Laat ik beginnen te zeggen dat ik zelf een omnivoor (alleseter) ben en dat ik ook denk dat wij als mensen ontwikkeld zijn om zowel planten als vlees en vis te eten.
Onze spijsvertering is gemaakt om efficiënt om te gaan met zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Desalniettemin kiezen sommige mensen (een steeds groter wordende groep mensen) ervoor om als vegetariër door het leven te gaan, en dat respecteer ik. Dit kan zijn om godsdienstige-, ethische- of gezondheidsredenen.
Ik heb dan ook de vraag gekregen of Paleo geschikt is voor vegetariërs. En daar wil ik in dit artikel wat meer helderheid over geven.
Als vegetariër / veganist voor jou betekend dat je alle dierlijke producten vermijd dan zou je theoretisch gezien natuurlijk ook kunnen overleven op pizza, soja crackers en cola. Maar aangezien je dit blog leest en interesse toont in de Paleo levensstijl neem ik aan dat je er graag een wat meer gezonde levensstijl op nahoud.
Over het groente en fruit deel van de gezonde vegetariër kunnen we kort zijn. Als je jezelf al een beetje in Paleo hebt verdiept of je hebt mijn boek de Paleo Reolutie gelezen dan weet je dat groenten het belangrijkste onderdeel zijn van een Paleo maaltijd. Niks kan tippen aan een grote variatie van verschillende verse biologische groenten en bessen met veel kleur. Fruit met veel suikers is wel iets waar je als vegetariër op kunt letten. Teveel (fruit)suiker zorgt ook gewoon voor de aanmaak van insuline.
Waar ik meer bang voor ben is de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt (of juist die je NIET binnenkrijgt) wanneer je een vegetarische levensstijl volgt. Als vegetariër zou je je eiwitinname wat kunnen stimuleren met bijvoorbeeld een Paleo Shake wanneer je geen problemen hebt met whey eiwit. Studies [note]http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/2/373?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=mcmaster&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT[/note] wijzen uit dat melkeiwit (zoals whey) veel effectiever zijn voor spiergroei dan bijvoorbeeld een plantaardige variant op basis van soja. Een eiwitshake per dag zorgt er in ieder geval voor dat je goed zit met je eiwitten.
En anders neem je een variant op basis van rijsteiwit. Maar het probleem met plantaardige eiwitten is vaak dat ze niet alle aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft om nieuw spierweefsel aan te maken. Je lichaam heeft alle 22 aminozuren nodig om dit proces optimaal te laten werken, en mis je er een paar dan verlaag je drastisch de mogelijkheid voor het lichaam om zich te herstellen. Voor vegetariërs die geen eiwitpoeder willen nemen van ei-eiwit, melk of whey is het moeilijk om goede kwaliteit eiwitten binnen te krijgen.
Vaak wordt eiwit uit bronnen gehaald als quinoa, bonen, tofu, vleesvervangers gemaakt van soja en dat soort dingen. Ik ben geen fan van granen, ook geen superfan van pseudo granen en al helemaal niet van soja. Hou er rekening mee dat wij mensen pas 10.000 jaar graan eten, en evolutionair gezien is dit simpelweg nog niet lang genoeg dat ons lichaam zich hierop heeft aangepast. Er zijn veel vegetariërs die hun eiwitten uit een variatie van graansoorten halen, maar het eten van die type voeding neemt vele andere schadelijke stoffen met zich mee zoals gluten en anti nutriënten. Deze zijn schadelijk voor je darmen en zorgen ervoor dat voedingsstoffen niet worden opgenomen. Daarnaast krijg je in het beste geval maar 20% van de calorieën uit graan binnen in de vorm van eiwit. De rest zijn koolhydraten die zorgen voor de aanmaak van insuline.
Realiseer je als vegetariër die aan Paleo wil doen het volgende. Als je geen vlees of vis wilt eten, en dus laag in eiwit zit, dan betekend dat eigenlijk automatisch dat je voedingsschema meer koolhydraten bevat. Dit is niet echt ideaal maar is mogelijk. Omdat je geen dierlijke producten eet, en hier toch behoorlijk veel vitamines en mineralen inzitten die je lichaam echt nodig heeft, en je deze niet uit plantaardige bronnen kunt halen (zoals Vitamine B12) raad ik aan om te supplementeren met een goede multi-vitamine.
