Nee, dit zijn absoluut geen gewone bananen. Dit is de bakbanaan!
Ik vond het wel tijd hier een stukje over te schrijven. We krijgen dagelijks veel vragen van mensen die wat koolhydraten aan hun maaltijd toe willen voegen (bijv. fanatieke sporters) maar niet verder komen dan zoete aardappel. Nu heb ik dus weer een optie voor je: de bakbanaan.
Wat is een bakbanaan? De bakbanaan hoort in tegenstelling tot de gewone banaan
tot de groenten en niet tot de fruitsoorten. Het word in Zuid-Amerika vaak aan gerechten toegevoegd in plaats van pasta of rijst, omdat het veel koolhydraten bevat.
Verschil met de gewone banaan? Verschillen zijn er zeker. De bakbaan is ten eerste groter dan de gewone banaan. De bakbanaan heeft een veel dikkere schil en is dan ook praktisch niet te pellen zoals we bij een gewone banaan wel doen. Hij is veel steviger en harder van structuur. De bakbanaan bevat de meeste vezels(zetmeel) wanneer ‘ie groen is. Rijpt de banaan dan wordt dat zetmeel omgezet in suikers, en word de bakbanaan ook zoeter(de banaan is dan bruin/zwart en ook makkelijker te pellen). Het grootste verschil is dat je de bakbanaan absoluut niet rauw kunt eten(BUIKPIJN!!), de bakbaan is rauw zo slecht te verteren dat je er geheid last van zult krijgen, niet doen dus.
Wat kun je allemaal met de bakbanaan?
Ik heb natuurlijk even geëxperimenteerd in de keuken voordat ik dit artikeltje ging schrijven.
- Je kunt de bakbanaan gebruiken in plaats van rijst, pasta of aardappelen. In dit geval heb je wel de groene bakbanaan nodig, omdat die nog heel stevig van structuur is. Pel de banaan, spoel m af (zetmeel), dep droog, snijd in stukjes en bak in een theelepel kokosolie (zeker 20 minuten). Lekker bij allerlei (wok)groenten, of kipsate.
- Ik ben zelfs na enig googelen een lasagne met bakbanaan als ‘bladen’ tegengekomen
- De rijpe bakbanaan kun je in de oven roosteren in de schil(net als op de bbq), hmmm.
- De bakbanaan is ook zeer geschikt als toetje, lekker gebakken in kokosolie, afmaken met wat kaneel en kokosbloesemsuiker.
- Ken je bananenchips uit de winkel? Die is gebakken in transvet, niet bepaald gezond en bomvol suikers. Dat kun je zelf veel beter: gebruik hiervoor de groene variant, snijd ‘m in hele dunne schijfjes en bak in een flinke laag kokosolie (soort van gezond frituren), draai regelmatig om en laat dan uitlekken op keukenpapier.
Waar is de bakbanaan verkrijgbaar? Sowieso bij de toko, maar ook bij een bepaalde gele supermarkt zijn deze verkrijgbaar.
Ben je op zoek naar een gezonde vervanger van koolhydraten dan zou ik zeker eens gaan experimenteren met de bakbanaan. Door het hoge zetmeel gehalte (vezels), stijgt je bloedsuikerspiegel veel minder dan wanneer je bijvoorbeeld pasta of rijst bij je groenten zou eten. Door de vezels en koolhydraten zit je sneller vol en heb je toch een volwaardige gezonde maaltijd op. Of je gebruikt ‘m lekker als toetje, genoeg redenen zou ik zeggen! 🙂
In mijn (multiculturele) wijk liggen ze zelfs bij Albert Heijn. Ook lekker om cassavechips te maken van cassavewortel. Op dezelfde manier. Ligt volgens mij bij elke AH 😉 Heerlijk met wat zout en knoflookpoeder.
Vraagje, mijn dochter is allegisch voor latex (zit in gewone bananen). Hoe zit dat met bakbananen, zit daar ook latex in??
Maakt het uit welke bakbanaan je wilt gebruiken om zoveel mogelijk resistent zetmeel te verkrijgen?
Ik bedoel dus het verschil tussen een groene, gele of zwarte.
Of maakt dat niets uit?
gr Natascha