Wanneer je intensief sport verlies je soms ongemerkt veel vocht. Zeker tijdens warmere dagen is het van belang dat je goed blijft drinken.
Met een goede sportdrank zorg je er daarnaast voor dat je beter hersteld. Helaas zitten de meeste bomvol suiker of ‘light’-alternatieven. Niet bepaald Paleo. BCAA’s lijken een beter alternatief.
Wat zijn BCAA’s?
De afkorting BCAA’s staat voor Branched Chain Amino Acids. In het Nederlands: vertakte keten aminozuren. BCAA’s Ze zijn het belangrijkste bestanddeel van spiereiwitten en gaan onder andere spierafbraak door intensieve training tegen. Je lichaam kan deze aminozuren zelf niet produceren. Bij veel belasting, door bijvoorbeeld sport, is het dus van belang om deze via je voeding of supplementen binnen te krijgen. BCAA’s worden als eerste aangesproken door je lichaam wanneer de koolhydraat reserves (glycogeen) dreigen op te raken. Zij kunnen namelijk, als er plotseling een tekort ontstaat aan glucose, heel snel afgebroken worden en gebruikt worden voor de energievoorziening.
Zijn BCAA dan wel Paleo?
Hadden onze voorouders toegang tot avocados, kokos en amandelen? Kleine kans. Hadden ze toegang tot BCAA’s in supplementvorm? Zeker niet. Passen BCAA dan wel in het Paleo-eetpatroon zul je misschien denken? BCAA’s zijn een natuurlijke bouwstof (mits je degene gebruikt zonder alle kunstmatige toevoegingen) die onder andere voorkomt in vlees. Een belangrijk vertrekpunt bij Paleo-stijl eten is de veronderstelling dat je er gezonder en sterker van wordt. Daarbij gaat het naar mijn mening niet om slaafs het dieet van een holbewoner te repliceren. Het is meer een richtlijn voor betere voeding en verklaart waarom velen van ons evolutionair gezien vaak niet goed functioneren op granen, peulvruchten en zuivel. Eten dat natuurlijk is en dat bijdraagt aan jouw doelstellingen.
De voordelen van BCAA’s
Belast je meermaals per week je lichaam intensief, dan kan het interessant zijn om, naast het eten van voldoende kwalitatief voedsel , aanvullende BCAA’s te drinken. Het beste moment hiervoor is dan voor, na en tijdens je training. Je lichaam kan ze dan meteen gebruiken. Maar wat zijn verder eigenlijk de voordelen van BCAA’s? De belangrijkste op een rij:
1. Minder afbraak bij stress
Wanneer bij een fysieke overbelasting (ook wel stress of distress genoemd) een koolhydraattekort ontstaat, fungeren de BCAA’s als energiebron voor skeletspierweefsel. Bij distress zorgt een (bijkomend) tekort aan glutamine voor hoger verbruik van BCAA’s, omdat van deze drie aminozuren glutamine gemaakt kan worden. Een tekort aan glutamine (bijvoorbeeld bij darmproblemen) leidt onvermijdelijk tot verlies van spiermassa en anti-stoffen. BCAA’s zorgen ervoor dat de snelheid waarmee andere aminozuren worden afgebroken en gebruikt, vermindert.
2. Anabole werking op de spierstofwisseling
BCAA’s kort voor en meteen na inspanning heeft een anabole werking op de spierstofwisseling. Dit komt doordat de snelheid van proteïnensynthese wordt verhoogd en de snelheid van proteïnendegradatie wordt geremd. Naast onderzoeken op sportgebied toont ook onderzoek uit de chirurgie en orthopedie aan dat doelmatige opname van BCAA’s de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa bevordert.
3. BCAA tegen spierpijn en voor sneller herstel
Het nemen van BCAA’s tijdens de training voorkomt spierpijn na de training. Hierdoor kun je dus sneller herstellen. Door dit laatste ben je sneller weer in staat om je maximale kracht niveaus te bereiken. Deze nemen af door spierschade.
Niet alleen voor krachttraining
Wie denkt na het lezen van bovenstaande dat BCAA’s alleen interessant zijn voor (professionele)krachtsporters heeft het mis. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat meer mensen erbij gebaat zijn:
- Atleten kunnen intensiever trainen en zijn beter hersteld voor wedstrijden
- Algemeen sportende mensen hebben minder pijn hebben, herstellen sneller en daardoor is de kans groter dat ze hun training blijven volhouden
- Bodybuilders kunnen vaker en zwaarder trainen
- Duursporters kunnen makkelijker krachttraining doen zonder dat de spierpijn hun prestaties op loop, zwem of roeiprestatie tegenzit.
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de voordelen zoals worden toegeschreven aan BCAA’s. Verder zouden ze nog bijdragen aan betere mentale focus, vetverbranding en een beter humeur. BCAA’s zijn te vinden in onder andere rood vlees, amandelen, kip, eieren en vis. Voedsel dat vanuit een Paleo-eetwijze al veel gegeten wordt. Vul dit tijdens en na je training aan met een goed BCAA-supplement in water (het is overigens een beetje bitter ;)) en je zorgt dat je niet alleen voldoende vocht binnenkrijgt, maar ook de voordelen van deze natuurlijke bouwstof plukt. Drink jij reeds BCAA’s tijdens je training? Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hieronder.
Ok waar haal je dan dat supplement?
Tnx alvast
Inderdaad kleine kans dat jullie daar in Nederland kokospalmen heben.
Hier bij ons in Maleisie groeien ze volop en zijn dan ook de ideale drank als het heter dan heet is of na een krachtinspanning.
Of anders gezegd: onze paleo 100 plus zonder toegevoegde suiker of andere toegevoegde rommel.
Tis maar in hoeverre je met natuurlijke producten wil werken, en eten wat uit je keuken komt. Of ga je eten wat kant en klaar uit een chemische fabrieksnijverheid komt met een pseudo wetenschappelijke hamdleiding waarom de gebruikte ingredienten dan wel goed voor je zijn.
Ikzelf ga voor natuurlijke producten zelf verwerkt in mijn keuken. Ieder natuurlijk zijn paleo versie 🙂