Veel mensen associëren zuurkool met de winter. Lekker in een stamppot na een lange koude dag. Het zou echter jammer zijn om dit mooie product te bewaren voor de koude wintermaanden.
Naast dat het prima te combineren is in zomerse gerechten is zuurkool ook nog eens ontzettend goed voor je darmen en weerstand.
Terug naar de basis, wat is zuurkool?
Zuurkool is een combinatie van geraspte (witte) kool, zout en eventueel specerijen. Het mengsel wordt via een speciaal proces gefermenteerd. Ondanks dat het een geconserveerd product is, is het hoog in Vitamine C. Het komt oorspronkelijk uit China/Mongolië. Toen werd er nog wijn gebruikt in het fermentatieproces. Ik kwam laats overigens op een site tegen dat ‘wij Nederlanders’ kip gevuld met zuurkool eten als kersttraditie… Nooit geweten ;).
Waarom is het goed voor je?
Maar wat zijn de voordelen dan van zuurkool? Als groenten zijn gefermenteerd, worden ze nog voedzamer. De gezonde enzymen die aanwezig zijn in de groenten creëren een omgeving die vol is van probiotica, enzymen en mineralen die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. De probiotische goede bacteriën en enzymen in gefermenteerde voedingsmiddelen helpen om onze darmen met lactobacillen (voor een gezonde spijsvertering) te bevolken. Ze helpen ook om giftige stoffen uit ons lichaam te elimineren.
Kijk wel of je de zuurkool zo onbewerkt mogelijk kan krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken [note]http://www.levenvanhetland.nl/hoemaakjezuurkool.htm[/note]. Zorg wel dat je voor het zout Himalaya-zout of sel gris gebruikt. In ieder geval géén gewoon keukenzout.
Zomerse zuurkoolvarianten
Het meeste profijt van de voordelen van zuurkool heb je als je het rauw eet. Dat maakt het dus een prima ingrediënt voor in salades. Of een lekker zomers groentepannetje. Probeer bijvoorbeeld een een combinatie van groene en rode paprika, zuurkool, uitgebakken stukjes bacon, theelepel dille, een klein uitje en knoflook. Bak alle ingrediënten (met uitzondering van de zuurkool), voeg op het laatst wat kerstomaatjes toe en roer vervolgens de zuurkool erdoor. Heel kort verhitten en op smaak brengen met wat peper.
Dagelijkse kost
Probeer iedere dag in één maaltijd wat zuurkool te verwerken, bijvoorbeeld tijdens je lunch, om van de voordelen te profiteren. Of wissel af met andere probiotica zoals Kimchi, Kefir of Kombucha.
Persoonlijk ben ik gek op zuurkool. Ik test het met van alles. Zo vind je een van mijn recepten waarbij ik het combineer met kipfajitas in het 15 minuten Paleo boek van Sjanett. Ik ben benieuwd hoe jullie het toepassen. Deel het hieronder.
Zuurkool zit dus vol met biogene aminen, afbraakproducten van aminozuren. Stoffen als histamine en tyramine kunnen je zenuwstelstel behoorlijk ontregelen en allerlei lichaamsfuncties in de war brengen. Tyramine zoals in zuurkool zorgt voor een licht vernauwing van de aderen en verhoging van de bloeddruk. Zeker bij hoge bloeddruk of migraine ten zeerste af te raden. Ben je goed gezond en je spoelt de zuurkool eerst af dan kan het af en toe misschien niet zoveel kwaad. Rauw zou ik helemaal niet doen.
Beter voor je darmen zijn producten als biogarde. Wel het melkzuur maar niet gefermenteerd.