Zelf ben ik geen grote voorstander van veel ’traditionele’ cardio-training en ik weet dat Mitch dit evenmin is.
Waarom dan toch een stuk over hardlopen? Omdat de negatieve kant van hardlopen niet zozeer te maken heeft met het lopen zelf, maar meer met hoe veel mensen ermee omgaan: Eindeloze uren achter elkaar, in één tempo, hetzelfde rondje buiten of binnen in de sportschool lopen. Onder renners wordt nog vaak gedacht dat meer beter is, maar het geeft een enorme stress op het lichaam. En of dat op de lange termijn bijdraagt aan goed resultaat (in sport en leven)? Wat als je nu met slimmer en minder, betere resultaten kunt boeken?
Waarom toch cardio-training
Zowel kracht- als cardio-training hebben een positief effect op je metabolisme. Het verbetert de wijze waarop je lichaam kan aangaan met koolhydraten en helpt je lijf beter met insuline om te gaan. Twee belangrijke elementen als het gaat om gewichtsverlies. Daarnaast kan het bijdragen in een betere hormoonhuishouding. Cardio-training heeft op een paar punten zelfs wat voordelen ten opzichte van krachttraining, met als belangrijkste: uithoudingsvermogen. En dat laatste is toch ook best handig in het dagelijks leven. Misschien nog wel handiger (hoe leuk ook) dan een gewicht van 100 kg kunnen deadliften…. ;).
De belangrijkste basisregels
Ok, maar wat nu te doen dan? Als het op sporten aan komt, hanteer ik vaak twee belangrijke basisregels. 1) Doe wat je leuk vindt. Is lopen echt niet je ding, doe het dan niet en focus je op een manier van bewegen die beter bij je past. Resultaat in training zit vaak in continuïteit. Doe je een activiteit of sport die je leuk vindt, dan is de kans op resultaat dus vaak ook groter. En 2) Overdrijf niet, pak voldoende rust en train zo slim mogelijk. Een marathon lopen, raad ik nog steeds weinig mensen aan, maar realiseer je ook dat dit wezenlijk iets anders is dan een stukje joggen. Vind je lopen serieus leuk en wil je hier wat slimmer mee om gaan, zonder je lijf urenlang te belasten, probeer dan onderstaande training eens.
Speed it up
Ben je gewend om bijna altijd in hetzelfde tempo te lopen? Gooi er dan een eens speedtraining tussendoor. Warm rustig op, zoals je gewend bent, en start een serie van rennen en joggen. Wat ik vaak doe is lantaarnpalen als referentiepunt gebruiken. Sprint tussen 2 lantaarnpalen en jog er vervolgens langs 4 à 5. Vervolgens zet je weer een sprint in. Lukt het je nog niet om zo lang te sprinten? Geen nood, pas dit aan naar jouw niveau en sprint dan tussen 2 palen. Kun je langer aan, probeer dan 3 palen. Vergroot de afstand echter niet veel meer, want dan is het effect van de training minder. Je kunt dan beter je jogtijd iets verkorten. Beperk deze training tot maximaal 20 minuten.
Is hardlopen een van jouw favoriete trainingen of doe je liever een andere sport? Ik ben benieuwd wat voor activiteiten jullie zoal beoefenen. Laat het me weten.
Bronnen:
The effect of 12 weeks of aerobic, resistance or combination exercise training on cardiovascular risk factors in the overweight and obese in a randomized trial. Suleen S Ho,Satvinder S Dhaliwal, Andrew P Hills and Sebely Pal.Increased skeletal muscle capillarization after aerobic exercise training and weight loss improves insulin sensitivity in adults with IGT. Prior SJ, Blumenthal JB, Katzel LI, Goldberg AP en Ryan AS.