Minder voedselverspilling en betere gezondheid? Frankrijk maakt het mogelijk!
Voedsel staat aan de basis van je gezondheid. Vooral vers en onbewerkt voedsel geeft je de voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond en fit lijf. In Frankrijk wordt een gezonde levensstijl voor steeds meer mensen mogelijk. Een nieuwe wet verplicht supermarkten namelijk om onverkocht voedsel aan goede doelen te doneren. Er zijn zelfs plannen om de wet uit te breiden over de hele EU. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan en is kwalitatief hoogwaardig voedsel mogelijk voor alle inwoners van Europa!
Je kent ze vast: de verhalen van mensen die ’s nachts de vuilnisbakken van supermarkten afstruinen op zoek naar voedsel. In Frankrijk nam het aantal daklozen, studenten, werklozen en gezinnen die dat deden de afgelopen jaren schrikbarend toe. Wat ze meestal vonden, waren producten die prima eetbaar waren en waarvan de ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) datum net was bereikt.
Toch waren er ook supermarkten die de eetwaar met bleekwater overgoten om ‒ naar eigen zeggen ‒ voedselvergiftiging te voorkomen. Andere supermarkten bewaarden het afgedankte voedsel in afgesloten magazijnen, totdat vuilniswagens de etenswaar kwamen halen. Die verspilling van voedsel is nu definitief verleden tijd.
Minder verspilling, meer voedsel voor iedereen
Grote winkels in Frankrijk mogen volgens de wet niet langer eten van goede kwaliteit weggooien om de THT datum te halen. In plaats daarvan moeten ze het onverkochte voedsel doneren aan goede doelen, zoals voedselbanken. Dit brengt gezond eten voor iedereen in Frankrijk dichterbij.
Dat het serious business is voor de Fransen, blijkt wel uit de boetes die supermarkten kunnen krijgen als ze niet voldoen aan de eisen van de wet. De boetes kunnen namelijk oplopen tot maar liefst € 75.000. Ook kunnen eigenaren van supermarkten twee jaar gevangenisstraf krijgen als ze zich niet aan de wet houden.
Je zou zeggen dat supermarkten niet vrolijk worden van de veranderingen in de Frans wetgeving. Niets is minder waar. Carrefour, Frankrijks grootste supermarktketen, verwelkomt de wet met open armen. Volgens hen bouwt hij voort op de reeds bestaande voedseldonaties die zij aan goede doelen doen.
Gezonde levensstijl voor iedereen
Ook voedselbanken zijn blij met de wet. Hierdoor kunnen ze immers een veel groter aantal mensen van voedselpakketten voorzien. Per jaar kan het gaan om maar liefst 10 miljoen extra gratis maaltijden. En dat is nog niet alles.
Volgens Jacques Bailet, hoofd van een Frans netwerk van voedselbanken, kunnen de voedselbanken door de wet de kwaliteit en diversiteit van de voedselpakketten verhogen. De kans is namelijk groot dat voedselbanken naast houdbare voedingsmiddelen ook vers vlees en verse groenten en fruit in hun pakketten kunnen opnemen. Zo wordt het voor meer mensen mogelijk een gezonde levensstijl te volgen. En er is meer goed nieuws.
Gezond eten rechtsreeks uit de fabriek
De Franse wet maakt het niet alleen voor supermarkten gemakkelijker om voeding te doneren. Ook de voedingsindustrie profiteert van de wet. Voorheen volgde er een lang en complex proces als een melkfabriek een partij yoghurt met de naam van een supermarkt aan een goed doel wilde schenken. Met de wet verloopt dat proces veel sneller en eenvoudiger. Goed nieuws voor voedselbanken, want voedsel dat rechtstreeks uit de fabriek komt, heeft gegarandeerd een hoge kwaliteit. Toch kent de nieuwe wet ook de nodige uitdagingen.
Uitdaging voor voedselbanken
Voor voedselbanken en liefdadigheidsinstellingen betekent de wet dat ze verplicht worden om het eten onder de juiste hygiënische omstandigheden op te slaan en te verspreiden. Voor hen gaat het er dus om extra vrijwilligers, vrachtwagens, magazijnen en koelruimte te vinden. Alleen op deze manier is het mogelijk om mensen van kwalitatief hoogwaardig voedsel te voorzien.
Gezonde voeding voor iedereen in de EU?
Wordt gezonde voeding straks voor iedereen in de EU mogelijk? Als het aan Arash Derambarsh ligt wel. Hij stond aan de wieg van de Franse campagne tegen voedselverspilling, waaruit de wet voorkomt. ‘De volgende stap is om president François Hollande te vragen druk op de voorzitter van de Europese Commissie te zetten om de wet uit te breiden over de hele EU.’
Derambarsh is ook gemotiveerd om de voedselverspilling in restaurants, bakkerijen, schoolkantines en bedrijfskantines tegen te gaan. Zo slinkt de afvalberg en komt er steeds meer hoogwaardig voedsel beschikbaar voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen.
Hoe zit het met jou?
Overigens is de consument nog altijd de grootste voedselverspiller. Althans in Frankrijk. Van de 7,1 miljoen ton verspild voedsel per jaar is 67% weggegooid door de consument, 15% door restaurants en 11% door winkels.
Hoe zit het eigenlijk met jou? Hoeveel goed voedsel gooi jij dagelijks weg? Wist je dat ‘tenminste houdbaar tot’ alleen betekent dat de deugdelijkheid en kwaliteit van het levensmiddel tot en met die datum gegarandeerd is? Vaak kun je het daarna nog prima eten en bevat het voedingsmiddel nog altijd voldoende gezonde voedingsstoffen om je lijf gezond en fit te houden.
Meer weten over een gezonde en bewuste levensstijl? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek de voordelen van gezond eten.
Ik hoop dat ze in Nederland dit ook gaan in voeren. Jaren in een broodfabriek gewerkt. Als je zag wat daar allemaal werd weg gegooid. Gewoon omdat het over was of net ietsjes te donker. Wel eens bij een grote partij geopperd of we niet beter de Voedselbank konden bellen. Nou nee want voor het oude brood kreeg hij nog wat. Daar wordt diervoeder van gemaakt voor de vleesindustrie. Nou moet je weten dat zo’n container minstens een week bij de fabriek staat. Het brood is dus zwaar beschimmeld als het bij de fabriek komt. Nou ik hou het maar bij verse vis en grasgevoerd en/ of bio. Ik vind het te goor. En ondertussen gaan er in Nederland iedere ochtend legio kinderen naar school zonder ontbijt omdat er thuis geen geld is voor brood.