Gezonde paleo brownies met avocado
Hoe kun je paleo brownies nog gezonder maken? Door er avocado aan toe te voegen! De avocado vervangt het vet in de brownie en maakt het heerlijk romig, zonder dat het naar avocado smaakt. Yum! Een overheerlijke traktatie waar niemand nee tegen zal zeggen.
Macro's (per portie)
Ingrediënten
Porties 12
Brownies 12
Bereidingswijze
Moeilijkheid Normal
Voorbereidingstijd 20
Kooktijd 20
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een brownie bakvorm met bakpapier.
Snijd de avocado in stukjes. Doe deze met de honing in een kom en mix met een handmixer tot je een egale substantie hebt.
Voeg de eieren toe en mix weer goed door.
Mix cacao poeder, chocolade en bakpoeder erdoor.
Roer de walnoten er tot slot met een lepel doorheen.
Giet het beslag in de brownie bakvorm en garneer met een paar walnoothelften.
Bak gedurende ongeveer 20 minuten, of tot een houten prikker er schoon uit komt, in de oven.
Laat even afkoelen en snijd met een scherp mes in vierkantjes.
De brownies zijn luchtdicht in de koelkast een week te bewaren - maar zo lang redden ze het niet! 😉
Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!
Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:
Deze gaan we vh weekend uitproberen! Lijkt me heerlijk! Eet al ruim een jaar suikervrij en sinds maand ook tarwevrij, voel me goed!!
Klinkt lekker. Maar sinds wanneer is bakpoeder Paleo?
Beetje een grey area: http://paleohacks.com/baking/are-baking-powder-and-baking-soda-paleo-7786
Maarre, ik zou persoonlijk niet zo’n probleem hebben als het in een toetje verwerkt zit die toch al in mijn 20 regel past van Paleo 80/20.
Ik ga ook af en toe ”vreemd”, maar niet verder dan frietjes of een beetje rijst en het werkt perfect!
In het begin (8 maanden geleden ) was ik wel wat strenger, maar nu ben ik mentaal en lichamelijk zo aan Paleo gewend, dat zulke kleine afwijkingen van de route doen zeker geen kwaad, in tegendeel- ze versterken mijn Paleo gewoonten.
erg herkenbaar inderdaad, 5 maanden bezig en nu ook soms “zondigen”. ik dacht ik doe dit voor eventjes, om af te vallen, maar ben nu op gewicht, en vind het gewoon fijne leef en eet stijl.
ik kook graag, dus probeer ook graag uit, dat is mazzel.
maar was té laat met het proberen van dit brownie recept…. had al muffins gemaakt voor onze visite 😉 ook jummie.
thnx
Kan je dan niet beter natriumbicarbonaat (baking soda) nemen? In bakpoeder zit vaak nog een beetje zetmeel om vocht te absorberen.
Afgelopen weekend de brownies gemaakt maar ik vind ze niet lekker. Ze zijn veel te droog.
Waarschijnlijk is dit wel op te lossen door een extra eitje (of 2) maar omdat het de eerste keer was dat ik ze maakte heb ik me aan het recept gehouden.
Mocht ik ze nog een keer maken (met de extra eieren) dan laat ik wel weten of ze dan beter zijn.
De chocoladesmaak is wel erg lekker 🙂
Gr. Johan
Dank voor je feedback! Mocht je ze nog een keer proberen met extra eieren, en bevalt dit goed. Laat het ons dan weten.
Je kan ook wat minder cacao toevoegen wat het minder droog maakt.
Hoi Johan, door maar 50 gram cacao toe te voegen ipv 120 gram, worden de Brownies een stuk lekkerder en minder droog! Wellicht een idee om dit aan te passen aan het recept? Ik heb verder het recept hetzelfde gehouden.
Groetjes!
Hee Maria, bedankt voor je bijdrage! Ik geef het door intern.
Ik vond ze ook erg droog!! Vond ook dat er erg veel cacaopoeder in moest heb ipv 120 Gr 100 gr gedaan en dat vond ik nog erg veel!
Ik heb het met 50 gram cacaopoeder gedaan, want ik had niet meer in huis. Ze waren echt zalig en helemaal niet droog.