De vraag of je aan Paleo kunt doen als vegetariër? Alles kan natuurlijk, maar zonder vlees en vis wordt het natuurlijk nooit “echt” Paleo. De manier van trainen en leven kun je natuurlijk wel perfect overnemen. En ervan uitgaande dat je als vegetariër al bewust bent van het kopen van gezonde biologische groenten en fruit maakt dat paleo-ers en vegetariërs ook best nog wel wat gemeen hebben. 😉
We hebben ook special een boek met recepten gemaakt voor de Vegetarische Paleo-er, mocht je hier interesse in hebben.
Wie is vegetarisch en doet ook aan Paleo of wil gaan beginnen met Paleo? Laat een reactie achter zodat we verder over dit onderwerp kunnen discussiëren.
Geïnspireerd door meerdere voedingstheoriën is Paleo er een die mij zeer aanspreekt en ik al aardig toe pas in het dagelijks leven. Daarbij vind ik ook een aantal goede uitgangspunten in het vegetarisch dieet.
Ik ben nu aan het puzzelen met een middenweg, flexitarier heet het volgens mij. Mijn week ziet er ongeveer zo uit, 2x per week vlees (kip/rundergehakt/spekjes) 2x per week vis (verschillende soorten) in de avondmaaltijd. Verder eet ik eieren en heel soms kaas.
Ik denk dat ik op deze manier het beste van beide toe pas, wat vinden jullie?
Flexitariër is volgens mij om en om een stuk vlees vervangen, door zo’n soja-burger geval. Verder lijkt dit inderdaad prima, en als het voor jou werkt dan is dat mooi.
Zolang je in ieder geval maar van die suiker rollercoaster af bent van granen, pasta’s, brood, bewerkte voeding e.d. eten ben je al een eind. De laatste puzzelstukjes vallen vervolgens in elkaar en je kunt kijken of je je beter voelt op veel fruit, of veel vlees (groenten eten we allebei).
Mijn voorkeur gaat dan dus uit naar vlees, omdat in een hoop fruit weer heel veel suiker zit.
Eén tip: check je D’s en T’s 😉
Een eeuwige strijd voor mij… 🙁
Als iemand die een ernstig vit. b12 tekort heeft gehad (door een opname probleem, oorzaak onbekend) en daar de gevolgen van heeft ondervonden, wil ik benadrukken dat supplementatie van deze vitamine essentieel is als je geen dierlijke producten gebruikt. Je lichaam heeft een voorraad voor ongeveer 3 jaar, dus klachten sluipen er meestal langzaam in en de link zal niet snel worden gelegd met het voedingspatroon.
Ik heb zeer ernstige klachten gehad, zoals oa hartritmestoornis, krachtsverlies, concentratieproblemen (ik kon geen gesprekken meer voeren, was halverwege de zin kwijt wat ik ging zeggen). Op het dieptepunt zat ik in een rolstoel als ik meer dan 10 min. moest lopen. Eenmaal begonnen met injecties knapte ik weer op, vrijwel alle klachten zijn verdwenen, al heb ik me nooit echt weer fit gevoeld, ik ben altijd in meer of mindere mate moe (maar lang niet zo erg als voor injecties). Paleo heeft daarin weer wat meer verbetering gebracht.
Hoi Mitch,
Hoeveel vlees adviseer jij minimaal te eten om gezond Paleo te eten? Want (zeker biologisch) vlees eten elke dag vind ik best kostbaar.
Bedankt voor je reactie,
Groetjes J.
Zelf wissel ik vlees en vis om de dag een beetje om eigenlijk. En ik eet ook elke keer verschillende soorten vlees.
Zelf kijk ik niet echt naar het prijskaartje. Ik wil gewoon gezond zijn, tegen elke prijs. Als ik kijk naar mijn maandelijkse uitgave dan staat eten bij mij bovenaan. Ik vind het gewoon het belangrijkste om gezond te zijn.
Ik zou daar mijn televisie op inruilen bijvoorbeeld (maar dat ben ik natuurlijk). Iedereen is verschillend, maar het zijn keuzes die je maakt.
