Heb jij aardappelbloed?
Ik hoop het niet want dat betekend dat je er ongezond uit ziet. Het is een oud spreekwoord wat ik gevonden heb op deze website. [note]http://www.voedingonline.nl/?http://www.voedingonline.nl/page.php?pid=52&id=15[/note] 😉
Maar zijn aardappelen wel zo ongezond?
Aardappelen zijn een moeilijk onderwerp als het gaat om Paleo. Ze bevatten een flinke hoeveelheid zetmeel, wat niet fijn is voor mensen die al insuline resistent zijn. Maar daarnaast zijn ze ook wel een pure voeding en hoeft de aardappel alleen maar verhit te worden om hem te eten. Verdere bewerkingen zijn eigenlijk niet nodig zoals bijvoorbeeld bij graan wel het geval is.
Waarom dan de inname van aardappelen beperken?
Eigenlijk direct om de eerste reden die ik noem. Het ligt natuurlijk helemaal aan je activiteitslevel, maar mocht je al overgewicht hebben, ben je al insuline resistent, en kan jouw lichaam niet meer zo goed overweg met glucose dan is het raadzaam om de piepers te laten staan.
Ik weet dat een hoop mensen deze blog lezen omdat ze gewicht / vet willen verliezen dus daarom over het algemeen mijn advies om geen aardappelen te eten. Ben je echter slank en actief dan maken een paar aardappelen bij het avondeten echt niks uit. Ze zitten vol koolhydraten inderdaad, maar actieve mensen kunnen een stuk beter aardappelen eten dan graan en wellicht zelfs rijst.
Een standaard witte aardappel bevat per 200 gram de volgende voedingswaarden:
- Koolhydraten: 43 gram
- Vezels: 3 gram
- Eiwit: 4 gram
- Vet: 0.2 gram
- Vitamine C: 20 mg
- Magnesium: 50 mg
- Potassium: 782 mg
- Koper: 0.43 mg
Het bevat niet zoveel fytinezuur (fytaat) als rijst zodat de mineralen uit de aardappelen wel opgenomen kunnen worden door het lichaam. Aardappelen zijn een perfecte voedingsbron na de training om je spierglycogeen aan te vullen. Wellicht zijn zoete aardappelen nog beter maar daar zal ik het in een volgend artikel over hebben.
Een kleine waarschuwing nog. Ben je gevoelig voor nachtschades zoals tomaten, paprika of aubergine dan kun je wellicht ook wel gevoelig zijn voor aardappelen. Piepers behoren namelijk ook tot de nachtschade familie.
Eet jij aardappelen? Ik hoor het graag van je in een reactie hieronder.
Hoi Mitch,
Leuke site, veel nuttige info. Je ziet ook echt veel resultaat bij jou, complimenten! Wel een aandachtspuntje:
Misschien handiger om in plaats van de term potassium de Nederlandse term kalium te noemen. Maakt het herkenbaar.
Verder lees ik je info met genoegen verder.
Groetjes
Ik eet wel aardappels want rijst is voor mij als stevige diabeet zeker geen oplossing.
De bloedsuikers vliegen dan om mijn oren,
en allen groente en vlees kom ik de avond niet mee door
Hoe weet je of je gevoelig bent voor producten uit de nachtschade familie?
Laat ze 30 dagen uit je dieet, en eet ze daarna weer.
Laat je lichaam het werk doen om uit te zoeken of je ertegen kan. Dus bemerk dingetjes.. Uitslag, energieniveau etc.
Succes!
Hi,
erg interessant. Wat kan je dan eten als vervanger van brood, aardappels, rijst en pasta?
Groetjes Heleen
Ik zelf eet het liefst zo puur en natuurlijk mogelijk. Voor mij is het GOK dieet van Yvonne lemmers een uitkomst! Voor mijn zoontje (3) stoom ik de aardappels. Het blad Paleo heb ik toevallig gekocht en ik merk dat beide heerlijke gerechten hebben waaruit je perfect kan combineren! Ik ga me zeker nog verder verdiepen in Paleo
Waarom zijn zoete aardappels beter als de gewone aardappel? Volgens internet is het juist andersom :
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
Hee Micky! Thnx voor je vraag 🙂 Het ligt er maar aan vanuit welke standpunt je hebt bekijkt. Wij bekijken het vanuit een paleo perspectief. Binnen het paleo wil je zo min mogelijk schommelingen in de suikerspiegel. Zoete aardappel heeft een hogere glycemische index wat inhoudt dat de koolhydraten bijv. langzamer in het bloed komt dan een gewone aardappel. Wat zorgt voor een stabielere suikerspiegel. Kan je hier wat mee Micky?