Rauwe, biologische, ongefilterde en ongepasteuriseerde appelazijn is heel wat meer dan alleen een dressing voor je salades! We zetten acht bewezen voordelen van appelazijn voor je op een rijtje waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan!
1. Appelazijn bevat veel azijnzuur
De uitkomsten van een Japans onderzoek suggereren dat azijnzuur kan bijdragen aan het onder controle houden van de bloeddruk en de opslag van vet. Europese onderzoekers bekeken de invloed van natriumacetaat en azijnzuur op glucosewaarden en andere biologische reacties op een veelzijdige maaltijd voor gezonde proefpersonen.
Azijnzuur is echter geen azijn, het is een bacterie in azijn die een bijproduct is van het fermentatieproces, en als je verder leest, zal je erachter komen dat het deze bacterie is die verantwoordelijk is voor de opgesomde voordelen.
Tijdens het fermentatieproces ontwikkelt de azijnzuurbacterie zich in de vloeistof en als de fermentatie vordert, wordt het langzaamaan een niet-giftige gelei. Dit wordt de ‘azijnmoeder’ genoemd.
Er zijn azijnproducenten die deze azijnmoeder verwijderen door filtratie, maar als je van plan bent appelazijn zo te gebruiken of aan een saprecept toe te voegen, gebruik dan liever geen gedestilleerde azijn, maar opteer voor de rauwe, ongefilterde versie die wel de azijnmoeder bevat. Het is dit ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de zure smaak en de scherpe geur van azijn. Het gehalte aan azijnzuur schommelt tussen de 4 en 7% in gedestilleerde azijn en tussen de 5 en 6% in wijnazijn. ‘Bragg unfiltered ACV’ (een van de meest populaire merken) bevat 5.14 % azijnzuur.
Tip: de FDA (Food and Drug Administration) geeft aan dat verdund azijnzuur geen azijn is en niet toegevoegd zou moeten worden aan voedsel waarvan verondersteld wordt dat er azijn in zit.
2. Heeft eigenschappen die kanker tegengaan
Kanker is een ‘sluipmoordenaar’ in die zin dat de symptomen zich pas manifesteren als er al niet veel meer is wat je kunt doen om het te genezen. In 2014 kregen meer dan 1,6 miljoen Amerikanen de diagnose kanker en waren er meer dan een half miljoen sterfgevallen (het is de vierde algemene doodsoorzaak in de VS). Onderzoek heeft aangetoond dat azijn op zijn minst een aantal kankercellen kan doen krimpen of kan doen verdwijnen.
Eén studie was uitgevoerd in China, waar ze ontdekten dat de consumptie van groenten en azijn het risico op slokdarmkanker vermindert. In een ander onderzoek dat in Servië werd uitgevoerd, werd echter duidelijk dat de consumptie van azijn de kans op blaaskanker 4,4 keer zo groot maakte. Gebaseerd op deze onderzoeken kan gesteld worden dat azijn vanwege de azijnzuurbacterie eigenschappen heeft die tumoren tegengaan, maar dat de effecten af kunnen hangen van de vraag om welke soort kanker het gaat.
3. Werkt bewezen desinfecterend en bacteriedodend
Nog voordat er ook maar enig wetenschappelijk onderzoek naar was gedaan, gebruikte Hippocrates meer dan 2000 jaar geleden azijn al om wonden te behandelen en modern onderzoek heeft bewezen dat azijn sommige bacteriën zoals E. coli en S. aureus kan doden. Het is niet zo effectief als commerciële producten als Clorox, maar het bevat geen chemicaliën, dus het is veilig om mee te wassen en het wordt ook gebruikt om op een natuurlijke manier voedsel te conserveren.
4. Verlaagt een te hoog cholesterolgehalte en voorkomt hart- en vaatziekten
Een van de belangrijkste risico’s van een te hoog cholesterolgehalte is dat het kan leiden tot een scala aan hartkwalen. Als een teveel aan cholesterol de aderen eenmaal dicht heeft doen slibben, is er een grote kans op een hartstilstand.
Appelazijn kan helpen het cholesterolniveau te verlagen aangezien het chlorogene zuren bevat, die helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor voorkomen wordt dat cholesterol zich ophoopt en gaat kristalliseren in de bloedbaan. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat onderzoek hiernaar alleen is uitgevoerd met ratten; het is mogelijk dat de resultaten bij onderzoek op mensen anders zouden zijn. Een onderzoek dat is uitgevoerd onder meer dan 70.000 vrouwen toonde aan dat een verhoogde consumptie van olie- en azijndressing de kans op ‘ischemische’ hartziekten (dat wil zeggen hartaandoeningen die samenhangen met een verminderde doorbloeding) vermindert.
