Zoals je weet gaat het er bij paleo allemaal om dat je gezonde, echte, simpele voeding eet.
En dan met name ook veel groenten. Groenten zitten vol voedingsstoffen, vezels en anti-oxidanten. Maar hoe zit dit dan met de groentenfamilie met de leukste naam namelijk: de nachtschade familie?
Tot deze familie horen groenten zoals:
- aubergine
- aardappelen
- tomaten
- paprika
- en pepers
Ik kreeg er vandaag een vraag over via Facebook, en beantwoord deze graag even door middel van een artikel omdat ik denk dat het antwoord interessant is voor meer mensen.
Groenten uit de nachtschade familie bevatten alkaloïden. Dit zijn chemische stoffen die zich gedragen als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook een plant wil zichzelf beschermen om niet opgegeten te worden. Deze alkaloïden kunnen ontstekingen bevorderen in je lichaam en dan met name in de gewrichten.
Maar voordat je compleet alles uit de nachtschade familie op de verboden lijst zet wil ik je nog meegeven dat er maar een heel klein beetje alkaloïden in de verschillende nachtschade groenten zitten.
Je kunt deze groenten dus prima eten als je nergens last van hebt. Sommige mensen zullen meer last hebben van een reactie op deze soorten groenten dan andere mensen. Met stomen, koken of bakken van nachtschades kun je daarnaast de alkaloïde levels tot de helft verminderen.
Ik zou van dit soort groenten niet de basis maken van je groenten inname. Maar een tomaat of paprika door je salade heeft denk ik nog niet veel mensen kwaad gedaan.
Wat is jouw kijk op groenten uit de nachtschade familie? Eet je ze wel of niet? Of met mate?
Ik eet elke middag een salade gemaakt van ijsbergsla , 1/2 tomaatje, wat paprika en zeker ook komkommer ontbreekt niet. Met veel kruiden een beetje olijfolie, sap van de augurken en een klein beetje mayonaise. Daarbij gebruik ik zalm, ei, kip, ham enz voor in mijn salade.
Groet van Jolanda
Klinkt lekker, echter welke mayo gebruik je?
Hoi
Volgens horen pinda s ook tot familie van de nachtschaden. Groetjes
Het is in ieder geval een peulvrucht, of het een nachtschade is weet ik eerlijk gezegd niet. Maar het zit boordevol slechte Omega-6 vetzuren: https://www.paleo.nl/paleotv-de-noodzaak-van-het-balanceren-van-omega-3-en-omega-6-vetzuren/
Gr Mitch
Peulvruchten (dus ook pinda’s) horen tot de vlinderbloemigen, dat is dus een andere familie.
Een leven zonder paprika is geen leven. 😛
Mijn vriendin heeft wel overduidelijk een allergische reactie op rauwe paprika, haar lip zwelt meteen op. Waar dat precies door komt weet ik niet. Overduidelijk merkbaar bij iets als Subway. Verhit is het geen probleem.
Iedereen moet volgens mij goed naar zijn eigen lichaam luisteren en zijn voedingspatroon vervolgens finetunen binnen bijvoorbeeld het raamwerk van Paleo. En dan is het goed om te weten op welke punten en met welke producten het mis zou kunnen gaan, zodat je daarmee kunt testen.
Ik meen me te herinneren dat de eerste ‘wij hebben de beste groenten volgens de consumentenbond’ campagne van de LIDL een paar jaar geleden gebaseerd was op het feit dat LIDL groenten het minste gif bevatten van de groenten in alle supermarkten. Ik moest er toen al om lachen en vind het nog steeds absurd dat DAT in de advertenties vervolgens het verkoopargument was.
Wat dat betreft staan we voortdurend direct of indirect (bijvoorbeeld via ons eten) bloot aan lucht-, water- of grondvervuiling. En zal de gemiddelde Nederlander er nog altijd op vooruitgaan met meer van elk type groenten, ongeacht de familie.
Een tomaat zal niet het grootste probleem zijn als je tegelijkertijd een pakje sigaretten, sixpack bier of pak donuts wegwerkt op een dag. Of gewoon supergestresst door het leven gaat.
Enfin, je snapt mijn punt wel. Lang leve paprika! 😉
Ik ben gezond gaan eten zonder suiker koek snoep enz. Nu eet ik veel rauwkost zoals wortelen, tomaat (cherry) komkommer, paprika en bleekselderij. Is dit nu niet goed?
Groetjes Wendy
hoi ben djoey mijn leven is zwaar door de nachtschade allergie al die pijntjes ,branderig heid,ik wacht nog op bloed uitslagen om te kijken naar de hormonen.
Hoi,
Ik leef sinds een maand helemaal paleo. Tot die tijd had ik elke middag na mijn boterhammetjes waanzinnige krampen. Het beïnvloedde zelfs mijn werk. Maar ja, ik kon toch niet naar huis gaan voor een kramp? Soms moest ik zittend werken van de pijn. Met de paleo levensstijl was dit helemaal over. Toch als ik paprika eet, heb il weer helemaal dezelfde symptomen. Voor mij dus geen paprika meer 🙂
Hoe zit het dan met tomatensap, ( zelfgemaakte) tomaten pasta saus, tomaten soep? dat is natuurlijk veel tomaat in één keer?
Ook de gojibes is een nachtschade, deze mist in je lijst
Hoe zit het met peper en paprikapoeder uit een potje?
Hi Heleen,
Het is vooral opletten wat voor een toevoegingen hier aan toe zijn gevoegd :).
Groetjes, Myra Team Paleo
mijn vroegste herinnering; heb ik last gehad van paprika eten
of het nou rauw of gekookt, gebakken was, maakte niks uit.
ik at de hele dag paprika, het bleef maar terug komen…kon het slecht verteren.
Dit geldt ook voor tomaten,
dus eigenlijk ben ik heeel blij dat ik door Paleo te gaan eten, geen paprika/tomaten/eggplant meer hoef/mag! eten.
Ook heb ik aardappelen nooit lekker gevonden, smaakloos, kleurloos, saai.
Die hoef ik dus ook niet meer te eten.!
Idem met pasta en andere deegwaren…
Brood heb ik ook nooit echt lekker gevonden….
Omdat die stof alkaloïden, (nachtschade) zich opslaat, opbouwt in je lichaam, is mij verteld, krijg je dus pas later last van ontstekingen, en gewrichtspijnen.
daar ben ik dus nu ook mooi van af!
Jij at dus zelf al bijna paleo! 🙂
Handig dat je zo nog wat inspiratie op kunt doen en af bent van de nachtschades!
Ben al jaren te laat met reageren haha, maar leuk om te lezen. Ik eet geen nachtschade [saponine en lectine] meer en dat doet me erg goed! Goji-bessen en açai vallen ook onder nachtschade trouwens. Maar dat weet jij natuurlijk al haha :D.
Super om te horen dat het je goed doet! 🙂
hey…
Hoi ??