Ik heb het receptje klaargemaakt maar heb alle ingrediënten gedeeld door 2 gedaan, want vond het nogal veel. heb er van geproefd en ik vond het heerlijk!!! Helemaal niet droog, heb wel geregeld geprikt met een tandenstoker. Laten proeven aan mijn zus, die helemaal niet aan paleo doet en ze vond het ook heel lekker! Opdracht geslaagd dus 🙂
Lijkt me heerlijk, maar zijn de eieren ook te vervangen? Ik mag geen eigeel Ivm allergie.
Kan ik de honing vervangen Door iets anders mag geen suikers.ook geen zoetstoffen
Hi Anja,
Je kunt de honing helemaal weglaten.
Gr, Simone -Team paleo.nl
Maar als je overal de helft van doet, heb je toch dezelfde verhoudingen, alleen de helft minder brownie? Dus dat zou voor het smaakresultaat niet uit moeten maken.
Kan je de honing weglaten
Misschien komt het door de grootte van de eieren dat de brownies bij sommige wat droog wordt? In winkels zijn tegenwoordig M en L eieren te koop. Voor bakken gebruik ik meestal M tenzij het recept anders vermeldt 😉
Het recept ga ik zelf overigens nog wel uitproberen.
Hoi Mitch, ze zien er wel lekker uit, maar echt gezond vind ik ze toch niet. Als je avocado en noten verwarmt verliezen ze hun goede vetzuren en honing verliest door de verhitting ook z’n gezonde voedingswaarde. Sorry, maar wilde het toch even kwijt!
Ik heb ze gisteren gemaakt….bij het maken had ik het idee dat het wel veel honing was.
Bij het proeven was de smaak echter super. Jammer dat hij wat aan de droge kant was 🙁
Ik vond de cacao te overheersend. Het resultaat was ook nogal compact en droog. Ik denk dat ik ze op deze manier niet meer maak.
Ik heb een extra ei en een geprakte banaan toegevoegd! De brownies waren top en helemaal niet droog
ik ga ze maken met bananen ipv honing, ik wil zo min mogelijk suiker erin,
Droog worden van teveel eieren? hmm, dat denk ik niet. maar ik houd het bij 1 ei, dat moet genoeg zijn. En dan de cacao ik neem de helft want het is een krachtige smaak. ik laat wel weten hoe ze smaakten.
Heb dit gemaakt maar het beslag was heel stug en ik vind de hoeveelheid cacao en de chocolade te sterk van smaak.
Het was niet te eten, ik heb het de prullenbak ingegooid.
Vriendelijke groet Mariella.
Ben sinds een maand meer paleo aan het eten en vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Ik vond dit gerecht alleen niet lekker, was te droog en zelfs bij de helft van het cacaopoeder vond ik de smaak nog te sterk. Ik heb het helaas ook weggegooid. Maar ga nog wel een poging wagen en kijken welke aanpassingen ik nog kan doen.
Heel erg lekker recept.
hallo Mitch,
Ik heb de muffins nog niet gemaakt, maar ga dat zeker doen. Ben nu samen met mijn man 2 maanden bezig en vinden het meeste erg lekker. Ik haal nu nog veel recepten uit het boek Paleo Chef, 21 Recepten. Daar kom ik alleen nog weleens tegen dat er niet bij staat hoeveel porties het zijn. Misschien kan ik dat dan ergens van een andere site halen als dat mogelijk is, met vermelding van porties? Zou graag wat van je horen. Gr. Marleen.
Hoi Marleen, het is moeilijk om in te schatten hoeveel ieder persoon nodig heeft. Binnen Paleo zeg je eigenlijk meestal, eet zoveel dat je voelt dat je voor 80% vol zit. De rest kun je dan bewaren voor later.
Hi wil toch even weten heb ik iets verkeerd gedaan methet bereiden van dit recept?
Ik heb namelijk geen reactie gekregen zie bericht van Mariellavhebgen de anderenwel een goed haksel gekregen?
Hebben zijmisschien het recept aangepast
Ik heb namelijk wel de kostbare middelen gebruikt voor dit recept wie heeft er advies voor mij ???
Vriendelijke groet,
Mariella.
heyyy
ik heb gewoon gedaan wat er stond……..is fantastisch geworden, super lekker.
Ook heb ik het in blokken ingevroren…..ik eet het opgewarmd met warme zelfgemaakte vanille pudding…mmmmmmmm
Super lekker!!!
Heb wel de cacao flink verminderd naar 25 Gr en dat was perfect.
