Nee, met het woord superfoods bedoel ik niet maca poeder, tarwegras of incabessen.
SUPERFOODS zijn in mijn eigen ogen gewoon normaal verkrijgbare voedingsmiddelen die veel vitaminen en mineralen, antioxidanten, eiwitten, vezels en gezonde vetten bevatten. Die een goede uitwerking hebben op je immuunsysteem en je beschermen tegen ziekten.
Let’s go!
Bloemkool
Super veelzijdig en veelgebruikt in de Paleo keuken, gezien de vervanging van rijst, als bodem voor de pizza en zelfs om pap van te maken. Bloemkool is rijk aan vitaminen en mineralen, bevat superveel vezels (en daarom werkt het ook op de darmen) en is een krachtige antioxidant die ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Bloemkool zit bomvol met vitamine C. Je zou het niet verwachten maar je hoeft maar 125 gram bloemkool te eten per dag om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen!
Kurkuma
Kurkuma (ook wel koenjit of geelwortel) is een wortel. Het bestaat in gedroogde (poeder) vorm en net als gember kun je het ook vers kopen (helaas wel zeldzaam, vaak alleen bij toko’s). Kurkuma werkt ontstekingsremmend, helpt bij het verteren van vet, beschermt je lever tegen gifstoffen en bevordert je spijsvertering. Curcumin (de werkzame stof in kurkuma) werkt beschermend tegen kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, Parkinson en Alzheimer.
Appels
De meeste mensen hebben de voorkeur voor exotische fruitsoorten, maar gewoon onze eigen good old appel zit bomvol antioxidanten en door de vezels in de appel helpt het bij spijsverteringsproblemen. Door diezelfde vezels zorgt ook voor een stabiel cholesterol, vecht het tegen diabetes en helpt het je om een gezond gewicht te behouden. Eet de biologische appel wel met de schil, want net daaronder zitten de meeste voedingsstoffen!
Walnoten
Noten zijn sowieso gezond, maar de walnoot springt er toch net iets meer uit als de rest. De omega-3 vetzuren zorgen voor het handhaven van een gezond hart.
In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen en helpen ontstekingen in het lichaam voorkomen. En walnoten zitten bomvol vezels, eiwitten, vitamine E, magnesium, foliumzuur en koper!
Pompoen
De pompoen is oranje van kleur, wat betekent dat het carotenoïden (net als wortel en zoete aardappel) bevat. Caroteen is belangrijk vanwege de kanker voorkomende eigenschappen. Ook speelt pompoen een belangrijke rol in de gezondheid van het hart, want het is een plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat pompoen ijzer, vitamine A en vitamine C.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zitten vast in de draden van de pompoen. Net als de vulling van de pompoen, zijn de pitten ook echte superfoods! Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en eiwitten, met als belangrijkste; vitamine E, magnesium en zink.
Dertig gram pompoenpitten bevat bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium, wat zorgt voor de vorming en onderhoud van je hart. Het helpt om je bloeddruk onder controle te houden en voorkomt hartstilstanden, hartaanvallen en beroertes. Pompoenpitten bevatten veel zink, wat het immuunsysteem reguleert en dus vermindert het de kans op infecties, griep en verkoudheid.
Zoete aardappel
In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen (net als in pompoen). Bètacaroteen is de bouwstof voor vitamine A, welke goed is voor je weerstand, ogen en huid. Eet zoete aardappels altijd in combinatie met gezonde vetten, zo wordt de vitamine A beter opgenomen. De zoete aardappel bevat meer vezels dan de gewone aardappel, is goed voor je darmen, je zit er sneller van vol en het voorkomt die snelle stijgingen van je bloedsuiker. De zoete aardappel zit ook nog eens bomvol antioxidanten. Zelfs 1,5 keer meer dan blauwe bessen (die daar om bekend staan). Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en beschermen je lichaam.
Het kan dus zo simpel zijn, gewoon dagelijks 1 (liefst meerdere) van deze voedingsmiddelen sowieso in je menu stoppen en je bent al super goed bezig!
Hallo Mitchel,
Sinds ik meer aandacht aan m’n maaltijden besteed en anders ben gaan eten, voel ik me beter en fitter dan ooit. Ik probeer zo vaak mogelijk paloe te eten en me niet schuldig gaan voelen als het een keer niet lukt. Fantastich gewoon. Heel hartelijk dank voor alle tips en adviezen, daar kan ik wat mee ?
Hartelijke groet Janneke.