Beste Mitch,
Ik ben deze week begonnen met Paleo op aanraden van een vriendin die dit nu bijna een jaar doet. De reden dat ik hiermee ben begonnen is het feit dat ik me al tijden niet goed voel. Last van buikkrampen, erg moe en futloos en kilo’s aangekomen. Mijn vriendin had hiervoor soortgelijke problemen en zij is echt zichtbaar gezonder, energieker en slanker geworden. Zelf pas ik denk ik ook wel in de categorie flexitariër en eet dus met mate vis en vlees (alle soorten vis en alleen kipfilet en rundergehakt). Ik heb sinds deze week noten en zaden toegevoegd en gedroogde vruchten (pruimen, perziken, goji bessen) maar ik weet niet hoeveel ik hiervan per dag mag hebben om tot een evenwichtige voeding te komen? Als echte suiker en graan verslaafde heeft mijn brein er moeite mee dat ik dit niet meer tot me neem en zoek ik het dus in de vorm van gedroogde vruchten en noten. Ik eet nu ongeveer 250 gram per dag in een gemixte vorm. Daarnaast eet ik veel rauwe en gebakken groenten en neem ik geiten yoghurt met glutenvrije muesli of kastanje crackers met een biologische sandwichspread. Ben ik nu goed Paleoproof bezig of sla ik de plank nog steeds mis?
Groetjes, Petra
Suikerverslaafd hmmmm… hier kun je ook vanaf komen. Hoe? Door gewoon 3 weken geen suiker te eten.
Daarnaast is de geitenyoghurt, de glutenvrij muesli, de spread en de crackers ook geen Paleo.
Dus niet echt Paleo proof allemaal. Stop met het maken van excuses, en ga er gewoon 3 weken voor!
Ik snap de insteek van je verhaal, maar het klopt niet helemaal. Je zegt dat plantaardig voedsel bijna geen complete eiwitbronnen zijn. Dit terwijl bijenpollen, goji berries, lijnzaad, hennepzaad etc. ALLEMAAL complete proteines zijn. Het is dus echt niet moeilijk om je eiwitten uit plantaardig voedsel te halen.
De bottleneck zijn de dierlijke vetten die je nodig hebt. Kijk naar health guru David Wolfe, die een ongekende gezondheid heeft! Zijn filosofie voor een lang en gezond leven op basis van jarenlange studie, reizen en bezoeken van verschillende culturen: “eat little, mostly plants”.
Vlees hoort hier zeker bij, maar niet dagelijks. Dit is prima aan te vullen met alle superfoods die ter beschikking voor ons staan. Daarnaast is het zeker zinvol te kijken naar de studie van Weston A. Price. Dit heeft veel raakvlakken met Paleo, echter wordt hier rauwe zuivel ook toegestaan. Paleo aanhangers gebruiken hier het argument voor dat de oermens ook geen toegang had tot koeien die men kon melken. Dit klopt, maar feit is en blijft dat rauwe melk ENORME gezondheidsbevorderende eigenschappen bevat. Ik vind dat je je hier niet op moet blind staren, door alleen maar in de Paleo hoek te blijven.
Een gevarieerd dieet, matig met biologisch vlees/vis, geen granen, veel superfoods, matig met zuivel, veel noten, zaden en groente is op basis van mijn 15 jaar zoektocht en luisteren naar alle gezondheidsexperts het meest ideale en in praktijk getoetste dieet wat er is.
Luister vooral naar je lichaam, ieder mens is heeft een andere blauwdruk en reageert dus anders op voeding. Bekijk dit ZEER interessante artikel, voor iedereen aan te raden:
http://products.mercola.com/nutritional-typing/
Beste Mitch,
Waarschijnlijk is onze lichaam wel gemaakt om naast plantaardig ook vlees te eten. Ik ben alleen bang dat de wereld de vleesbehoefte niet aan kan. Ik ben nog niet begonnen om Paleo in mijn levensstijl toe te passen omdat ik het moeilijk vind om granen te laten. Als ik goede vervangers voor mijn granen heb gevonden dan ga ik dit wel toepassen. Voor mij is flexatarier een goede oplossing. Ik vind het eten van vlees niet zielig voor dieren maar de bioindustrie is wel onmenselijk. Momenteel heb ik al een paar weken geen vlees gegeten maar als ik met gezelschap buiten de deur eet, misschien eet ik dan wel iets niet vegetarisch als er geen goed vegetarisch aanbod is. Qua voedsel ben ik er nog niet helemaal uit maar een Paleo dieet waarbij je minimaal 1 a 2 dagen per week vegetarisch bent klinkt voor mijn wel ideaal.