Perfecte brownie geworden. Ga ik zeker vaker maken
Ze zijn heerlijk! Als het beslag wat droog is doe je er wat kokosvet of creme bij.
Ook ik heb ze gisteren gemaakt, wow!! hoe ga ik dit netjes zeggen, het was erg erg sterk van de cacaopoeder. Voor mij te heavy dus ga nog een keer proberen met wat andere verhoudingen. maar blijf komen met de recepten 🙂
Hoi allen!
Ook ik heb, na eindelijk alles tegelijk in huis te hebben..de brownie gemaakt..super van structuur..helemaal niet droog en de smaak was zeer krachtig..de cacao was zeer aanwezig en weet niet goed hoe ik dat minder kan maken..maar droog waren ze niet en een blokje bij een kopje thee…zaaaaalig!! Thx voor het recept!
Als ze te droog worden, kan het zijn dat jouw oven eigenlijk heter was dan zou moeten. Probeer een een lagere temperatuur. 120 gram cacao lijkt mij ook veel te veel. Je hebt echte cacaopoeder en zoiets als Nesquick wat veel milder is, al kan ik me van die laatste niet voorstellen dat het Paleo zou zijn. Ik denk dat ik dit ook eens ga proberen maar dan met 25 gram cacao, wordt ie automatisch al monder droog van…
Super heerlijk heb alleen 25 Gram cacaopoeder gebruikt ipv 120gram ivm de vorige reacties! En 2 mega eieren gebruikt van de Lidl misschien dat dat ook scheelt kwa droogheid ivm de meeste eieren maar m hebben.
Ik heb de brownies net gemaakt en vindt ze echt lekker…. Zal de volgende keer ook wel iets minder cacao in doen…. Heb ook wel een extra ei in gedaan omdat ik het deeg droog vond…
Wel lekker….
Viel erg tegen. Ik heb het recept precies gevolgd zoals het er stond, maar de brownies vond ik teveel naar ei en avocado smaken. Zonde van alle dure ingrediënten die ik er in heb gestopt zoals véél te veel cacaopoeder (120 gram), echt jammer, heb ze meteen allemaal weggegooid, niemand in mijn gezin vond ze lekker. Daarna brownies gemaakt met amandelmeel, had ik dat maar eerder gedaan!
Wat jammer Indy! Zoals je kunt lezen zijn de meeste onderstaande reacties wel positief, en we zouden nooit iets plaatsen wat we zelf niet uitgeprobeerd hebben natuurlijk.
Ik heb de brownies vorige week gemaakt…jammer maar niemand vond ze lekker,veel te veel cacao…’k ga het nog wel eens proberen maar zal het recept ook een beetje aanpassen.
Ben geen keukenprinces maar deze brownies zijn erg lekker. Hele gezin vindt ze lekker. Helemaal niet droog. En echte brownies horen wat mij betreft ook echt naar chocolade te smaken. Dus lekker veel cacao er doorheen maakt de smaak heerlijk! Heb alleen de honing wat. Minder gedaan.
Hij is werkelijk goddelijk en heerlijk luchtig. Geen cacao gebruikt ip mag er ook wel minder honing in. En verder heb ik bakingsoda gebruikt.
Bij mijn staan ze in de oven heb me aan het recept gehouden, deze keer, maar in de vorm gieten was niet aan de orde was daar te dik voor.
Ben benieuwd als het klaar is wat het geworden is.
De cacaosmaak is voor mij te sterk. Alsof ik pure cacao aan het eten ben. De brownie was verder niet droog. Ik ga binnenkort met minder cacao proberen. Wel zonde van alle ingredienten,want ik vind ze zo echt niet lekker.
Cacaopoeder is veels te veel, ze waren zo puur van smaak, vind dat persoonlijk minder..
Ik had kleine avocado’s, dus heb er 2 in gedaan. Verder exact aan de ingrediënten gehouden. Na 20 min in de oven was de prikker niet droog. Nog 2x 5 min extra, maar alsnog niet droog. Toen heb ik hem toch maar uit de over gehaald, omdat hij begon aan te branden 🙁
De textuur is dus nog wat kleverig (maar dat vind ik wel prima) en hij is te bitter voor mijn smaak (maar ik houd dus ook niet echt van pure chocola).
