Het is een uniek visje, betaalbaar, goed verkrijgbaar en ook nog eens supergezond. Ik heb het over de sardine.
Misschien niet het eerste dat in je op komt als je denkt aan vis. Toch is deze Mediterraanse zilverkleur een verrijking van je Paleo-eetwijze.
Sardines zijn vernoemd naar Sardinië. Een Italiaanse eiland waar grote scholen van deze vissen ooit werden gevonden. Als het je lukt ze te krijgen (vaak op de markt) dan zijn verse sardines het allerlekkerste, maar ook uit blik zijn ze over het algemeen prima. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de Sardine, waaronder het feit dat ze minder concentraten van zware metalen, zoals kwik bevatten dan sommige andere vis.
Bomvol proteïne
Sardines zijn rijk aan eiwitten, die ons weer voorzien van aminozuren. Ons lichaam gebruikt aminozuren als bouwstof voor eiwitten. Eiwitten vormen op hun beurt weer de basis voor spieren, bindweefsel en antilichamen die ons immuunsysteem sterk houden en transporteiwitten die zuurstof en voedingsstoffen leveren door ons lichaam.
Sterke botten
Wanneer je Paleo eet en dus geen melk drinkt krijg je nog vaak genoeg de vraag of je botten dan wel sterk genoeg blijven. Sardines bevatten een rijke bron aan botopbouwende vitamine D, de vitamine die meestal geassocieerd wordt met verrijkte melkproducten. Vitamine D helpt om de absorptie van calcium te verhogen. Daarnaast bevatten sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.
Gezonde vetten
Net als meer vis bevatten sardines veel gezonde vetten. Let er op dat dit bij de blikjes afhangt van je keuze (olijfolie, tomaat, zonnebloemolie etc.). De sardine zelf is met name rijk aan Omega-3 en heeft een laag Omega-6 gehalte, wat positief is.
Wil je een keer iets anders op tafel, probeer dan eens een gerecht met sardines. Niet alleen gezond én lekker, maar bovendien erg vriendelijk voor je portefeuille. Gezond eten hoeft immers niet duur te zijn. In de zomer eet ik deze vis het liefste van de barbecue. Leg ze een paar uur in een marinade van knoflook, limoen, cayennepeper, een beetje zout en wat olie en rooster ze vervolgens in een visklem aan beide kanten, nomnomnom.
Eet jij wel eens sardines en weet je een lekker en eenvoudig recept? Deel het hieronder.
Sardine op een toastje en erop een puntje mayo en wat peper
Maak een dressing van:
-2 knoflookteentjes
-paar takjes koriander
-paar takjes peterselie
-zout en peper
-komijn snufje paprikapoeder
Grillen of op de barbecue.
Lokkar serdien met vesre romige saus fa knofloosch. Is lokkar.
Mit een bietje gups zo frans stokbrot dabei. Hierlijk.
Havermout Wraps met sardientjes.
2personen
100 gram havermout
200ml rijstmelk
2 eieren
Gele paprika
Rode ui
Zeezout
De havermout in een blender mallen tot poeder.
In een kom doen, eieren,rijstmelk,snufje zout toevoegen en er een beslag van maken.
Ui en paprika in kleine stukjes snijden dit samen met de sardientjes in een koekenpan warm maken.
Van het beslag pannenkoekjes bakken.
Deze pannenkoekjes vullen met de sardientjes mix oprollen en uilen maar.
En twee blikjes sardientjes in olijfolie.
Sardientjes op cracker.
– sardientjes in olie uit blik
– tiental groene olijven
– lente-uitje
– mespuntje sambal
– crackers met zeezout en rozemarijn (semper glutenvrij – rosmarinknäcke AH)
Doe de sardientjes met de olie ik een kom. Snij de olijven in plakjes even als de lente-ui. Voeg dit bij de sardientjes met een mespuntje sambal en roer het gehaal tot tapenade.
De cracker ruim beleggen en genieten maar!