Dank je voor je goede en informatieve website!
Vandaag een poging Paleo gedaan. Zelf ben ik al ruim 15 jaar vega (ik vind vlees zo vies). Wel zit ik me suf te googelen of ik inderdaad met Paleo ook wel all voedingstoffen binnen krijg. Wel eet ik eieren etc alleen geen vis en vlees. Ik vind het moeilijk maar wil toch een beetje “meelopen” in de beleving van Paleo.
ps. ook hier excuses voor de d’s en t’s 😉
Hallo Mitch,
Zelf ben ik vegetarier, maar eet wel vis en eieren.
2 of 3 eieren per dag en een stukje vis of Tempeh(niet paleo) verder eet ik wel paleo, moet ik dan meer koolhydraten eten en zo ja wat raad jij dan aan?
Alvast bedankt!
Mvg,
Sonja .
Ik ben vegetariër, maar ik eet vis? Dus een vis is geen levend wezen, wat eerst geslacht moet worden alvorens hij eetbaar is?
Hoi Mitch,
Ik eet geen vlees en kip maar wel vis, maar ja elke dag vis is ook niet wat..”
Wat adviseer jij mij?
Ik ben beginnend Paleo
Groetjes Els
Ik ben zelf mijn hele leven al vegetarër (26 jaar). Ik ben de afgelopen maanden steeds meer richting paleo gaan eten (een geleidelijke overgang is voor mij wel goed :)), en heb er zelfs over nagedacht om voor het eerst van mijn leven biologisch vlees te gaan eten, maar het idee van vlees eten krijg ik er toch niet in na mijn hele leven geen vlees eten…
Ik geloof wel dat het mogelijk is om vegetarisch paleo te eten. Natuurlijk is het niet het “echte Paleo”, maar voor mij is het op het moment wel de beste oplossing.
Voor mensen die toch ook willen om vegetarisch Paleo te gaan eten, kan ik deze pagina aanraden: http://www.nomeatathlete.com/paleo-vegetarian-8-weeks/ van een triathlete die 8 weken vegetarisch paleo heeft gegeten.
Voor de eiwitten en vetten at ze bij elke maaltijd ten minste 2 uit het volgende lijstje: amandelen, avocado, broccoli, eieren, hennepzaad, pistachenoten, aardappelen, spinazie, spirulina en walnoten.
Dit spreek mij erg aan, en ik denk dat ik op 1 januari (mooie datum ;)) ga beginnen aan 4 weken streng vegetarisch paleo eten.
Ik ben al meer dan 30 jaar vegetarier en kan sinds kort geen eieren meer verdragen. Wat dan met Paleo gezien vlees, vis en eieren afvallen. Hoe is dit te compenseren?
Je kunt wel zien dat je zelf geen vegetarier bent, je weet er weinig van. Pizza =dierlijk vet en cola staan niet op het gemiddelde vegetarische menu, vegetariers zijn juist heel erg gesteld op biologisch. Het eiwit probleem is wel iets dat nauwelijks is te vervangen als je als vegetarier wilt afvallen. je eet inderdaad gauw te veel koolhydraten, ook al zijn dat koolhydraten uit goeie granen, noten e.d.
Raw Food wat hoofdzakelijk bestaat uit groente / fruit en noten kan een oplossing zijn maar ook dat is niet voor iedereen geschikt.
Ik ben natuurlijk zelf vegetarier, omdat ik de dieren een beter leven gun en ik vlees niet lekker vind. Ik eet verder altijd volgens de regels van Paleo, toch nog steeds darmproblemen.
Ik vond zijn reactie omtrent het vegetarisch eten inderdaad ook een beetje kort door de bocht. Alsof je niet gezond kan eten als je vegetariër bent. Een beetje minder oordelend schrijven over mensen die er een ietwat andere mening op nahouden zou wel mogen.
De waarheid over vlees en gezondheid
Wat doet vlees met onze gezondheid? Om te beginnen kost het het lichaam veel tijd om vlees te verteren. In vergelijking met vlees is de vertering van fruit een fluitje van een cent. Vlees en reststoffen van vlees blijven heel lang in het lichaam vóór het uitgescheiden wordt. Dit kan rotting in de darmen en darmgassen veroorzaken.
