Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

Kokosolie, Kokosmelk, Kokoswater, Kokos

Voor een lange periode had ik het idee dat (verzadigde) vetten niet goed voor mij waren.

Kokosolie, wat voor 90% uit verzadigd vet bestaat kon dus niet gegeten worden. Maar niets blijkt minder waar. Verzadigd vet is juist een hele goede brandstof voor ons lichaam, zo weten wij Paleo-ers. En producten van de kokosnoot hebben een speciaal plekje gekregen in het hart van vele paleo-ers.

Veel mensen nemen kokosproducten voor hun goede vetten, en daarnaast kunnen ze een goede vervanger zijn voor bijvoorbeeld zuivel. Kokosmelk kun je goed gebruiken in smoothies, de olie is goed om in te bakken en een fantastische bron van verzadigde vetten, en kokoswater gebruik je om je dorst te lessen tijdens een heftige workout.

Kokos en de gebruiksvormen ervan.

Kokosproducten zijn er in vele soorten, en in dit artikel wil ik de voordelen van kokos nog even kort toelichten en de verschillende soorten kokosproducten met je doornemen.

De kokosnoot is het fruit van de kokospalm. Kokosnoten zijn dan ook noten (duh). En we weten allemaal dat noten (met mate) goed voor ons zijn. Zowel de binnenkant van de kokosnoot (het vlees) als de buitenkant veranderen als de kokosnoot ouder wordt maar blijft eetbaar op elk moment in dit stadium van verandering.

In zijn jongere jaren (als de kokosnoot nog groen is) heeft deze een zachte vulling en is het kokoswater het meest zoet, zodra hij wat ouder wordt, smaakt het water meer bitter.

Het vlees van de kokosnoot bevat veel gezonde verzadigde vetzuren, een redelijk profiel van eiwitten en staat laag binnen de glycemische index.

100 gram kokosvlees bevat ongeveer [note]http://www.nutrition-and-you.com/coconut.html[/note]

  • 33,5 gram vet (veelal verzadigd)
  • 3,3 gram eiwit
  • 15 gram koolhydraten (veelal vezels)

Het vlees kun je ook laten drogen en verpulveren tot kokosmeel.

Het water in de kokosnoot wordt door vele paleo-ers als heerlijk ervaren. Zelf vind ik er eerlijk gezegd niet zoveel aan. 😉 Zoals ik al eerder aangaf hebben de jonge kokosnoten een stuk zoeter water, dus wanneer je zelf je eigen kokoswater uit de noot wilt halen zou ik hiervoor gaan. En anders ga je gewoon voor kokoswater uit een pakje. Net zo gemakkelijk. Verwar kokoswater trouwens niet met kokosmelk. Kokosmelk ontstaat door middel van een menselijk proces waarbij het kokosvlees met water wordt gemixt om vervolgens de stukjes kokosvlees uit het mengsel te zeven.

Kokosolie is waarschijnlijk het meest gebruikte product van de kokosnoot. Er gaan er hier thuis vele potten doorheen. Kokosolie wordt gemaakt door de kokosnoot open te breken waarna het vlees in de noot de tijd krijgt om te drogen. Om vervolgens de olie te winnen wordt het verhit op een lage temperatuur. Dit heeft tot gevolg dat al het vocht uit het vlees wordt verdampt en dat de olie vervolgens overblijft.

Om zeker te zijn van een zuivere kokosolie is het altijd raadzaam om voor biologische virgin kokosolie te gaan. Iets grappigs over “extra virgin”. Experts zeggen dat er niet zo iets is als een – meer virgin – proces om olie te winnen uit kokosnoten en dat de term “extra” gewoon een marketing term is.

Kokosolie heeft vele voordelen, een aantal hiervan zijn:

  • Laat spijsvertering stijgen & draagt bij aan gewichtsverlies
  • Verbetering van hartgezondheid & verminderd kans op gezondheidsrisico’s bij mensen met diabetes
  • Ondersteunt schildklierfunctie
  • Ondersteunt immuunsysteem
  • Verminderd psoriases, en exzeem symptomen
  • Een snelle energiebron en houdt verlangens naar suiker onder controle
  • Zorgt voor beter herstel van weefsel
  • En veel meer…

Let er wel altijd op dat je kokosolie biologisch is. Anders kan het goed zijn dat er chemische stoffen zijn gebruikt om zowel het droog- als het verhitproces te versnellen.

