Hoewel het nu nog ontzettend koud is, hebben we vorige week wel de lente mogen begroeten. De eerste keer terras lijkt nog ver weg, maar met het veranderlijke weer in Nederland weet je het maar nooit, en voor je het weet zit je daar weer… met wellicht wel een wijntje.
Hoe slecht is alcohol of wijn eigenlijk? Zoals je wellicht weet komt er bij het fermenteren van fruit, alcohol vrij. Fermenteren is een geheel natuurlijk proces. Dus in zekere zin zijn wij wel gemaakt om alcohol te consumeren, alleen niet in de hoeveelheid die wij hedendaags nemen. 😉
Dieren eten graag gefermenteerd fruit en worden hier ook dronken van, maar de opzettelijke productie van alcohol begon pas 10.000 v. Chr. ongeveer in dezelfde periode dat wij begonnen met de landbouw. Dus wat doen we nu eigenlijk met alcohol?
Bier is niet oké, likeuren hebben ook niet de voorkeur, maar rode wijn is zo slecht nog niet. Van alle soorten alcohol productieprocessen is het maken van wijn de meest simpele, en meest natuurlijke variant. Het komt van fruit in plaats van granen (bier en likeur). En het proces om wijn te maken is niet meer dan het plukken van druiven, het pletten van druiven, het zeven van de zaden/pulp/velletjes, en het sap een jaar laten staan. Soms worden er wat toevoegingen aan het sap toegevoegd maar vaak niet veel bijzonders.
Wijn is niet veel meer dan een opgepimpte vruchtensap.
Als je alcohol wilt drinken dan kun je het beste dus wijn drinken, niet alleen omdat dit “gezellig is, en ook nog eens behoorlijk paleo”, maar juist ook omdat het zelfs goed voor je is. Hieronder een aantal redenen waarom wijn goed voor de gezondheid kan zijn.
Omega-3 Boost
Een studie welke de drink, eet en medische gewoontes [note]http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081204133610.htm[/note] van inwoners uit Italie, Engeland en Belgie onderzocht heeft een link weten te leggen tussen de omega-3 vetzuren en de consumptie van alcohol. Een matige consumptie van alcohol schijnt de concentratie van de omega-3 vetzuren te verhogen. Bij rode wijn was de boost het meeste, waarschijnlijk door de polyfenolen in de wijn.
Verjongingsdrankje?
Een groep van Harvard Medical School biologen ontdekten [note]http://www.nytimes.com/2008/11/27/health/27aging.html?_r=2&ref=health[/note] een stofje in rode wijn dat wellicht je chromosomen beschermd tegen veroudering. Resveratrol is een ingrediënt dat in hele minimale hoeveelheden voorkomt in rode wijn, en dit stofje activeert een eiwit met de naam sirtuin die onze cellen beschermd tegen veroudering. Waarschijnlijk is de hoeveelheid resveratrol te weinig om echt de sirtuin levels te beïnvloeden, maar als je nou genoeg drinkt… misschien?! 😉
Rode wijn tegen Alzheimer
Een team van UCLA en Mt. Sinai School of Medicine onderzoekers heeft onderzocht [note]http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081121092454.htm[/note] dat de polyfenolen in rode wijn voorkomen dat bepaalde eiwitten zich gaan binden die normaal gesproken hersencellen afbreken en Alzheimer stimuleren.
Zijn deze onderzoeken gewoon een excuus om ongestoord wijn te gaan drinken? Wat vind jij? Hoort een glas wijn en genieten ook gewoon af en toe bij paleo? Ik vind van wel… Maar weet wel dat wanneer jij alcohol in je lichaam pompt dat je lichaam dit direct wil gaan afbreken en alle overige processen stopt (zoals vet verbranden). Dus… met mate.
Heerlijk,
Ik vind een glaasje wijn heerlijk bij het eten. Ik drink 1 glaasje wijn per dag, dat moet kunnen toch?
Moet geen enkel probleem zijn!
Hoe zit het met mede! (honingwijn)
Is net zo paleo als wijn. Mede is een goede optie als je alcohol wilt nuttigen. Het bevat redelijk wat anti oxidanten (minder dan rode wijn, maar meer dan witte wijn). Dus als je alcohol wilt toevoegen in je paleo 80/20 regel dan is mede een goede optie!
Is appelcider met hooguit 5% alcohol paleo-proof? Ik heb een paar flessen uit Frankrijk meegenomen. Smaakt beter dan de Jillz die je hier kunt krijgen.
Hi Maaike, ik ken de ingrediënten daarvan niet. Ik neem aan dat ze wellicht extra suiker, smaak en zoetstoffen erin hebben gedaan. In dat geval, nee, dan is het niet paleo.
Op de fles worden geen ingrediënten vermeld dus ik ga er vanuit dat het een ‘puur’ produkt is. Als er extra toevoegingen in zitten dan moet je het volgens mij verplicht op de fles vermelden.
Mijn man drinkt ipv 6 bier per dag nu 4 tot 6 wijntje , witte en rode. Hij wil graag afvallen maar volgens mij wordt wordt wijn omgezet in suikers in je lichaam. Of heb ik het helemaal verkeerd begrepen? Hij is nog steeds moe , lusteloos en smiddags bibberig, ondanks gezonde voeding. En zijn brood wil hij ook niet schrappen uit het menu.
Logisch, 6 bier of 4 tot 6 wijn per dag klinkt als een alcoholist. Ik zou proberen de alcohol consumeren te beperken tot in het weekend of 1 a 2 glaasjes ’s avonds.