Voor de vertering van dierlijke eiwitten (en dus ook vlees en vleeswaren) heeft het lichaam calcium (kalk) nodig. Als we met de rest van ons voedsel géén of weinig calcium binnenkrijgen gaat het lichaam zelf op zoek naar calcium. De grootste “opslag” van calcium bevindt zich in onze botten. Die calcium”opslag” bouwen we op in onze jeugd, daarna is het niet meer mogelijk om op te bouwen. Wel kunnen we op latere leeftijd de afbraak (lees botontkalking) verminderen. We kunnen òf geen òf weinig vlees gebruiken òf tegelijkertijd met vlees, veel calciumrijke voedingsmiddelen eten.
Een veel gehoorde bewering is dat we 100 gram vlees per dag nodig zouden hebben om het ijzer- en, eiwitgehalte op peil te houden. Het is echter wetenschappelijk aangetoond dat soja of sojaproducten prima in staat zijn om dierlijke eiwitten te vervangen. Daarbij zou een mens ruim voldoende hebben aan 100 gram vlees per week. Vergeet daarbij niet dat ook vleeswaren meetellen in die 100 gram.
Dierlijke eiwitten in de vorm van vis zijn:
beter verteerbaar
gezonder vanwege bepaalde vetten/vetzuren
Om het leven nog ingewikkelder te maken: veel dieren worden tegenwoordig veelvuldig behandeld met antibiotica en hormoonpreparaten. En alsof dat nog niet genoeg is kunnen ze ook nog via hun voedsel zware metalen binnenkrijgen. Al deze stoffen worden opgeslagen in het lichaam, en dus in het vlees van het dier.
Een mensenlichaam heeft net zoveel moeite met deze stoffen als het dier en in de regel worden ze, ook door het menselijke lichaam, niet verteerd maar verwerkt door ze op te slaan in het weefsel, in ons lichaam dus.
Lichamelijke gezondheid en de menselijke anatomie
Vleeseter heeft klauwen, geen poriën,Sterk zoutzuur in de maag om vlees te verteren, ingewanden zijn 3x zijn lichaamslengte om vlees vlot te verteren en heeft scherpe voortanden om mee te verscheuren en heeft geen vlakke kiezen.
De planteneter heeft geen klauwen, transpireert via de tong, maagzuur 10 maal zwakker dan dat van vleeseters, zijn ingewanden zijn 6 keer zijn lichaamslengte, heeft geen scherpe voortanden; vlakke kiezen.
Mens heeft geen klauwen, transpireert door de poriën in de huid, ingewanden 6 maal zo lang als het lichaam, maagzuur 10 maal zwakker dan dat van vleeseters en geen scherpe voortanden; vlakke kiezen.
Het mag duidelijk zijn dat de anatomie genoeg zegt over waarom het ongezond is om vlees te eten. Het snel ontbindende vlees zit veel te lang in de darmen en tijdens het moeizame verteren van het vlees komen er schadelijke gifstoffen vrij. Deze giffen tasten o.a. de nieren aan. Deze organen zijn erg belangrijk voor het zuiveren van het bloed en kunnen dus na verloop van tijd hun werk niet goed meer doen en je snapt dat er daardoor een soort kettingreactie ontstaat en jouw mooi lijfje ziek wordt van binnen.
Zelfs bij mensen die weinig vlees eten moeten de nieren drie maal zo hard werken als bij vegetariërs. Hetzelfde geldt voor het hart en de vaten. De overdaad aan vet in het vlees kan het lichaam niet aan tijdens het verteren en je krijgt dan dus een “vet” hart en zo’n goor en vooral gevaarlijk laagje aan de binnenkant van je vaten waardoor je dichtslibt met alle gevolgen van dien.
Vlees vormt namelijk tijdens de vertering metabolische steroïden die kankerverwekkende eigenschappen bezitten. Dit zegt genoeg!!
Zucht. Ik laat de reactie alleen toe omdat je er zoveel moeite voor hebt gedaan. 🙂
Over het rottingsproces. Het duurt langer om vlees te verteren als andere voedingsbronnen, maar dat is niet perse een slecht ding. Daarnaast word vlees opgebroken door het lichaam in voedingsstoffen. Poep is niet meer als dode bacteriën en vezels. Als je meer vegetarisch eet, dan poep je ook meer. Maar uit vlees komt niet veel poep. Het hele rottingsproces is niet meer dan een fabel wat mij betreft.
