Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

No comments

E-nummers: The Good, The Bad en The Ugly

De letter E in combinatie met een paar cijfers is heel populair. Vooral in ons hedendaags voedsel. Het zou ons eten nog lekkerder, langer houdbaar of aantrekkelijker maken. Hoewel goedgekeurd door de Europese Unie is het maar de vraag wat die E-nummers nu precies zijn. En zijn ze wel zo nodig?

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn de nummers van de door de Europese Unie goedgekeurde additieven. Ze zijn gerangschikt in onder andere kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, antioxidanten en smaakversterkers.

Waarom worden deze additieven gebruikt?

De reden om additieven te gebruiken is divers. Steeds meer voeding wordt als massa geproduceerd. Hierdoor wordt de keten van ‘land tot bord’ langer. Dit vraagt een langere houdbaarheid van producten. Het voedsel dat we kopen moet namelijk wel veilig blijven. En de consument vraagt om ‘gemak’, bijvoorbeeld in de vorm van een kant-en-klare pastasaus. Deze kan vol zitten met verse ingrediënten, maar als hij een paar dagen in een potje staat, ziet het er niet meer aantrekkelijk uit. Het product verkoopt dan niet, dus wordt er een verdikkingsmiddel aan toegevoegd om dit te voorkomen.

Het zijn echter vooral de E-nummers die gebruikt worden als smaakversterker, kleurstof of om bijvoorbeeld ‘mondgevoel’ te verbeteren die ter discussie staan. Die hebben namelijk geen nut voor de voedselveiligheid. Ze zijn er om producten vaak marketingtechnisch aantrekkelijker of onderscheidend te maken (kijk… drijvende bolletjes in mijn vla… ).

Goede versus, minder goed E-nummers

Weet wat je eet_E-nummersMoet je voortaan alle producten met een E-nummer laten staan? Om dit te doen zou wat overtrokken zijn. Veel E-nummers zijn gewoon natuurlijk. Ze moeten alleen een nummer hebben om herkenbaar te zijn als ‘goedgekeurd’. E162 is bijvoorbeeld een kleurstof, maar gewoon bietenrood en in tomaat zit E160. Diezelfde tomaat alleen bevat overigens al zo’n 15 E-nummers (waaronder E160 Lycopeen, E330 Citroenzuur en E440 Pectine).

E104

Er zijn echter ook een behoorlijk aantal omstreden E-nummers. Veel van deze zijn in het buitenland overigens al verboden, wat naar mijn idee ook wel iets zegt. Veel snoep en zelfs bepaalde ‘kinderkoekjes’ bevatten E104. Dit E-nummer is al in verschillende gebannen in verband met eczeem, slapeloosheid en zelfs mogelijk kankerverwekkend. Geef je kind nog een koekje…

E951 en E621

E-nummers onder de loepMet name E-nummers in de 600 en 900 range zijn discutabel. Staat er ‘light’ op een verpakking, dan is de kans groot dat er wel een paar van deze in je product zitten. E951, Aspartaam is een van de bekendste. Een ander bijzonder nummertje is E621. Het zorgt ervoor dat die chips zo lekker hartig smaakt. Maar E621 is ook neurotoxisch (schadelijk voor de hersenen) en heeft een eetlustverhogende werking. Dit komt doordat het je endocriene systeem (hormoonhuishouding) kan ontregelen. Hoe werkt dit dan? E621 onderbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag. Hierdoor krijgen je hersenen niet meer door dat je ‘vol’ zit. Mononatriumglutamaat, de andere naam voor E621, zorgt dus dat je meer eet, zonder dat je het nodig hebt. Als je chips überhaupt al nodig hebt…

Onderwijs jezelf en neem de tijd

E-nummers, ze zijn er letterlijk als The Good, The Bad en The Ugly. Ook aan biologisch eten zijn ze af en toe toegevoegd. Probeer het eten ervan tot een minimum te beperken, maar stress ook niet te veel als er een keer ergens ascorbinezuur inzit. Dit is namelijk natuurlijk. Hoe kun je er wel mee omgaan? Neem de tijd om zelf je eten te bereiden (of bespaar tijd door gewoon iets grotere porties te koken voor later in de week) en experimenteer met kruiden en specerijen. Kortom, kook en geniet! Vind je dit lastig om te koken, begin dan eenvoudig (in het boek van Sjanett de Geus, 15 minuten Paleo, staan overigens volop eenvoudige recepten). Koop je eens iets uit een potje, bedenk je dan goed wat het is. Zou je oma dit gegeten hebben?

Wil je meer specifieke achtergrond welk E-nummer wat doet? Kijk dan eens naar de volgende links:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.asp [note]http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.asp[/note]

http://www.goedgeweten.be/enummers/classificatie/ [note]http://www.goedgeweten.be/enummers/classificatie/[/note]

Hoe ga jij om met E-nummers? Deel je ervaringen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.