorbeeld meerdere magen.
Wij mensen hebben maar één maag en die is niet in staat om cellulose af te breken. Daarnaast kan onze maag niet alle vezels uit alleen plantaardig voedsel verwerken. Als iemand echt een planteneter zou willen zijn, dan zou hij uren en uren moeten herkauwen voor het verteringsproces. Vervolgens zou je de inhoud van je maag net als koeien weer op moeten boeren en het herkauwingsproces moeten herhalen. Dat is wat “echte planteneters” doen.
Geef mij maar gewoon een biefstuk bij m’n salade. 😉
Dus misschien aten we wel wat vlees. Maar we waren aaseters, en aten de laatste restjes van karkassen. Vlees was geen groot onderdeel van ons dieet.
We waren aaseters
Uit de documentaire “The Perfect Human diet” blijkt wel anders. Wij hadden vroeger echt geen constante honger. Wij jaagden actief naar dieren, groot en klein, voor grote hoeveelheden vlees en vet. Om bij het karkas te komen met verse inhoud moet je de dieren zelf doden. We waren echt niet aan het wachten tot de leeuwen klaar waren met hun maaltijd, om de restjes vervolgens te pakken zoals een hyena. Je wordt niet de ultieme jager om jezelf vervolgens voort te planten over de hele wereld door alleen de laatste restjes van de botten af te likken.
Maar als we echt vleeseters zouden zijn dan hadden we klauwen en grote tanden.
Evolutionair proces.
Het maken van gereedschap / wapens en onze grote hersenpit zijn voor ons wat de klauwen en tanden zijn voor de leeuw. Oke, het zit niet aan ons lichaam zoals de tanden en klauwen wel bij de leeuw horen, maar het maakt ons als mensheid. Het maken van gereedschap is een evolutionair proces, onze hersenen en de mogelijkheid om gereedschap te maken is ons gegeven, en zijn juist onze klauwen en tanden.
Daarnaast is dit artikel niet bedoeld om te laten zien dat we pure vleeseters zijn (waar we wel toe in staat zijn) maar juist om te laten zien dat vlees wel duidelijk een plaats heeft in ons voedingspatroon.
Ik hoop dat je het met mij eens bent dat we geëvolueerd zijn als mensen om vlees te eten en om de sterkste soort op aarde te worden wat we nu zijn. Mijn bedoeling is niet om vegetariërs tegen het hoofd te stoten (ik eet grote hoeveelheden groenten en fruit naast mijn vlees), maar natuurlijk heb ik wel een sterke mening over het eten van vlees en ben ik overtuigd dat vleeseten goed is voor iedereen.
Ik blijf genieten van mijn vlees maaltijden, en ik hoop dat jullie dit ook doen. 😉
Het hele Paleo en vegetarisme ding is iets wat dagelijks in mijn mailbox verschijnt.
Desondanks vind ik het wel super dat we hier met z’n allen gewoon normaal over kunnen praten en dat er geen haat en nijd is tussen de twee “stromingen” van eten. Ik heb helemaal niks tegen vegetariërs namelijk en denk dat ze in ieder geval al een stuk gezonder bezig zijn met voeding als de gemiddelde Nederlander.
hoi
wat ik mis in dit artikel, is dat je ook aan ons gebit kunt zien dat wij zowel planten alswel vleeseters zijn.
Wat ik ook mis in dit artikel is het argument dat het onmogelijk zou zijn als iedereen op aarde zoveel vlees zou eten, simpelweg omdat er niet zoveel vlees kan worden geproduceerd, ook niet op een duurzame manier. Dit argument kan ik nooit tegenop…
Suggesties?
Ik eet ook alleen biologisch vlees. Maar je leest de laatste tijd steeds meer oproepen om geen of minder vlees te eten omdat de vleesindustrie de grootste vervuiler zou zijn met een grote CO2 uitstoot. Ik vraag me af hoe dat bij biologisch vlees is, en of, als we daar allemaal op over zouden gaan ( als dat mogeijk is) dat probleem er ook zou zijn. Wie weet dat?
Spreek je jezelf niet heel erg tegen dat wanneer je gezond wilt eten, geen (volgespoten) vlees wilt binnen krijgen. Maar ondertussen wel vlees aan te prijzen als een essentieel onderdeel van je voeding? En hoe kan het dat er mensen zijn die super gezond leven zonder vlees te eten?