Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

30 comments

Alles over Cholesterol en Paleo

Sinds ik met Paleo bezig ben heb ik al een artikel willen schrijven over cholesterol. Eigenlijk al sinds het artikel over eieren (de zogenaamde cholesterol killer). Wanneer ik een artikel schrijf doe ik eerst wat onderzoek, en daarmee vergroot ik ook mijn eigen kennis weer. Hoewel ik wel het één en ander wist over cholesterol ben ik toch weer wat nieuwe dingen tegen gekomen. Tijd om alles eens in een helder artikel te zetten voor jullie.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft voor de aanmaak van celwanden, hormonen en gal. Daarnaast is het ook de bouwstof voor ons zenuwstelsel en sommige hormonen. Zoals onze sexhormonen (jippie). Cholesterol bindt zich aan eiwitten en vervoert zich vervolgens door ons bloed.

Cholesterol is een druk baasje binnen ons lichaam, en daarom zorgt de lever er altijd voor dat het lichaam genoeg heeft. Je lever produceert ongeveer 1000-1400 milligram cholesterol per dag, maar houdt er tevens rekening mee met wat je eet. Wanneer je meer eet, produceert het minder en andersom. Het eten van cholesterol zorgt dus niet per definitie dat je een hoger cholesterolgehalte in je lichaam krijgt.

Daarnaast zijn er twee soorten cholesterol. Als eerste heb je het HDL (high density lipoproteins) cholesterol. Dit is “the good guy”. Hij transporteert cholesterol van weefsel in het lichaam terug naar de lever. Zodra het op plek van bestemming is scheidt de lever het weer uit via gal. HDL zorgt ervoor dat het een teveel van cholesterol dus afvoert vandaar zijn populariteit.

Daarnaast heb je ook LDL (low density lipoproteins) cholesterol. LDL is ook zowel een transportsysteem als een lipoproteïne net als HDL. Maar hij heeft de taak om cholesterol te vervoeren van de lever naar het lichaamsweefsel. Een minder populaire taak, maar zeker ook nodig. Hoewel veel mensen bang zijn geworden voor cholesterol is het eigenlijk het lipoproteïne deel dat gevaarlijk is.

Er zijn namelijk verschillende categorieën in cholesterol transporters, en sommige zijn niet eens gevaarlijk. Het zijn namelijk niet de grote HDL-deeltjes die zorgen voor hartproblemen, het zijn de kleine deeltjes die ontstekingen en verstopping in de aderen kunnen veroorzaken. En wist je trouwens dat er ook nog een onderscheid is tussen grote en kleine deeltje LDL cholesterol? En hoe kan het ook anders dan dat een dieet welke veel snelle koolhydraten bevat het gemakkelijk maakt om deze kleine LDL-deeltjes te vormen. Dit gezegd hebbende kan een cholesterol van 230 of 250 prima zijn, als je HDL hoog is en je niet veel kleine LDL-deeltjes hebt.

Cholesterol is dus NIET gevaarlijk op zichzelf

Japanners uit Okinawa [note]http://www.okicent.org/[/note] zijn één van de meest gezonde bevolkingsgroepen op deze aarde. Er komen bijna geen hartziektes voor onder deze bevolking, maar toch is hun cholesterol hoger dan gemiddeld.

Hetgeen wat gevaarlijk is, is dus het ontstekingsbevorderende LDL. Laat dat duidelijk zijn. En wat veroorzaakt ontsteking in het lichaam? Juist, koolhydraten. Suikers, en bewerkt voedsel zijn de boosdoeners, maar ook graan en zetmeel spelen een rol. Het LDL cholesterol stijgt niet door verzadigd vet, maar door de ontstekingen binnen het lichaam veroorzaakt door de slechte omega-6 vetten en koolhydraten.

Wat kunnen we doen om ons hart gezond te houden en meer HDL en minder LDL cholesterol te krijgen in ons lichaam? Het antwoord is niet zo moeilijk. We moeten ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk ontstekingsremmende voeding eten. Dit zijn bijvoorbeeld grote hoeveelheid groenten, fruit, biologisch vlees, gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast helpt sport ook.