5. Voorkomt het optreden van diabetes door verlaging van postprandiale glycemie
Voor wie niet weet wat ‘postprandiale glycemie’ inhoudt: deze term duidt simpelweg op de verhoogde bloedsuikerwaarden die optreden na een maaltijd – en dit is een belangrijke factor voor de ontwikkeling van ‘pre-diabetes’ naar diabetes type 2. De term ‘pre-diabetes’ houdt in dat een persoon wel verhoogde glucoselevels heeft, maar niet hoog genoeg om onder de noemer diabetes type 2 te vallen. Als pre-diabetes niet wordt vastgesteld, kan het zich in tien jaar of minder ontwikkelen tot diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona ontdekten dat het drinken van azijnsap met 20 gram appelazijn, 49 gram water en 1 theelepel sacharine na een maaltijd (een bagel en sinaasappelsap) resulteerde in een afname van 35 %.
Ook door na een maaltijd vijftien minuten rond te lopen in plaats van te gaan of blijven zitten kunnen de bloedsuikerwaarden na de maaltijd lager worden gehouden.
6. Vermindert bacteriële tandinfecties
In een test met 100 tanden die waren blootgesteld aan E. faecalis werd duidelijk dat appelzijn het aantal bacteriën kon doen verminderen, maar ze niet helemaal kon doen verdwijnen. De test werd uitgevoerd op tanden die getrokken waren vanwege een wortelkanaalbehandeling en niet op levende tanden in de mond.
7. Onderzoek toont aan dat appelazijn bij diabetes type 2 de insulinegevoeligheid kan verbeteren
In een onderzoek van de American Diabetes Association in 2004 kregen drie groepen mensen een mengsel van 20 gram appelazijn, 40 gram water en een theelepel sacharine en na twee minuten een maaltijd bestaande uit een witte bagel, jus d’orange en boter. Deze drie groepen bevatten mensen met diabetes type 2 en niet-diabetische personen die ofwel gevoelig waren voor insuline (die was de controlegroep) of insuline-resistent. In totaal deden er 29 mensen mee aan het onderzoek.
De studie maakte duidelijk dat appelazijn de insulinegevoeligheid met 34% verhoogde onder de insuline-resistente proefpersonen en met 19 % onder de proefpersonen met diabetes type 2. Dr. Mercola, die de studie ook aanhaalde, zei dat de proefpersonen met diabetes type 2 die aan het onderzoek meededen hun glucoselevels verbeterden met 25%, terwijl de pre-diabetici een lager bloedglucosegehalte hadden dan de gezonde proefpersonen die meededen (de controlegroep).
8. Azijn kan bijdragen aan gewichtsverlies
Er is een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Japanse wetenschappers naar de vraag of azijnzuur dat in azijn zit de accumulatie van lichaamsvet kan voorkomen. Een test is uitgevoerd met muizen, de andere met mensen.
De test uitgevoerd met muizen (het meest recente onderzoek): in hun laboratorium zetten de onderzoekers twee groepen muizen op een dieet dat veel vet bevatte. Achteraf kreeg een groep azijnzuur en de andere niet. De muizen die azijnzuur hadden gekregen, ontwikkelden vergeleken met de andere muizen minder lichaamsvet (tot 10%).
De test uitgevoerd met mensen: 175 zwaarlijvige maar gezonde mensen werden in twee groepen verdeeld. De groepen kregen een soortgelijk dieet, maar een groep kreeg gewoon water en de andere wat azijn. Na twaalf weken waren de mensen die de azijn hadden gekregen bijna een halve tot bijna een hele kilo afgevallen. Maar hoewel azijn eigenschappen kan hebben die vetten af kunnen breken, gaat er niets boven training en gezonde voeding om echt iets te veranderen aan overgewicht!
Er zijn zoveel toepassingsmogelijkheden voor appelazijn dat het lijkt alsof de voordelen eindeloos zijn! We zijn ervan overtuigd dat als er meer onderzoek wordt gedaan naar deze oeroude vloeistof er alleen maar nog meer claims onderbouwd zullen worden en we kunnen niet wachten om meer van de voordelen van deze goudkleurige multifunctionele azijn te ontdekken! En om daar meteen maar een begin mee te maken, vindt je hier 25 andere toepassingen die je vast nog niet kende! [note]http://foodmatters.tv/content/25-things-you-never-knew-you-could-do-with-apple-cider-vinegar[/note]