Dit is een goed artikel: http://www.gnolls.org/1444/does-meat-rot-in-your-colon-no-what-does-beans-grains-and-vegetables/
Over soja (vleesvervanger) heb ik al veel dingen geschreven / gezegd:
https://www.youtube.com/watch?v=vuil64wTyoo
https://www.paleo.nl/een-optimaal-paleo-sjabloon-1-eet-geen-gifstoffen/
Ik snap dat je vegetariër bent en overtuigd bent van jouw waarheid. Maar je zit hier op een Paleo blog. Laat het toch rusten.
Ook vegetariër zijn en Paleo heb ik ook al eens wat geschreven:
https://www.paleo.nl/kan-ik-aan-paleo-doen-als-vegetarier/
https://www.paleo.nl/rawbrahs-vegetarisch-paleo/
https://www.paleo.nl/zijn-mensen-vleeseters-of-planteneters/
https://www.paleo.nl/zijn-mensen-vleeseters-of-planteneters/
https://www.paleo.nl/moet-ik-echt-zoveel-vlees-eten-tijdens-paleo-en-is-dit-wel-gezond/
Ik ben het grotendeels met Miranda eens. Al is alles in mijn opinie niet zo zwart-wit. Ben al mijn hele 67 jarige leven vegetarier. En ben nog steeds gezond. Vlees eten voor mensen die denken dat ze niet zonder kunnen, prima. Maar kies wel bewust. Denk er over na wat je op je bord legt. Al eens in een slachterij geweest? (ik wel) . De zucht van Mitch vind ik een beetje misplaatst. Dieren die vlees eten doen dat ook niet elke dag. Zij eten rauw vlees en rusten een paar dagen om het te verteren. En ik vind als je vlees eet zou je daarvoor ook zelf een dier moeten kunnen doden. Dat deden ze vroeger ook. Maar ja daar zullen weinig mensen iets voor voelen.
Wat Miranda zegt daar zit zeker wel een kern van waarheid in. Als ik kijk naar mezelf, paleo werkt niet voor mij. Ik blijf buik pijnen houden. Het gaat hier ook om de combinaties. Bij paleo gebruik je veel eiwitten vaak meerdere soorten samen. Maar…als je lichaam niet in staat is dus goed te verteren heb je idd te maken met rotting. Ook de alvleesklier heeft hier een rol in. Dat laatste is bij mij het geval. Wanneer ik een maaltijd eet met meerdere soorten eiwitten en groenten samen heb ik in een tijdsbestek van 10 minuten buikpijn en moet ik echt naar het toilet. Resultaat is geen normale ontlasting maar diarree of brij. Je zou denken dat je een verzadigd gevoel zou moeten hebben na het eten van al die eiwitten. Masr niks is minder waar bij mij. Ik kan dus echt geen salade of iets eten met een stukje kip of een eitje erdoor. Bananen brood of pannenkoeken van banaan resulteert in exact hetzelfde. Daarbij gebruik je vaak amandelmeel wat een eiwit is. Dat in combi met een ander eiwit is echt funest. De enige manier wat bij mij goed gaat is het principe van de juiste voedselcombinaties. Groenten met een bron van koolhydraten. Of groenten met 1 soort eiwit. En dan nog moet ik tekening houden met wat ik tussendoor dan eet. Als dit noten zijn en het eiwit van de maaltijd ervoor resulteert in exact hetzelfde. Veel paleo fans zullen het er niet mee eens zijn maar mijn klachten zijn niet aanwezig wanneer ik eenkoolhydraat bron bij mijn groenten neem en de eiwitten weg laat. Dan heb ik geen diarree of buikpijn. Ik haal paleo hier niet onderuit maar ik vind wel dat er vaak te snel vanuit word gegaan dat al die eiwitten en groenten je problemen oplossen. Dat is dus echt niet voor iedereen zo. Juist mensen die een probleem hebben met hun alvleesklier moeten hun eiwit inname juist verminderen. Daar mag best wat meer aandacht aan worden besteed. Plus punt is dan wel weer dat het bij mij eindelijk eens ontdekt werd toen ik paleo ging doen. De eiwit inname was al gauw de oorzaak. Mijn ontbijt is vaak havermout met banaan. Hoef er geen fruit bij te doen zonder zetmeel want dat gaat fout. Lunch is vaak zelf gemaakte soep met vis wat idd beter gaat of een berg groente met rijst of zoete aardappel. Mijn avond eten is groente met eiwitten. Altijd. Omdat het het makkelijkste is de laatste maaltijd met eiwitten te eten zodat het ruim de tijd heeft te verteren tot de volgende ochtend. En dan bedoel ik wel 1 eiwit bron. Ik vind het jammer dat ik niet geheel volgens paleo kan eten want ben ook geen fan van granen etc. Masr wel de enige manier waar het goed op gaat. Dus wat Miranda schrijft is geen fabeltje maar zit zeker kern van waarheid in. Heb er zelf al 8 jaar mee te maken gehad zonder dat men wist wat er aan de hand was. Ja spastische darmen. Achteraf dus allemaal niet waar.