Ook de inname van voldoende omega-3 vetzuren gaat helpen om aderverkalking te voorkomen (het eten van vette wilde vis zoals zalm helpt hier goed bij). Het verlaagt daarnaast triglyceriden en verhoogt het goede HDL. Triglyceriden is de vorm die vet aanneemt als het door de weefsels en bloedbaan van je lichaam reist. Er is een soort van relatie tussen triglyceriden en cholesterol. Een hoog niveau van triglyceriden, wat het resultaat is van een dieet met veel koolhydraten, zorgt namelijk voor het verlagen van het goede HDL cholesterol. Ook zorgt een hoog niveau van triglyceriden voor insulineresistentie (en diabetes).

Zo past alles weer in elkaar.

Hoe staat het met jouw cholesterol? Eerlijk moet ik bekennen dat ik het zelf niet eens weet, dus uit nieuwsgierigheid ga ik binnenkort een test doen. Ik hou je op de hoogte!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

30 gedachten over “Alles over Cholesterol en Paleo”

  1. De hartpatiënt overlijd meestal aan een laag cholesterol.Dat is wetenschappelijk getest.
    De hart en vaatziekten worden veroorzaakt door een zeer laag cholesterol die men weet te bereiken door het slikken van statines. Mensen die dat slikken hebben vaak heel wat bijwerkingen zoals spierpijnen. Daar krijgt men weer medicijnen voor om de bijwerkingen te verhelpen. Cholesterol hebben we nodig, dat is onze celvernieuwer!

    Beantwoorden
  2. Ik heb FH en weiger statines en aanverwanten te slikken. Ik heb gezien dat het bij mijn moeder niets uithaalde en bij mijn zus leidde het tot ernstige spierafbraak. Gelukkig heb ik een cardioloog die er ook niet achter staat (de enige in NL denk ik) en mij sterkt in mijn houding. Mijn huisarts heeft zich er inmiddels maar bij neergelegd dat ik niet te overtuigen ben. :o)
    Ik heb de boeken “De Cholesterolleugen” en “Feiten en fabels over cholesterol” gelezen, blij dat er signalen zijn over het belang van het stofje voor ons lichaam! Inmiddels zijn er meer boeken over te vinden en hopelijk neemt ooit een overheid de ideeën erover alsmede de wetenschap erachter serieus. Al die pillen zijn alleen in het belang van de farmacie, niet in dat van ons.
    Dus laat mij maar lekker recalcitrant mijn eigen plan trekken, ik doe er niet aan mee.

    Beantwoorden
    • Hi Karin,

      Ben je nog altijd aan het paleo’en? ik zit in exact het zelfde schuitje als jij. FH met cholesterol waardes die stijgende zijn terwijl ik weinig aan mijn eet/drinkgewoontes kan verbeteren en de doctoren die al klaar staan met hun prescriptie met pilletjes die erg “goed” voor mij zijn…

      Hoe staat alles bij jou er momenteel voor?

      Beantwoorden
  3. Hoi Mitch!

    Ik eet al een aantal maanden Paleo, op een enkel aardappeltje en ijsje na en nu ben ik er onlangs achter gekomen dat mijn LDL wat is verhoogd.

    Zou dit komen omdat ik een deel van mijn energie uit verzadigde vetten haal zoals roomboter, spek en kokos olie? Of moet mijn lichaam nog wennen aan de nieuwe manier van verbranden?

    Nu moet ik zeggen dat ik me geweldig voel, en ik ben 8 kilo afgevallen terwijl dat niet eens de bedoeling was!

    De Paleo.nl vind ik een reuze initiatief en ik zal er regelmatig een kijkje komen nemen

    Gr

    Beantwoorden
  4. Misschien een domme vraag hoor, maar waarom zijn zoete aardappelen wel goed en gewone aardappelen niet?

    Beantwoorden
    • Hoi Miep,

      Ten eerste zijn “gewone” aardappelen natuurlijk familie van de nachtschades, die konden onze oer voorouders nog niet.

      Daarnaast is de Glycemische Index van zoete aardappelen veel lager en daardoor zal je bloedsuiker niet zo hoog worden als met “gewone” aardappelen

      Beantwoorden
  5. Pingback: Gember - Paleo.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.