Er bestaat wel wat onduidelijkheid over noten. Hoeveel kun je ervan eten, welke noten zijn eigenlijk noten? Hoe zit het met pinda’s? Eet je noten het beste geroosterd, rauw, hoe zit het met notenboters/pasta? In het artikel van vandaag wil ik wat opheldering geven over de voedingsbron noten.
Noten zijn eigenlijk een soort fruit. Maar niet alles wat wij als noten beschouwen zijn ook daadwerkelijk echt noten. Een hazelnoot is een echte noot, net als pecannoten en walnoten. Maar een amandel bijvoorbeeld is eigenijk een zaadje, net als pistachenoten. En pijnboompitten zijn zaden, net als cashews. Haha, best verwarrend allemaal.
Wat echter belangrijk is voor ons om over noten te weten is welke goed zijn voor het lichaam. Noten in het algemeen zitten vol eiwitten, wat een groot voordeel is van deze voeding. Daarnaast bevatten ze veel vitamine-B, vitamine E en veel mineralen. Plus ze zijn low-carb. Tot nu toe allemaal voordelen. Maar niet alle noten zijn gelijk. Zo hebben pinda’s bijvoorbeeld een enorm omega-6 gehalte. Zoals ik in mijn video over omega vetzuren al vertelde krijgen we in ons huidige westerse dieet veel te veel omega-6 vetzuren binnen. Walnoten bevatten een mooie dosis omega-3. Amandelen zijn een goede bron van fytochemicaliën, bevatten daarnaast calcium en is éen van de noten met het minste koolhydraten.
Geroosterd of rauw, dan zou ik zeggen rauw omdat tijdens de verhitting ook oxidatie kan voorkomen wat niet goed is voor onze nootjes. Echter veel noten worden toch geroosterd vanwege salmonella gevaar wat gelinkt word met rauwe noten. Bij je lokale notenboer kun je wel vragen welke rauwe noten hij heeft. Daarnaast bestel ik altijd zonder zout. En de notenboters? Ik zou altijd voor de noten zelf gaan, maar het is je eigen keuze. Als je voor een notenboter gaat kies er dan altijd een zonder toegevoegde suikers. Notenboters zijn wel handig in het gebruik en ook heerlijk in het verwerken van toetjes, zoals mijn Chocolate Fudge van laatst. Dus eigenlijk ben ik wel fan, maar pas op met toevoegingen in de boters.
Er zijn veel studies omtrent noten, de beste noten wat mij betreft zijn amandelen, walnoten en macadamianoten.
Hoevaak eet jij noten en welke noten eet je dan?!
Hey Mitch,
Volgens de botanische definitie zijn walnoten eigenlijk ook geen echte noten, maar zaden van een steenvrucht. Rond het houtige gedeelte zit nog wat vruchtvlees. Pinda’noten’ zijn in feite peulvruchten. Dus niet strict paleo. Je eet ze best ook niet rauw, wegens toxische stoffen.
Bedankt voor je aanvulling!
in amandelen komen net als pinda’s alfatoxinen voor, weliswaar in mindere mate. ik neem aan dat je pinda’s afkeurt vooral vanwege de omega disbalans? want amandelen zijn net als peulvruchten ook zaden die hoogstwaarschijnlijk wel beveiligd zijn met gifstoffen tegen consumptie.
Ik las op http://paleodietlifestyle.com/are-nuts-and-seeds-healthy/ dat noten en zaden toch ook schadelijke stoffen bevatten, zoals phytic acid. Wat moet ik nog geloven?
Waarheid, zie ook: https://www.paleo.nl/noten-en-fytinezuur-is-er-iets-om-je-zorgen-over-te-maken/