Vanuit de Paleo-gedachte eet je dagelijks een flinke portie aan groente en fruit.
Misschien haal je het, net als ik, bij een lokale boer of op de markt of misschien gewoon uit de supermarkt. Je wil natuurlijk dat alles zo lang mogelijk vers en lekker blijft. In dit artikel krijg je een aantal praktische tips hoe je je groente en fruit zo lang mogelijk goed houdt. Dit voorkomt bovendien onnodig weggooien.
Een paar algemene richtlijnen om je groente en fruit vers te houden
Bewaar geen groenten en fruit samen, mits je doel snellere rijping is. Fruit geeft hoge niveaus van ethyleen (de rijping agent) af. Dit kan voortijdig rijpen en bederven van omliggende groenten veroorzaken. Het is niet voor niks dat men wel eens spreek over “een rotte appel” die de rest van de groep aansteekt of waar de rest van de groep op wordt aangekeken.
Algemeen belangrijk voor groenten
Voor het opslaan, verwijder je alle rubberbandjes en haal je overbodig loof weg. Laat ongeveer een centimeter over om de groente niet te laten uitdrogen. Bewaar je de groenten in een zak of tas, zorg dan dat deze is voorzien van een aantal gaatjes voor de zuurstof. Pak de groenten niet te dicht op elkaar in de koelkast, dan rotten ze namelijk eerder. Bladgroenten kan je al wassen vóór opslag door ze te weken in een gootsteen vol water, terwijl kruiden en champignons beter niet worden gewassen tot vlak voordat je ze gebruikt.
Algemeen belangrijk voor fruit
Met uitzondering van kersen bewaar je steenvruchten, avocado’s, tomaten, mango’s, meloenen, appels en peren zo veel mogelijk buiten de koelkast. Items zoals paprika, druiven, citrusvruchten, bessen en kun je echter beter gekoeld bewaren. Bananen bewaar je buiten de koelkast. Houd er echter rekening mee dat ze bijzonder snel rijpen en ook de snelheid van de rijping van een nabijgelegen vruchten beïnvloeden.
Een paar specifieke tips voor het bewaren van populaire fruitsoorten
Appels
Opslaan op een koele plek of bijvoorbeeld in de kelder. Bij langere opslag in een kartonnen doos in de koelkast.
Bessen
Bessen zijn erg kwetsbaar. Zorg dat je, wanneer je ze in doosjes hebt, je ze niet stapelt. Bewaren in papier werkt het beste. Was de bessen pas vlak voordat je ze eet.
Nectarines
Als ze goed rijp zijn, kun je ze het beste op een koele plek bewaren, maar beter niet in de koelkast. Zijn ze nog niet helemaal rijp, haal ze dan 1 a 2 dagen voor je ze wilt opeten uit hun koele plek (op kamertemperatuur) zodat ze zacht kunnen worden.
Peren
Het beste bewaar je ze op een koele plek in huis, bijvoorbeeld de kelder. Wil je een peer sneller laten rijpen, dan kun je hem een dagje naast een appel leggen.
Aardbeien
Aardbeien houden absoluut niet van vocht. Was ze dan ook pas vlak voor je ze op eet. Bewaar ze maximaal een week in de koelkast in een papieren bakje of zak. Controleer regelmatig op vocht.
Een paar specifieke tips voor het bewaren van populaire groenten
Avocado’s
Het best bewaar je avocado’s buiten de koelkast in een papieren zak op kamertemperatuur. Wil je je avocado sneller laten rijpen, plaats dan een appel erbij.
Basilicum
Eenmaal van het plantje af is dit kruid moeilijk te bewaren. Het beste werkt het om de basilicum luchtdicht te bewaren in een container of potje met een vochtig stukje papier erbij op een koele plek.
Broccoli
Veel broccoli wordt tegenwoordig in plastic gewikkeld. Dit verhoogd de houdbaarheid. Je kunt dit echter ook zelf realiseren door hem in een vochtige theedoek te wikkelen en laag in de koelkast te bewaren. Broccoli kun je het beste in een aparte la bewaren in je koelkast, net als bloemkool. Beiden kunnen wel samen.
Wortelen
Snijd de toppen van de wortelen af om ze langer vers te houden. Plaats ze in een gesloten container met veel vocht in de koelkast. Je kunt ze ook om de paar dagen even onderdompelen in koud water.
Zoete aardappelen/Yams
Deze houden niet van de kou. Bewaar ze dus altijd buiten de koelkast.
Tomaten
Bewaar deze nooit in de koelkast. Afhankelijk van de rijpheid blijven tomaten tot twee
weken goed wanneer je ze op een redelijk koele plek bewaard. Ook bij tomaten helpt de rijp ’truc’ met de appel.
Slim plannen: Wat eet je eerst?
Wat ook belangrijk is bij het bewaren van je groente en fruit is een slimme planning wanneer het op te eten. Sommige soorten bederven nu eenmaal sneller dan andere.
ETEN EERST: zondag tot dinsdag
- Asperges
- Avocado’s
- Bananen
- Broccoli
VERVOLGENS eten:
- Sla/Rucola
- Komkommers
- Aubergine
- Druiven
- Courgette
HET LANGST TE BEWAREN:
- Paprika
- Spruitjes
- Bloemkool
- Prei
- Peren
- Tomaten
EN ERG LANG houdbaar:
- Appels
- Bieten
- Wortelen
- Knoflook
- (Zoete)Aardappelen
- Kool
- Pompoen
- Ui
Hoi, ik las een blog over fruit bewaren (hier: https://oxo-good-grips.nl/blog/fruit-bewaren/) en daarin wordt gesproken over ‘greensavers’. Dit zijn bewaarbakjes waarin je fruit langer goed blijft. Hebben jullie ook ervaring met dergelijke bakjes?
Hier hebben we zelf geen ervaring mee ingrid.
Persoonlijk hoef ik bijna nooit fruit weg te gooien. Ik koop precies wat ik nodig heb en als ik zie dat iets overrijp dreigt te worden verwerk ik het of in een smoothie of ik vries het in.
Maar net wat je zelf fijner vindt 🙂
Gr, Simone
Bananen hou je langer goed door de stam in aluminium folder te wikkelen.
Bananen hou je langer goed door de stam in aluminium foly te wikkelen.
Hoeveel calorieën mag je gebruiken per dag of kies je dat zelf een beetje?
Hee Femke, zoveel jouw lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren en op gewicht te blijven 🙂