Eet pas sinds 2 jaar ongeveer paleo; het vele vlees wat in het paleo dieet gebruikt wordt staat mij sinds het begin al tegen maar veel noten (fytinezuur) en zaden zijn ook niet echt de ultieme oplossing natuurlijk. Er wordt steeds geroepen; oerdieet, vroeger aten we geen granen. Waar. Maar. Vroeger hadden we ook niet onbeperkt toegang tot vis en vlees en gingen er dagen, zo niet weken in sommige gevallen, voorbij waarop we alleen op noten, zaden, groenten en fruit moesten leven bij gebrek aan prooidieren.
Het paleodieet mag dan zogenaamd gebaseerd zijn op ons oerdieet, dit geldt misschien voor de ingrediënten maar zeker niet voor de hoeveelheden.
Je hebt het er steeds over dat fruit en granen zorgen voor de aanmaak van insuline. Maar… bedoel je niet glucose? Insuline is het tegenovergestelde en zorgt er in het lichaam juist voor dat glucose (suikers dus) worden afgebroken. Diabetici moeten extra insuline inspuiten om dit proces te helpen.
Nee, hij bedoelt vast insuline, want insuline is een hormoon wat aangemaakt wordt als je suiker/koolhydraten eet. Deze suikers worden afgebroken in kleine stukjes; o.a. glucose. Insuline neemt het glucose op uit de bloedbaan en zorgt dat het opgenomen wordt in de cellen van het lichaam. Het glucose kan direct gebruikt worden, verder opgeslagen worden als galactose in de spieren; of bij onvoldoende spieren omgezet worden in vet, en vet kan opgeslagen worden… overal 😉 Dus zie hier het belang van krachttraining en sporten als je op gewicht wilt blijven.
Maar iig, insuline zorgt dus dat het glucose uit de bloedbaan wordt opgenomen. Diabetici die insuline ongevoelig zijn of gewoon te weinig insuline hebben kunnen het suiker (de glucose) niet of onvoldoende uit de bloedbaan halen. Dit zorgt voor verzuring, beschadiging van de bloedvaten (waardoor risico op hart en vaatziekte en neuropathie) maar vooral een hyper gevoel, warmte, zweten, hoofdpijn etc.
Voor niemand is het gezond om steeds de alvleesklier te stressen met suikers (De alvlessklier produceert de insuline). Jouw bloedsuiker schommelt dan steeds (van hoog tot laag) en al je weer in de dal terecht komt kan dat zorgen voor o.a. vermoeidheid en juist trek in meer suikers.
De alvleesklier begint verder na veel en regelmatig suikergebruik insuline te produceren in het voren, rekening mee houden dat je “voortdurend” suikers inneemt. Als je dan geen suiker binnen krijgt wordt je flauw, trillerig of moe. Jouw lichaam is minder flexibel geworden en je zou bijna kunnen zeggen; verslaafd aan suiker.
Iig fruit zorgt dus voor aanmaak van insuline omdat fruit glucose bevat. En dat is natuurlijk de bedoeling; maar te veel suiker zorgt voor te veel insuline. Hierdoor heb je een oppepper nodig en als je niet grijpt naar koffie, dan grijp je misschien naar nog meer suikers. Allebei niet goed maar wellicht herkenbaar?
Verder moeten we allemaal nog steeds fruit blijven eten natuurlijk! Maar ik zou zeggen; alles met mate 🙂