Zeg je Paleo dan zeg je amandelmeel. Maar wellicht ben je allergisch voor noten, vind je amandelmeel te duur of vind je het gewoon niet zo lekker.
Dan is daar kokosmeel. Dagelijks ontvang ik vragen van mensen die willen weten of amandelmeel 1 op 1 vervangen kan worden door kokosmeel. Dit kan NIET. En dus heb ik daar even een artikeltje over geschreven.
Kokos meel wordt gemaakt van het vlees van verse kokosnoten. Het gedroogde vlees wordt geraspt en wat overblijft is een soort meel achtige textuur; kokosmeel! Het heeft een licht zoete smaak van kokos, maar is absoluut niet overheersend in recepten. Hou je niet zo van kokossmaak wees dan niet bang, je proeft er vrij weinig van!
Voedingswaarde
Kokosmeel bevat een super hoog percentage voedingsvezels (48%) en belangrijke essentiële eiwitten, dus ook goed voor de mensen die werken aan spieropbouw. Daarnaast is het koolhydraatarm, en past ‘ie dus prima in de Paleo lifestyle. Kokosmeel bevat zelfs minder koolhydraten als sommige groenten soorten. Daardoor is het ook perfect voor mensen met insulineresistentie, waaronder diabetes, omdat het niet zal leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. De vetten en vezels in het meel zorgen voor een stabiele bloedsuiker, dus ook al maak je gebruik van bijvoorbeeld bananen en kokosbloesemsuiker in je recept, dan nog zal je lichaam daar amper op reageren.
Kokosmeel is glutenvrij, ook heel erg fijn, want steeds meer mensen ondervinden last na het eten van gluten (buikpijn, krampen, diarree, opgezette buik). Voor mensen met coeliakie is het noodzakelijk gebruik te maken van amandel of kokosmeel in plaats van tarwebloem of witte bloem, omdat zij anders doodziek worden.
Kokosolie is rijk aan laurinezuur, die je lichaam omzet in monolaurine. Dit zuur heeft antivirale, antibacteriële en antiprotozoaire eigenschappen en ondersteunt het immuunsysteem. Kokosolie is ook rijk aan caprinezuur, die je beschermt tegen infecties.
Zoals je inmiddels misschien wel weet, bevorderen de middellange-keten vetzuren uit kokos (olie en meel) het metabolisme, wat zorgt voor een snellere vetverbranding. 🙂 Waar je van andere verzadigde vetten vaak aankomt (omdat ze lange-keten vetzuren bevatten) is dat bij dit meel dus het tegenovergestelde!
Bakken met kokosmeel
Doordat het meel voornamelijk uit vezels bestaat, werkt het meel ook als een soort spons in bakrecepten. Dit is dan ook meteen de reden dat je bloem of meel niet 1 op 1 kunt vervangen met kokosmeel. Doe je dat wel dan krijg je 1 grote droge klonterige massa ;-).
Als algemene regel geldt (maar ik geef geen garanties) dat je maar 20% van de hoeveelheid bloem in het oorspronkelijke recept hoeft te vervangen door kokosmeel met een gelijke hoeveelheid vloeistof (dus plantaardige melk of eieren, bananen). Dit betekent dat je bij een normaal recept meestal 200/300 gram meel nodig hebt, waar je in dit geval dus maar 40-60 gram kokosmeel hoeft te gebruiken in combinatie met 3-4 eieren.
Gebruik je 100 gram kokosmeel, dan zul je merken dat je minimaal 6 eieren + een flinke hoeveelheid plantaardige melk of bananen nodig hebt om het beslag een beetje vloeibaar te houden. Als je aan de slag gaat met een recept, denk dan nooit ‘het beslag is te dun, er zit te weinig kokosmeel in’, dus ik gooi er nog maar wat bij. Kokosmeel moet zeker even een paar minuten staan, en dan absorbeert het al snel super veel vocht en is je beslag gelijk een stuk dikker. Even geduld dus!
Kokosmeel is ook handig als bindmiddel voor soepen, stoofschotels of curry’s. Hier heb je dan ook zeker maar 1 eetlepel van nodig.
Even op een rijtje:
Amandelmeel:
- Bestaat enkel uit gezonde vetten
- Hoog in eiwitten
- Veel mineralen
- Koolhydraatarm
- Neutraal van smaak
- Let op je porties in verband met de calorieën
- Best prijzig
Kokosmeel:
- Koolhydraatarm(nog armer dan amandelmeel)
- Glutenvrij
- Bomvol vezels(vult goed!)
- Caloriearmer als amandelmeel
- Bevat 8 essentiële eiwitten(goed voor de spieren!)
