Nachtschades – ik krijg er de laatste tijd zo veel vragen over. Zijn ze nu wel of niet Paleo?
Moeilijke vraag: er zijn eigenlijk verschillende stromingen binnen Paleo en sommigen vinden ze helemaal OK, anderen dan weer niet. Ik geef je vandaag alle pro’s en contra’s mee, en dan kan je lekker zelf beslissen 😉
Maar eerst:
Wat zijn nachtschades?
Aardappelen, paprika’s, tomaten, pepertjes, goji bessen en aubergines zijn allemaal nachtschades. Ze maken deel uit van de Solanaceae familie, die ook heel veel giftige nachtschade planten bevat zoals de belladonna bijvoorbeeld, maar ook tabak. Die associatie met de giftige familieleden is een eerste reden waarom nachtschades in het verleden vaak werden vermeden in sommige culturen.
O ja, voor alle duidelijkheid: zoete aardappelen zijn géén nachtschades, deze behoren tot een andere familie.
Waarom zijn ze niet Paleo?
- Calcitrol: studies bij dieren wijzen uit dat deze supersterke vorm van vitamine D uit de plant een normaal calcium metabolisme verhindert (in plaats van versterkt zoals normaal het geval is met vitamine D) wat artritis en gewrichtspijn kan veroorzaken.
- Alkaloïden: chemische stofjes zoals solanine, saponine, nicotine en capsaicin beschermen de plant tegen insecten en schimmels, zij zijn dus bedoeld om giftig te zijn. In de meest giftige nachtschade familieleden zijn ze zo geconcentreerd dat ze dodelijk worden. Bij de eetbare nachtschades zijn de hoeveelheden heel klein, en bovendien vooral aanwezig in de bladeren en steeltjes die we sowieso niet eten. Bij de meeste mensen is dit geen probleem, heb je al verteringsproblemen, dan kan dit het wel verergeren.
- Lectines: nachtschades bevatten ook meer lectines dan de meeste andere groenten (net zoals ook peulvruchten). Er zijn echter verschillende types, en het is nog niet helemaal duidelijk of de lectines in nachtschades ook de darmen irriteren.
- Nachtschades zijn vrij laat in onze evolutie in ons dieet geïntroduceerd, ongeveer 30 000 jaar geleden toen de eerste mensen in Latijns Amerika terecht kwamen.
Waarom zijn ze wel Paleo?
De meeste planten bevatten wel iets van “afweersystemen” tegen beestjes en schimmels, dat is nu eenmaal de natuur. Maar zoals gezegd is dat in eetbare planten in kleine hoeveelheden en bij mensen met een goede gezondheid vormen deze geen probleem. In tegendeel, capsaicin is een stofje dat meestal eerder bekend staat als ontstekingsremmend. Hoe komt dat? Bij gezonde mensen wekt de minieme irritatie die capsaicin veroorzaakt een sterk ontstekingsremmende reactie uit van het lichaam, waardoor het gehele effect voordelig is – als alles goed en vlot werkt natuurlijk.
Zoals heel vaak gaat het hierom: hoe reageert jouw lichaam op nachtschades? Hoe gezond ben jij? En hou er rekening mee: het kan best dat jij geen tomaten verdraagt, maar wel aardappelen. Of dat je best wel een paar kerstomaatjes kan eten, maar best geen tomatensalade. Hoeveel je eet, maakt zeker ook een groot verschil uit als je kampt met verteringsproblemen. Deze symptomen komen voor bij nachtschade intoleranties: gewrichtspijn, spierpijn, moeilijk genezen, insomnia, huiduitslag, maagzuur, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, depressie, ….
Luister dus goed naar de signalen van je lichaam, en als je twijfeld: ga dan eens een week helemaal zonder nachtschades. Let dan wel goed op de labels: ook de kruiden gemaakt van deze nachtschades kunnen heel schadelijk zijn als je intolerant bent!
Als je het mij vraagt, dan horen nachtschades zeker thuis in een Paleo dieet, maar evenwicht en variatie is natuurlijk belangrijk: ’t is niet de bedoeling dat je bij élke maaltijd tomaten en paprika’s gaat eten 😉
Wat denk jij, blijf jij nachtschades eten… of toch maar niet?
1 gedachte over “Nachtschades: Paleo of toch niet?”