Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

Hou je oestrogenen in balans!

Ilse vroeg vorige week hoe ze oestrogeendominantie kon wegkrijgen om zo makkelijker af te vallen. Pfoe, da’s geen makkelijke vraag, en zeker niet eentje dat ik in 1-2-3 per mail kan beantwoorden. Een beetje research was dus nodig. In deze blogpost lees je wat ik leerde, ik hoop dat jullie het net zo interessant vinden als ikzelf!

Eerst en vooral de basics:

  • Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de menstruele cyclus en de zwangerschap bij vrouwen, maar dat is niet hun enige functie. Zowel bij mannen als bij vrouwen hebben ze ook een invloed op de insulinegevoeligheid en de verdeling van vetten. Zo kan je oestrogeendominantie ook herkennen aan de opslag van vet op benen en billen.
  • Zoals bij alles geldt: TE is nooit goed. Zowel te veel als te weinig oestrogeen kan schadelijk zijn. Je lichaam streeft dus altijd naar het ideaal, en dan vooral een ideale verhouding tussen oestrogeen en testosteron (het zogenaamde mannelijke hormoon).

OK, dus oestrogeen heeft al een invloed op de verdeling van vetten, maar het is niet puur eenrichtingsverkeer. Vetcellen lijken misschien nogal non-actief, maar eigenlijk hebben ze een heel actieve rol in je hormonenhuishouding. De belangrijkste job van je vetcellen is om oestrogeen te produceren. Dat doen ze met een enzym aromatase dat testosteron omzet naar oestrogeen. Je hoort me al komen: hoe meer vet je hebt, hoe makkelijker het is om de balans tussen de hoeveelheid testosteron en oestrogeen te verstoren.

Als je kampt met overgewicht, kan dit je al snel in een vicieuze spiraal sturen: een te grote hoeveelheid aan oestrogeen kan namelijk schildklierproblemen verergeren, je metabolisme vertragen en zo nog meer gewichtstoename veroorzaken, waardoor je weer meer oestrogeen aanmaakt.

Hoe kan je nu je oestrogeengehalte normaliseren zodat je makkelijker afvalt?

  • Eet meer vezels. En onthou: vezels vind je niet alleen in granen, ze zitten ook in groenten en fruit. Avocado’s zijn bijvoorbeeld een superbron!
  • Kruisbloemige groenten bevatten stoffen die helpen om oestrogenen af te breken. Dus bloemkool, boerenkool, broccoli, radijzen, rode kool, rucola en spruitjes zijn super!
  • Zoek uit hoeveel koolhydraten jouw lichaam nodig heeft, maar let op: te weinig is even schadelijk als te veel! 2 of 3 stukken fruit en 1 portie zetmeelrijke groenten is meestal prima, maar opnieuw: experimenteer en kijk wat werkt voor jou! Let op: als je veel of zwaar sport, dan heb je allicht méér zetmeelrijke groenten nodig.
  • Eet voldoende proteïne. Opnieuw: balans is noodzakelijk, het is niet de bedoeling dat de helft van je maaltijden uit magere kip bestaan ;-). Maar zorg wel dat je bij élke maaltijd een bron van proteïne eet.
  • Eet meer orgaanvlees. Orgaanvlees zit bomvol belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine A, B, ijzer, zink, …) Je kan ook supplementen nemen natuurlijk, maar dat maakt het risico op overdosering ook groter. Met natuurlijke voeding kan je amper iets mis doen.
  • Vet vet vet vet. We leggen er zo vaak de nadruk op bij Paleo en het blijft gewoon super belangrijk. Vet heb je nodig om hormonen te kunnen aanmaken en de balans te herstellen tussen testosteron en oestrogeen.
  • Beweeg meer. Nee, sporten hoeft niet per se, maar je moet vooral minder stil zitten. Een stappenteller kan je zeker helpen om op dagelijkse basis meer te bewegen.
  • Stress. Hoe meer stress je hebt, hoe meer testosteron en progesteron je verliest. Beperk de hoeveelheid stress in je leven om je lichaam de kans te geven om je hormonenbalans te herstellen.
  • Stop met roken en drink niet te veel alcohol. Beide verhogen de activiteit van aromatase dat testosteron omzet naar estrogeen, wat je dus zo veel mogelijk wil vermijden.
  • Als je de pil gebruikt, overweeg dan een andere vorm van anticonceptie. De pil blijkt namelijk de primaire oorzaak te zijn van oestrogeendominantie.
  • Let op met plastic producten die BPA bevatten. Daarin zitten namelijk xeno-oestrogenen, chemische stoffen die oestrogenen imiteren en schade aanrichten aan ons immuunsysteem doordat ons lichaam niet altijd het verschil ziet met echte oestrogenen.
  • Vermijd fyto-oestrogenen in bier, soja, peulvruchten, volkorengranen en cafeïne. Net zoals xeno-oestrogenen imiteren ze onze lichaamseigen hormonen en richten ze schade aan en veroorzaken ze oestrogeendominantie.

Heb je nog andere vragen, moeilijk of makkelijk, stel ze dan zeker via ons contactformulier, we helpen je graag verder. Paleo doe je niet alleen, we doen het samen!

Let op: als je kampt met chronische hormonale problemen, consulteer dan zeker je dokter voor advies. Ik doe veel research voor m’n blogposts, maar ik ben geen dokter of diëtist.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “Hou je oestrogenen in balans!”

  1. Wauw wordt weer steeds meer duidelijk.
    Ik ben echt tijdens mijn zwangerschappen depressief geweest moest ik ongesteld worden dan had ik dagelijks wel gedachten als ik kan maar beter tegen een boom rijden ze hebben toch niks aan mij.
    Mede door Paleo ben ik hier vanaf gekomen en weer meer in balans, ik zag hier nog wel dingen waardoor ik de balans vast nog wat beter kan krijgen echt super bedankt.
    Ik ben jullie echt dankbaar hiervoor en ik weet heeeeeeel zeker mijn omgeving ook.

    Beantwoorden
  2. en je oestrogenen verhogen? en je vetpercentage zijn daar ook tips voor?

    Beantwoorden
  3. Waarom schrijft Cordain dan in zijn boek dat je amper verzadigd vet moeten en ook zoutvaatje moet weggooien. Dat laatste is gevaarlijk. Of zijn het vertaalfouten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.