Wanneer er over Paleo wordt gesproken, gaat het vaak over vlees. Terwijl een goed visje op zijn tijd een perfecte afwisseling is in je Paleo-eetpatroon.
Ben jij zelf ook snel geneigd voor varken, rund of kip te gaan? Dan mis je wellicht belangrijke macronutriënten en dat niet alleen, je mist ook nog eens super lekkere gerechten!
De voordelen van vis
In een eerdere blog schreef ik al over de goede stofjes in sardines. Maar het is natuurlijk niet alleen deze vis die voordelen biedt om te eten. Aan vis worden veel positieve eigenschappen toegeschreven. Niet alleen voor ons lichaam overigens. Ook onze hersenen functioneren beter met de macro’s afkomstig van vis. Vis, en veel schaal- en schelpdieren ook overigens, bevatten daarnaast vitamine A, C, en E, en zelfs sommige vitamine D. Schaal-en schelpdieren hebben nog een extra plusje: Twee essentiële mineralen die weinig in andere voedingsmiddelen voorkomen, Jodium en selenium.
Jodium
Wanneer je Paleo eet, kun je een jodiumtekort ontwikkelen. Zelf voeg ik bijvoorbeeld vrijwel nooit zout toe aan mijn eten. Jodium is echter zeer belangrijk voor een gezonde schildklierfunctie, hersenfunctie en celmetabolisme. Een jodiumtekort kan schildklierproblemen en geestelijke achterstand veroorzaken, vooral bij baby’s van vrouwen met een jodiumtekort. Het eten van voldoende vis, vlees, schaal- en schelpdieren kan dit helpen voorkomen.
Selenium
Selenium komt onder andere voor in Paranoten, alleen zijn dit net de noten zijn die je beter kunt vermeiden. Gelukkig maar dat het dus ook terug te vinden is in zeevruchten. Net als jodium ondersteunt selenium de schildklierfunctie. Heb je gevoelige of beschadigde darmen en kun je lastig tot geen noten weerstaan, dan is vis een goede optie voor het binnenkrijgen van dit stofje (en andere nutriënten natuurlijk!).
Gezonde vetten
Een van de bekendste voordelen van vis zijn denk ik wel de omega-3 en (met mate) Omega-6 vetzuren. Zoals te verwachten, hoe vetter een vis is, des te voedzamer. Zalm scoort daarbij als een van de beste keuzes. En laat dit nu toevallig ook een van mijn favorieten zijn. Helaas is er op de markt veel doorgekweekte zalm te koop. De manier waarop deze beestjes worden grootgebracht is niet veel beter dan die van een plofkip. Dat proef én zie je overigens er ook aan af. Het beste is om te kiezen voor een verantwoord gekweekte of voor wilde zalm. Loch Duart heeft goede, duurzaam gekweekte Schotse zalm. Wat betreft wilde zalm zijn de sockeye, de keta, de coho en de chinook goede opties. Niet goedkoop, maar zoveel beter en lekkerder.
Aan tafel dan maar?!
In het kookboek van Sjanett ‘15 minuten Paleo‘ staat een heel lekker basisrecept met zalm. En zoals de titel van het boek al zegt: Het is klaar in 15 minuten. Dat vindt een bezige bij als ik ook altijd wel prettig. Zo maak je het:
Zalm met asperges
Voor 2 personen
• 200 g groene aspergepunten
• 1 eetl ghee
• 1 eetl milde olijfolie
• Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak
• 2 gelijke stukken zalmfilet van 200 gr
• 2 eetl coconut aminos (of glutenvrije soyasaus)
2 koekenpannen
Bereiding
Verhit twee koekenpannen en smelt in de ene de ghee en verwarm in de andere de olijfolie. Roerbak de asperges 5 min in de ghee, strooi er zout en versgemalen peper over. Bak tegelijkertijd de zalmfilets in de olie per kant net niet gaar (zalm mag rosé van binnen zijn).Schenk een scheut coconut aminos of glutenvrije sojasaus over de zalm en maal er peper overheen. Serveer met de asperges.
Meer snelle receptideeën met vlees, vis en groente vind je in het boek ’15 minuten Paleo’.
Welke vis is jouw favoriet? En hoe bereid jij hem? Deel het hieronder
Goedemorgen,
Leuk en interessant artikel over zalm! Zou jij het eten van paranoten helemaal afraden? Ik heb namelijk ook gelezen dat 2-3 per dag juist gezond zou zijn.
Groetjes,
Jeannette