Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

12 comments

Kokosolie: Jouw Natuurlijke Deodorant

We krijgen niet alleen meer bewustzijn voor voeding, zodat we van een binnen een gezond en goed werkend stelsel hebben, maar gelukkig komt er ook meer bewustzijn wat we op ons lichaam smeren en spuiten in de vorm van deodorant, make up remover en body lotion.

Misschien was je je daar tot op heden niet echt van bewust, maar een chemischer goedje als deodorant bestaat er niet om je lichaam mee te ‘verstoppen’.

Of je deodorant nu gebruikt om je zweet geur te verbloemen, of deodorant gebruikt die letterlijk de natte plekken onder je oksel voorkomt, ze hebben 1 ding gemeen: het hoofd ingrediënt van deodorant is aluminium. Dat klinkt al best eng, toch? Aluminium onder je oksel? Aluminium zorgt ervoor dat je zweetklieren worden verstopt en je daardoor de geur en natte plekken voorkomt. Wat is de bedoeling van zweten? Het ‘uitademen’ van de giftige stoffen in je lichaam. Wanneer je dat voorkomt door middel van deodorant, blijven deze giftige stoffen dus in je lichaam.

Geur tegengaan

Je kunt zweetgeur op verschillende manieren tegengaan. Aluminium en zink worden gebruikt om de bacteriën te remmen die vieze geuren veroorzaken, zij maken de huid zuur waardoor de bacteriën worden gedood. Je geur kan ook gemaskeerd worden, door een deodorant te gebruiken die een heel aanwezige geur heeft.

Het transpireren wordt tegengegaan door het toepassen van aluminium- of zirconiumverbindingen. Deze verbindingen gaan een reactie aan met vetzuren die op de huid voorkomen. Hierdoor ontstaan stoffen die de zweetkanaaltjes deels afsluiten waardoor minder zweet kan worden afgegeven.

Ik geloof dat je je lichaam de natuurlijke processen moet laten ondergaan, en deze processen niet moet laten belemmeren door het gebruik van bijvoorbeeld deodorant. Je hormonen raken in disbalans, het veroorzaakt allergieën en uitslag, het gebruik van deodorant word zelfs gelinkt met de toenemende kans op borstkanker (niet bewezen). Daarnaast zijn de deodorants van tegenwoordig verre van goedkoop, en kun je dat goedje zelf heel goed namaken zonder er allerlei vreemde stoffen in te stoppen. Duik in je keukenkastjes en voilà:

Ingrediënten voor natuurlijke deodorant:

  • 4 eetlepels maizena
  • 4 eetlepels baking soda(of arrowroot)
  • 5 of 6 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • Optioneel:  geurige essentiële olie

Je kunt ook de maizena weglaten en dat geheel vervangen door baking soda, maar baking soda kan nogal agressief op je huid werken als je daar gevoelig voor bent.

Hoe maak je het

Het is heel simpel:

Smelt de kokosolie, meng in een ander kommetje de maizena met baking soda en voeg daarna de gesmolten kokosolie toe. Roer dit goed door tot de klontjes eruit zijn. Voeg eventueel nog een olie toe om je deodorant een fijn geurtje te geven. Bewaar dan in een luchtdichte pot. Smeer ’s ochtends wat van de deo op je handen en breng aan nadat je je shirt aangedaan hebt anders veroorzaakt het misschien vlekken. Je kunt de deodorant in de koelkast bewaren, of gewoon in de badkamer. Hij kan dan eventueel een beetje vloeibaar worden, maar dat kan geen kwaad:-)

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

12 gedachten over “Kokosolie: Jouw Natuurlijke Deodorant”

  1. Ik maak zelf al jaren mijn eigen deo. Mijn moeder is aan borstkanker overleden en de specialist waarschuwde voor al die chemische troep in deodorant. Ik laat de kokosolie weg. Maal zelf gedroogde lavendel. Zeven..en mengen met maizena en bakingsoda. Half om half… fantastisch. Ruik nooit meer…..

    Beantwoorden
  2. Top! Ga ik maken. Maat wat is dan de functie van deze Deo?

    Beantwoorden
    • Dat het geen schadelijke stoffen bevat en toch z’n werk doet 😉

      Beantwoorden
  3. Dank je wel Willemijn voor dit recept. (Sowieso voor al je artikelen!) Ik ga het maken en uitproberen.

    Beantwoorden
  4. Misschien toch maar eerst eens het verschil uitzoeken tussen deodorant en anti-transparant. Deodorant bevat als werkzame stof aluin. Dat is een natuurlijk mineraal (zoutengroep) en doodt bacteriën. Vers zweet stinkt niet maar na een paar uur raken de meegekomen bacteriën in staat van ontbinding en dat proces veroorzaakt de stank. Aluin remt de ontbinding. Een blokje aluin – zoals gebruikt om bloed te stelpen bij kleine scheerwondjes – werk net zo goed als deodorant en met een blokje van 1 euro (Kruidvat) doe ik meer dan een jaar.

    Beantwoorden
  5. IK gebruik al jaren een kristall deo stick (Aluin), van het merk sante. Werkt prima,

    Beantwoorden
  6. Hallo,

    Ik gebruik al een tijdje deze deo. Werkt super, wil niks meer anders.. maar… ik krijg vetvlekken in mijn shirts, donkere harde plekken. Wat doe ik verkeerd?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.