Hoe en hoevaak gebruiken jullie kokosproducten?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “Kokosolie, Kokosmelk, Kokoswater, Kokos”

  1. Hoi Mitch,

    Misschien eens op reis gaan naar Zuidoost Azie, en daar verse kokosnoot drinken: vooral het water van de “Thai coconut” is best lekker. De gewone kokosnoot-water-smaak is dan weer best goed om wat af te koelen + mineralen op te doen als je hier (idd woon ik in Maleisie) even wat buitenwerk doet (en dus serieus wat water verdampt of uitzweet).

    Nadeel van kokosnotenmelk hier in de volksmond is dat je er dik van wordt. We koken hier wel degelijk wat af met kokosmelk. Resultaat met al die verzadigde vetten was dat mijn cholesterol uit de bol ging. Ondertussen de kokos en andere verzadigde vetten teruggeschroefd, en cholesterol weer op peil 🙂

    Natuurlijk is ieder mens anders, en moet je zelf testen wat werkt voor jouw lichaam en wat niet. Zie je je LDL cholesterol de hoogte ingaan als je je kokosroom/melk/vet verhoogd, dan weet je waar je moet zoeken 🙂

    Smakelijke groeten,

    Stef

    Beantwoorden
  2. Ik heb een graatjes over de kokoscreme, als ik ik dat maak en gebruik, wat kan ik dan met het overgebleven vocht doen?
    Gr sylvia
    Ps de ijskoffie uit het 2e paleo magazine is heerlijk.

    Beantwoorden
  3. Sinds een jaar of twee eet ik zoveel mogelijk “paleo”. Nu blijk ik galstenen en lichte leververvetting te hebben en als ik lees wat je beter wel of niet kunt eten na zo’n diagnose, kom ik veel producten tegen (kokos, zonnebloempitten e.a.) die ik juist vanwege “paleo” gebruik.
    Wat is jouw idee daarover?

    Beantwoorden
    • Hallo Marjon,

      Vervelend dat je zulke klachten ervaart terwijl je Paleo eet. Vervetting van de lever en het ontstaan van galstenen kan afhangen van verschillende factoren.

      Met betrekking tot Paleo voeding als mogelijke factor:

      Overdaad schaadt, en dit geldt ook voor gezonde vetten zoals kokosolie. Ook geldt het voor bijvoorbeeld voor fruit, wat ook Paleo is. Als je bergen fruit wegwerkt per dag dan krijg je lichaam veel fructose te verwerken en dit werkt leververvetting in de hand.

      Met andere woorden: je kunt uit afzonderlijke producten die in essentie Paleo zijn alsnog een dieet samenstellen dat ongezond is.

      Op zichzelf zijn producten zoals fruit, kokosolie en zonnebloempitten niet direct leververvettend, maar als ze onderdeel uitmaken van een onevenwichtig samengesteld Paleo dieet dat rijk is aan suikers en ver boven de caloriebehoefte ligt dan kunnen ze bijdragen aan het proces van leververvetting.

      Deze leververvetting ontstaat dan door een overschot aan suikers en vetten in het algemeen, niet per se door een bepaalde productgroep.

      Ik heb natuurlijk geen inzicht in jouw dagelijkse voeding, dus ik zou er niet meteen de vinger op kunnen leggen waar de samenstelling van jouw dieet tekortschiet. Het kan natuurlijk ook zijn dat de samenstelling van je dieet prima is en dat er een andere oorzaak is voor je lichamelijke klachten.

      Als je wilt kun je een email naar info@paleo.nl (t.a.v. Dennis) sturen met een omschrijving van je dagelijkse/wekelijkse voeding, zodat ik er eens naar kan kijken.

      Vriendelijke groet,
      Dennis

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.