In de vorige blog schreef ik al over de uitdaging van veel ouders wat betreft ‘kieskeurige eters’.
Groente en fruit zijn naar mijn ervaring het lastigste in zo’n geval terwijl ze een belangrijk onderdeel zijn in de Paleo-eetwijze. Of soms wil je kind helemaal niet eten. Hoe kan je hiermee omgaan? Probeer eens het groente en fruit ABC of een van deze andere tips.
ABC voor meer groente en fruit
Hoe kan het alfabet bijdragen in het eten van meer groente en fruit zal je wellicht denken. Het is echter een handig en leuk hulpmiddel dat je kinderen actief betrekt bij wat ze eten. En laat dat nu net een van de aspecten zijn waarop je succes kan boeken bij zogenaamde ‘picky eaters’.
Kies een letter
Vorige week schreef ik al over een aantal redenen waarom een kind een kieskeurige eter is. Het betrekken van je kinderen bij het kiezen en maken van eten kwam daar al naar voren. Bij het ABC laat je je kind per dag een stuk groente of fruit kiezen. Dus de eerste dag kunnen ze kiezen voor bijvoorbeeld appel, ananas, aardpeer, asperge, artisjok, aubergine… De volgende dag B: broccoli, bloemkool, banaan, braam etc. Eerlijk is eerlijk, de letters Q en Y bijvoorbeeld zullen even een uitdaging geven. Laat je kinderen hiervoor gerust gebruik maken van internet. Door ze zelf op zoek te laten gaan, worden ze gelijk een stuk wijzer wat er allemaal aan keuze is.
Zoek er een passend recept bij
Je kunt de gekozen groente of het fruit natuurlijk aanbieden in de pure vorm. Of je kan er samen ook nog een lekker gerecht bij uitkiezen. Dit verhoogd de kans van slagen. Je kan hiervoor Google gebruiken en zoeken op het ingrediënt (bijvoorbeeld ‘bloemkool’, ‘recept’ en ‘Paleo’). En ook in mijn Paleo Kids boek vind je gerechten met groente en fruit.
Wat eten hun ‘helden’?
Veel jongere kinderen hebben een of meer persoonlijke helden. Van kabouter Plop tot Wickie de Vicking of Mega Mindy. Is een favoriet gezond gerecht dat hun helden eten? De kans is groot dat hierdoor jouw hummels hier ook van smullen. Omdat je er megasupersterk van wordt bijvoorbeeld. Indien nodig kun je het iets aanpassen om het Paleo te maken. Kipnuggets bijvoorbeeld hoeven echt niet met paneermeelcoating uit de fituurpan te komen. En soms wil ook een servies van hetzelfde figuur al werken. Ik kan ze geen ongelijk geven: Wie voelt zich nu geen wonderschone prinses bij het eten van een prinsessenbord met kopje (liefst in bijpassende jurk ;).
Geen last-minute maaltijden
Het is heel verleidelijk: Je kind wil niets eten van het door jouw klaargemaakte Paleo-maal. Dan maar wat anders bereiden? Beter van niet. Motiveer je kind om in ieder geval aan tafel te blijven tot iedereen klaar is met eten. Als je alternatieven blijft geven, is de kans groter dat je kind een kieskeurige eter blijft of wordt. Maar dan eet mijn kind die maaltijd dus bijna niets? Klopt. Veel ouders maken zich zorgen of hun kinderen dan wel genoeg binnen krijgen. Wat in dat geval kan helpen is om een klein voedseldagboekje bij te houden. Zo houd je zicht op wat je kind daadwerkelijk binnenkrijgt. Twijfel je of het voldoende is, dan kun je dit altijd even met een arts bespreken. Houd er verder rekening mee dat eetgewoontes niet van vandaag op morgen zullen veranderen.
Heb jij een leuke, originele tip voor ouders met kieskeurige eters of een vraag erover? Laat het me weten.