Kaneel (ook wel ceylon kaneel) komt van oorsprong uit Ceylon of Sri Lanka en is de binnenbast van de Cinnamomum Verum boom. We vertellen je graag wat meer over dit bijzondere kruid.
Daarnaast heb je ook nog Cassia kaneel wat sterker en meer bitter van smaak is, en van oorsprong komt uit China, Bangladesh, India en Vietnam. Het Cassia kaneelstokje is keihard en met geen mogelijkheid te breken, Ceylon kaneel daarentegen is heel fijn van structuur en ook veel verfijnder van smaak. Cassia is wat het gros van de mensen in de keukenkastjes heeft liggen, zowel stokjes als poeder. Het is een namaak product van echte kaneel, wil absoluut niet zeggen dat het slecht voor je is, maar ben je geïnteresseerd in voeding dan zou je eens op zoek kunnen gaan naar echte ceylon.
Kaneel is een kruid en heeft sterke anti-oxiderende eigenschappen waardoor het goed voor je gezondheid is. Je hebt altijd baas boven baas, want een portie kaneel bevat vijf keer zoveel antioxidanten als een half kopje blauwe bessen, dit terwijl blauwe bessen toch echt als anti-oxidant bommetjes bekend staan.
Daarnaast zijn er nog 10 eigenschappen van kaneel die erg goed zijn voor je lijf;
- Voorkomt schimmelinfecties: Kaneelaldehyd, de actieve chemische verbinding die in de Cassia variant voorkomt kan bacteriële en schimmelinfecties helpen voorkomen en bestrijden.
- Anti-inflammatoire pijnstillers: onderzoeken hebben uitgewezen dat kaneel helpt ontstekingspijn (artritis) te verlichten. De antioxidanten vernietigen en neutraliseren vrije radicalen in gewrichtskraakbeen dat ontstekingen veroorzaakt. Hiervoor moet je minimaal 6 gram per dag gebruiken.
- Stabiliseert je bloedsuiker: voor mensen met diabetes type 2 regelt het de insuline absorptie in het bloed en weefsels waardoor je bloedsuiker stabieler blijft.
- Energieboost! Kaneel kun je in principe aan elk gerecht toevoegen. Door je smoothie, door je pannenkoekenbeslag, bananenbrood, stoofschotels etc. Naast het stabiliseren van je bloedsuiker geeft het indirect ook een energie boost, omdat een consistente bloedsuikerspiegel zorgt voor langdurige energie.
- Verlaagt LDL niveaus: lage dichtheid lipoproteïnen (LDL’s) is het slechte cholesterol in je lichaam. Het klampt zich vast aan de binnenzijde van je vaatwanden en kan zo tot een hart-en vaatziekten leiden. Kaneel draagt een positieve bijdrage aan het proces in je lichaam om de dichtheid van LDL te verminderen.
- Vermindert kans op kanker: Vrije radicalen kunnen niet alleen schade toebrengen aan cellen, maar ook aan je DNA. Hierdoor kunnen cellen gemuteerde kankercellen produceren. De anti-oxiderende eigenschappen van kaneel zijn heel erg belangrijk in dit proces. Ze helpen je DNA te herstellen, zorgen voor regulatie van je hormonen en verminderen de effecten van kankerverwekkende stoffen in celmembranen.
- Probiotisch: Het heeft antibacteriële eigenschappen en werkt daardoor probiotisch tegen ziektes in je spijsverteringsstelsel, zoals candida.
- Het is een vet verbrander! Het helpt je metabolisme een boost te geven waardoor je gedurende de dag meer vet verbrand.
- Stress: Het verlaagt je bloeddruk. Indirect zorgt het ook voor minder stress, want de geur van kaneel kan prikkelbaarheid, migraine en frustratie verminderen.
- Vermindert menstruatiepijn: kaneel bevat een natuurlijke chemische stof genaamd cinnamaldehyde. Studies suggereren dat cinnamaldehyde het hormoon progesteron verhoogt en juist de productie van testosteron bij vrouwen vermindert, waardoor je minder last hebt van krampen tijdens je menstruatie.
Zeker de moeite waard dus om wat meer kaneel aan je eetpatroon toe te voegen 🙂
Hoi! Behoud kaneel zijn werkzaamheid en goede eigenschappen als het verhit wordt? Bijvoorbeeld als ik het toe voeg aan paleo bananenbrood?
Groetjes!
Ja, dat maakt geen verschil, eigenlijk verhit je kaneel in vrijwel alle gerechten muv smoothies.
Wat een goed leesvoer krijg ik steeds van je binnen en ik ben daar heel blij mee.
Ik ga morgen direct op zoek naar de juiste kaneel want ik vind het bijzonder lekker.
Groetjes en fijn dat je iedere keer iets nieuws brengt
Wat lief Nannie!