- Het bakt heel lastig. Je hebt heel weinig meel nodig, en veel eieren/plantaardige melk
- Ook klontert het beslag heel snel. Bakken met kokosmeel is een vak apart 🙂
- Stuk goedkoper als amandelmeel
Ik hoop je zo weer een beetje wijzer gemaakt te hebben wat betreft kokosmeel! Ik ga in de keuken aan de slag, en als het lukt dan komt het receptje morgen op de Facebook 😉
ik dacht dat amandelmeel ook niet ideaal is wegens:
– te veel omega6
– lectine/fytine zuur
– oxidatie
ook mee matigen dus? (en inderdaad erg duur!)
Klopt helemaal 🙂 maar daar wilde ik nog een apart artikel aan wijden 😉
Als ik in een recept voor bananenbrood het amandelmeel wil vervangen voor kokosmeel dan heb ik maar 20% van het gewicht van het amandelmeel nodig in kokosmeel?
En als je nu geen kokosmeel in huis hebt en de winkel het ook niet heeft, wat is dan een alternatief voor m’n gehaktballen??
Je kunt er ook wat amandelmeel in doen.
Gr, Simone
Beste Willemijn /….,
Nu kwam ik deze getallen tegen op een website… 21,5% koolhydraten. Dat kan dan toch nooit in het Paleo-dieet passen?
Of zit er mogelijk veel verschil in het aantal koolhydraten per kokosmeel product?
Voedingswaarde van Kokosmeel
Voedingswaarde per 100g
Energie 1313 kJ
Energie 313 kcal
Koolhydraten 21.5g
waarvan suikers 15.5g
Eiwitten 19.4g
Vetten 16.7g
Verzadigde vetten 15.26g
Enkelvoudig onverzadigde vetten 0.85g
Meervoudig onverzadigde vetten 0.14g
Vezels 40g
Natrium 60mg
Hi Peter,
Wij tellen geen koolhydraten binnen paleo 🙂
Gr, Simone
Jullie zeggen wel dat het koolhydraatarm is en dat het door amandelmeel te vervangen is maar mensen die de koolhydraten wel moeten tellen klopt dit niet. Hoe zit dit??
Kokosmeel is niet 1 op 1 te vervangen door amandelmeel. Kokosmeel ”zuigt” meer, hierdoor wordt het beslag dan dikker.
Kokosmeel is koolhydraatarm ja 🙂 het bevat zelfs minder koolhydraten als sommige groenten.
Hallo,
Ik doe de paleo challenge en snap het niet.
Je zegt op 100gr kokosmeel moet je al minimum 6 eieren gebruiken maar in het volgende recept is dit niet:
http://klanten.paleo.nl/paleo-kokosbrood/
Ik moest daar zogezegd mixen om de klonters weg te doen, maar dit is een heel dik deeg en uiteindelijk als je dit eet is dit gewoon heel droog.
groetjes,
Katia
Hallo Katia,
Kokosmeel zuigt zeg maar de vloeibare bestanddelen op wanneer het te lang staat. Misschien was dit het geval?
Er zitten 5 eieren in maar ook een goede hoeveelheid kokosmelk + olie.
Je kan het natuurlijk altijd eens proberen met meer van de melk of een ei meer. Dit heb ik zelf nooit geprobeerd, dus ik kan helaas niet aangeven hoe dit uit gaat pakken.
Groetjes, Myra Team Paleo
Ik gebruik kokosmeel 400gr,boekweitmeel 400gr,en wat amandelmeel 200 grote.
Gooi alles Door elkaar in een grote glazen pot.
Maak daar mn pannenkoeken van.
400 gram meel, 3 eieren 500 ml kokosmelk, 500ml amandelmelk ongezouten.
Snufje zout 1 theelepel kaneel en 100 gram goibessen. Dit alles laat ik 24 uur rusten in de koelkast,bak dan in kokosolie mijn pannenkoeken.gelijk voor een paar dagen.
Wil het ook nog proberen met gepureerde ananas.
Hee Greetje, klinkt goed joh!!!
Moet ongezoet zijn.
goedendag!
ik wil graag koekjes met kokosmeel maken zonder het gebruik van een oven. Ik dacht dat dat wel zou kunnen, klopt dat?
Heb je verder nog tips om wat lekkers te maken zonde oven?
Ik ben benieuwd naar je antwoord,
groeten,
ingrid
Hi Ingrid, hmm zou het niet weten eerlijk gezegd. Mss iemand in de community die het weet?
Weet iemand of ik van bijvoorbeeld kokosmeel een koolhydraatarme variant van tempurabeslag kan maken en wat dan de goede verhouding van de ingrediënten is?
Hmm wij niet helaas Sandra 🙁 mss iemand ander hier?