Citroenen. You hate them or love them. Maar dat ze goed voor je zijn da’s wel duidelijk. Wat maakt een citroen zo gezond?
Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. Citroenen zijn superfoods, zonder dat ze enorm duur of moeilijk te verkrijgen zijn. Maaarrrr: jarenlang werd er gedacht dat het sap van de citroen voor zoveel gezondheidsvoordelen zorgde. Dat blijkt nu dus anders te liggen. Wij gooien het gedeelte dat het meest effectief is meestal weg: de schil! De schil van een citroen bevat 5 tot 10 keer meer vitaminen als het sap, dus gewoon allebei gebruiken! Het beste kun je de citroen wassen, invriezen en daarna de schil raspen over je maaltijden. Je zult echt een smaakexplosie ervaren!
Nog even de feitjes van citroenen op een rijtje:
- Deze gele vitamine bommetjes helpen je lichaam ontgiften. Een groot glas lauwwarm water met vers citroensap in de ochtend schoont heel je lichaam op (wel met een rietje drinken voor je tandglazuur!) het handigste is om het voor je ontbijt te nemen, en rustig op te drinken want het kan nogal zwaar op de maag vallen 😉
- Datzelfde glas lauwwarme water met citroen zet je vetverbranding in werking.
- De stoffen in de citroen ontgiften je lever en neutraliseren urinezuur.
- Citroenen lossen gal-en nierstenen op.
- Ze verlagen je bloeddruk, versterken bloedvaten en gaan bloedingen tegen.
- Citroensap stimuleert de darmen en zorgt voor een regelmatige stoelgang(fijn!)
- En natuurlijk is de Vitamine C in citroensap goed in het voorkomen van griep en verkoudheid.
- Het heeft een antimicrobiële werking tegen bacteriële infecties en schimmels; het is effectief tegen interne parasieten en wormen.
- Het werkt als een anti-depressivum en bestrijdt stress en zenuwaandoeningen.
- Een nieuwe studie toont zelfs hoe limonoids(natuurlijke verbindingen in citroenen en andere citrusvruchten) ER + en ER borstkanker celgroei belemmeren. Het blijkt zelfs dat de stoffen in de citroen(rasp en schil) 10.000 maal effectiever zijn dan het product adriamycine, een chemotherapeutisch geneesmiddel dat gewoonlijk gebruikt wordt om de groei te vertragen van kanker cellen.(deze onderzoeken zijn nog in volle gang)
In de wereld van nu proberen we alles op te lossen met medicatie. Wij proberen juist de oplossing te zien in voedsel. Waarom zijn deze enorme gezondheidsvoordelen niet algemeen bekend? Omdat we leven in een tijd dat mensen overal iets voor ontwikkelen en daar enorm veel geld mee verdienen. We beweren absoluut niet dat er niemand meer ziek word die veelvuldig gebruik maakt van citroenen, maar dat natuurlijke voeding enorm belangrijk is, dat willen we duidelijk maken!
Oja, citroenen zijn ook heel praktisch als schoonmaakmiddel, vlekverwijderaar of bleekmiddel 😉
Hallo,
Wat is de verhouding van het groot glas water met citroensap ?
Hoi! Ik gebruik een groot glas lauwwarm water met het sap van een halve citroen. Drink het wel met een rietje;)
Hallo, ik slik medicijnen die ik s’morgens moet nemen ( half uur voor het ontbijt ), en ik heb begrepen dat citrusvruchten de werking van medicijnen tegen werkt! Is dit zo? en kan ik op een ander moment citroensap drinken?
Je kunt het ook prima op een ander moment van de dag drinken hoor, van de tegenwerking van medicijnen is mij eerlijk gezegd niks bekend(kan me niet voorstellen), maar voor jou geruststelling zou ik het gewoon op een ander moment drinken!
Ja dit is zo, althans bij sommige medicatie. Ik weet bijv. van een middel dat bij Parkinson gebruikt wordt, dat het niet in combi mag met bijv. grapefruitsap. Maar staat dit niet in je bijsluiter? Vast wel.
Wel heel belangrijk om biologische citroenen te eten….. Anderen bevatten echt veel gif
Interessant stuk. Dank u.
Kunnen citroenen ook als je maagpatient bent?
Gastric bypass?
Hi Claudia,
Hier durf ik helaas geen antwoord op te geven, wij zijn geen artsen.
Ik zou dit als ik jou was voor de zekerheid even checken bij een arts.
Gr, Simone – Team Foodie