Had ik bovenstaande reacties maar eerder gelezen, dan had ik ook niet zoveel cacaopoeder ingedaan! En misschien heeft het lange bakken voor een bittere smaak gezorgd? Tips zijn welkom! Ik wil het recept graag nog eens maken!
Hee Danielle, hier op de site staat ook een recept van de fudgy chocoladetaart misschien is dat meer wat voor je?
Ik vraag me af of in het originele recept mss andere cacao word gebruikt? Gewone/gezoete bvb ipv rauwe? Want 120 g rauwe cacao is echt heel veel. Ik heb het aangepast op basis van de commentaren naar 25 g, en heb ahornsiroop gebruikt ipv honing, maar wel maar 40 mL. Alsook heb ik het bakpoeder vervangen door 1/2 thl baking soda. Ze waren wel heel lekker, maar nog altijd wat aan de droge kant en echt heel straf van chocolade smaak (en ik ben nochtans dol op zwarte chocolade en heb ze echt niet graag te zoet).
Ik ga het nog eens proberen met ofwel minder cacao ofwel minder chocolade, en mss een beetje extra kokosolie om het minder droog te maken. En misschien toch een beetje extra ahornsiroop of honing om het minder bitter te maken.
Vond ze te heftig, ben dol op pure chocolade maar dit was echt teveel!
Ik heb 2 (kleine) avocado’s gebruikt, 6 dadels extra toegevoegd en in plaats van 120 gram cacaopoeder 50 gram. De brownies waren absoluut niet droog, ze waren Heerlijk!!
Zeer verslavend, zodra ze op zijn maak ik weer nieuwe!
de bereidingswijze ontbreekt :((
Hallo David,
Bedankt voor je reactie, heb het meteen toegevoegd! 🙂
Groetjes, Myra -Team Paleo
Wauw! Super lekker en ook nog eens in 1x gelukt! Dat is voor mijn doen echt super knap!! 😉
Had alleen niet genoeg cacao, dus maar aangevuld met wat volkoren speltbloem en ipv de walnoten heb ik pecannoten gebruikt.
Maar hoeveel gezonder zijn deze brownies? Hoeveel calorieën zitten er in, want heb er per ongeluk al 3 op! 😉
Hi Robin,
Calorieën zou ik niet durven zeggen, dat zou je zelf even kunnen uitrekenen.
Voor alles wat snoepen is geldt; met mate. Dus ook deze brownies 😉
Gr, Simone – team paleo.nl
Leuk recept! Alleen waarom gaat er zo’n grote hoeveelheid honing en cacaopoeder door? Toch zonde van de goede eigenschappen van de honing die verloren gaan tijdens het bakken.
Heb de honing vervangen door een rijpe banaan en de helft van de hoeveelheid cacao gebruikt. Hierdoor heb je minder zoet nodig om te bittere cacaosmaak te neutraliseren.
Leek een lekker recept. Alle ingrediënten waren ook makkelijk verkrijgbaar. Helaas waren deze brownies veelste droog. Ook was de smaak niet zoals verwacht, je proeft alleen maar cacao poeder.
Hi Sophie,
Jammer dat de brownies niet smakelijk waren. We hebben ze zelf natuurlijk ook eens getest, ze vielen zeker in de smaak. Laatst is er nog mee getrakteerd door een collega. Wij vonden ze lekker, maar smaak is persoonlijk natuurlijk.
Heb je precies het recept gevolgd?
Groetjes Myra Team Paleo
Als je een recept pagina wil uitprinten is dit de makkelijkste manier;
Controleknop indrukken, Dan tegelijkertijd de letter P.
Er verschijnt links een venster op je scherm. Daar kan je de bladzijden invullen die jij wil en dan op (blauwe hokje afdrukken) drukken.
En klaar !
Ook ik vind de hoeveelheid cacao behoorlijk teveel. Volgende keer gebruik ik maximaal de helft. Ook was het beslag niet echt ‘gietbaar’ en uiteindelijk dus ook te droog naar mijn smaak. Een goede basis maar vereist zeker nog wat aanpassingen.
om iets te zoeten kan je ook enkele gedroogde abrikozen bij mixen in plaats van honing (zoet goed af) eventueel eerst wat weken
Dat is een leuk alternatief Marie 🙂
Is absoluut niet zoals op de foto!!
Hee Julee, thnx voor je reactie! Hoe is die van jou geworden dan?