Runderbouillon
Bouillon is super gezond en kan gewoon zo gedronken worden of gebruikt worden als basis in soepen en sauzen. Het zelf maken is helemaal niet zo moeilijk, helemaal niet met een slow-cooker. Uiteraard kun je dit ook maken in een pan met dikke bodem. Zet er dan wel een verdeelplaatje onder zodat de hitte goed verdeeld wordt.
Macro's (per portie)
Ingrediënten
Porties 16
Liter 4
Bereidingswijze
Moeilijkheid Easy
Voorbereidingstijd 10
Kooktijd 480
Snijd de groente in grove stukken.
Plaats de groenten onderin een grote Crock-Pot of slow-cooker.
Doe hierop de botten en plaats het laurierblaadje erbij.
Besprenkel met het azijn en zout.
Voeg net genoeg water toe totdat de botten onder staan.
Stel de Crock-Pot in op 8-10 uur op de lage stand.
Als de bouillon klaar is giet deze dan door een zeef en bewaar alleen het vocht.
Je kunt nu glazen potjes of diepvrieszakjes vullen met de bouillon en deze in porties bewaren/invriezen.
Als de bouillon wat te vettig is kan je deze een nachtje in de koelkast laten staan en het vet van de bovenkant af schrapen (maar let op, het vet is wel enorm goed voor je!)
Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!
Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:
WRITTEN BY
Gastblogger
Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.
Mijn glazen potten willen tijdens het ontdooien nog wel eens knappen. Zijn hier nog tips voor?
Als je je builion heet (bijna kokend) in de potjes doet en meteen de deksel erop draait dan hoef je ze niet in de diepvries te zetten. Door de hitte wordt het potje vacuüm en zal het maanden goed blijven.
Hoi,
Super! Ik zie op je foto glazen potjes. Kun je bouillon buiten de vriezer bewaren?
Bedankt Elma
Ja hoor dat kan. Je moet ze alleen niet te vol vullen omdat het uitzet bij bevriezing en dan knapt de pot.
Ik maak al ruim een jaar bottenbouillon. Maar heb geen slow-cooker of crock-pot. Doe het dus gewoon in een gewone grote pan op de laagste pit. (De bouillon mag niet koken-dus net tegen de kook aan) maar dan wel ruim 30 uur.
Je kunt ook botten (karkassen) van gevogelte nemen. Die laat ik ca. 18 uur trekken. Persoonlijk vind ik kippebouillon zelfs lekkerder.
Goed recept! Ik zelf maak hem nog uitgebreider, voor nog meer smaak. Ik voeg het volgende ook nog toe aan mijn bouillon; 10 hele peper korrels, stukje foelie, spaanse peper (zaadlijsten eruit halen), prei, 3 kruidnagels. Ach, je kunt eindeloos variëren..:) Goed weekend!!
bedankt voor de tip!
Kun je die botten gewoon bij een slager vragen??
Hallo mitchel .
Hoelang kan ik dit bewaren in de koelkast.
Invriezen is ook een mogelijkheid?
Groetjes Gretha
Het lijkt mij heel leuk om te maken
Maar hoe kom ik aan botten.
Of bedoel je botten waar het vlees nog aanzit.
Ik gebruik altijd mergpijpjes. Die kun je gewoon in de supermarkt kopen. Of anders vragen bij een echte slager.
Groetjes Linda,
Kan je zo bij de slager halen
– zelf verzamelen: steeds je afgekloven botten in plaats van in de afvalbak in een plastic zak in de vriezer gooien en als er genoeg zijn dan kan je aan de slag. Duurt wel even, maar geen afval!
– http://www.wildrundvlees.nl of FREEnature.nl kan je paketten met botten bestellen. Dat is van biologische, grasgevoerde dieren die de landschappen onderhouden. Er zijn vast meer sites te vinden, zoals voor schotse hooglanders e.d.
– Bij je biologische slager vragen: vaak krijg je die gratis (hondenkluif) of voor weinig mee. Kan je er meteen een lekker stukje mergpijp bij kopen.
Die kun je kopen bij SchotseHooglanders.nl
afgekomstig van koeien die 365 dagen per jaar buiten lopen. De dieren groeien van gras en kuiden en krijgen geen graan / mais en soja bijgevoerd. Er wordt geen antibiotica gebruikt.
Bot wordt verkocht per 3 kg, de botten zijn in kleine stukken geportioneerd en diepgevroren. Prijs is 21 euro voor 3 kg (7 euro per kilo). Perfect voor gezonde bouillon.
Lijkt mij ook een goed plan, maar ik vraag mij ook af hoe kom je aan de botten? Zelf een hele kip knippen?
Bij kippenbouillon natuurlijk en bij rund krabbetjes?
En wat als je geen crock pot of slow cooker hebt…
Kun je al die crockpot recepten ook in een snelkookpan maken?
Die heb ik nl wel.
Ik gebruik de hooikist : een grote kist waar de pan precies inpast, met oud dekbed gevuld ter isolatie. Zo hoef ik niet thuis te blijven en kan ik gewoon gaan slapen zonder vuur aan en het scheelt energie. Maar ik laat de bouillon dan ook vaak langer trekken dan 10 uur, soms wel 24 uur.
De nog niet grijs geworden botten gebruik ik nog een keer voor een nieuwe voorraad bouillon. Daar doe ik dan wel een stukje nieuw mergpijp met een klein stukje vlees bij. Het stukje vlees is niets meer aan, maar de bouillon is vaak nog lekkerder dan de eerste batch!
Jammer ik heb geen crockpot Kan het ook op een andere manier?
Handig om de botten even af te spoelen voordat je ze in de pan doet. Zo voorkom je botsplinters in de bouillon.
Ik zou ook graag willen weten hoe je aan die biologische botten komt.
Het klinkt wel ontzettend lekker….
We willen dit graag een keer proberen! Maar we hebben geen crock-pot of slow-cooker. Wat is dan het alternatief? Soeppan / stoomoven / …..?
En hoe en hoelang kun je deze bouillon bewaren?
Botten kun je bij je slager vragen of bestellen. Deze bouillon is erg lekker, ik kende het al. Er staat bij de bereidingstijd 8-10 minuten ipv uur. Foutje denk ik. 😉
Hi Ellie, mergpijp van de biologische slager.
SchotseHooglanders.nl wordt hierboven al genoemd. We verkopen de botten. Mensen zonder crockpot kunnen dit op prima in een normale pan maken. Hier staat ook nog een recept: http://schotsehooglanders.nl/nieuws/hoe-maak-je-bottenbouillon/
Als je niet van de geur houdt is het een goed idee om wat groente mee te laten sudderen. Dan is de geur weg.
Grappig: toeval bestaat niet: staat momenteel wildbouillon op en het ruikt heerlijk al! We vriezen het ook als ijsblokjes in voor een kop bouillon of als basis voor saus.
Ik ben ook van plan botten biljon te maken
daar voor heb ik al wat afgekloven kippen poten in de vriezer liggen en een zak met groeten te delen die wel goed zijn maar die je niet op eet zoals de kopjes en kontjes van de guisetten en de worteles en de stronkjes van de prij
want ik vind het zonde om vers gekochte groete daar voor te behruiken terwijl deze stukjes ook gewoon groeten zijn maar bijvoorbeeld te houtis om lekker op te peuzelen zijn.
Ik denk dat ik de hooi kist methode ook ga gebruiken en laat hem dan inderdaad 24 uur staan
dankje voor het recept
Goed bezig Juliete! Laat je hier weten hoe het heeft gesmaakt? 🙂