“Hoe eet ik Paleo in de winter?”
Het was een vraag die een vriend me een paar weken terug stelde. Als liefhebber van stamppotten, ovenschotels en ander heerlijk winters ‘comfort food’ was hij bang terug te vallen in oude gewoontes. Nergens voor nodig! Er zijn volop Paleo-recepten die op koude winterdagen je hart verwarmen en je tong strelen. Dit waren de tips die ik hem gaf en graag met jullie deel.
Wintergroenten
Persoonlijk ben ik altijd voorstander van het kiezen voor seizoensgroenten. Naast dat dit (iets) minder belastend is voor onze omgeving, bespaart het bovendien ook nog in de portemonnee. Vooral de winterse ‘knollen’ bieden volop mogelijkheden voor heerlijke Paleo-gerechten. Goede keuzes zijn onder andere rode bieten, koolraap, knolselderij, andijvie, boerenkool, pastinaak, spruiten, prei en wortel.
Een Paleo-stamppot
Zin in een lekker bord stamppot? Het kan ook wanneer je Paleo eet. Kies echter een vervanger voor de aardappelen. Reguliere aardappelen bevatten veel zetmeel dat voor een hoge piek in ons bloedsuikergehalte zorgt. Iets wat je beter kunt voorkomen (daarna volgt namelijk weer een dal, waarbij je lichaam gaat ‘zeuren’ om koolhydraten en suikers). Goede alternatieven zijn yams, aardperen of zoete aardappelen. Kies bij de zoete aardappel voor degene met het oranje vlees, de bataat. Deze is het laagste in suiker. Ook koolraap is een prima alternatief.
Paleo-andijviestamppot
Ingrediënten ( 2 personen)
- Kokosolie
- Klein uitje in snippers
- 400 g andijvie in smalle reepjes
- 400 g koolraap
- 1 pakje bacon in reepjes gesneden
- Kleine theelepel nootmuskaat en zwarte peper
- Flinke klont grasgevoerde, ongezouten roomboter
Bereiding
Maak de koolraap schoon en hak hem in grove stukken. Stoom de koolraap gaar in ca. 30 minuten (koken kan ook, maar ik vind stomen net iets lekkerder). Neem de koolraap van het vuur en voeg een klontje boter toe. Stamp het geheel tot puree en dek af met een deksel. Doe een klontje kokosolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de reepjes bacon toe. Bak totdat de reepjes knapperig zijn. Voeg de bacon, de andijvie (rauwe) en de kruiden toe en meng goed door. Soms voeg ik nog een klein beetje azijn toe. Vind je het geheel niet romig genoeg, voeg dan nog een beetje boter toe.
* Je kunt de bacon ook vervangen door rul gebakken biologisch gehakt.
Frittata
Hier ben ik persoonlijk dol op: Frittata. Ideaal voor restjedag of dagen dat je gewoon niet zoveel inspiratie hebt. Deze, van origine Italiaanse, lekkernij heeft als belangrijkste bestandsdeel ei. En verder? Verder kan eigenlijk bijna alles. Je kunt kiezen voor een vegetarische Frittata [note]http://receptenvoedselteams.wordpress.com/2013/01/22/in-de-oven-gebakken-frittata-met-wintergroenten/[/note] of voeg naar eigen inzicht vlees (of andere groenten) toe. De basis en bereiding blijft verder hetzelfde.
Stoofpot
Een goede stoofpot is hartverwarmend en heerlijk na een lange wandeling of training in de kou. Alvast een cadeautip voor kerst of de sint. Investeer in een elektrische slowcooker. Terwijl jij slaapt, traint of werkt, pruttelt jouw gerecht lekker verder. En heb jij met minimale moeite lekker en gezond voedsel op tafel. Dit runderstoofpotje [note]http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2011/10/stoofpot-met-rundvlees-rode-kool-en.html[/note]is een van mijn favorieten. Zelf laat ik echter het bouillonblokje (gezien dit vaak veel zout en E-nummers bevat) achterwege en voeg wat extra specerijen en kruiden toe.
Nog iets voor de zoete kauwen…
In een echte Hollandse winter kan Sinterklaas natuurlijk niet ontbreken. Op Paleo-gebied zijn hier helaas weinig alternatieven voor te vinden. Tot voor kort! Paleolland, een blog van een van de dames die ik train, postte een heel lekker alternatief voor gevulde speculaas [note]http://www.paleolland.com/2013/sinterklaas-paleo-speculaas-muffins-almond-paste/[/note]. Zelf bedacht én na een training bij BredaSC [note]http://www.bredasc.com/[/note] door de aanwezige leden goedgekeurd. Een dergelijke lekkernij mag af en toe, maar bewaar dit voor speciale gelegenheden. Het is dan wel Paleo, maar bevat nog steeds de nodige calorieën en (natuurlijke) suikers.
Bovenstaande is natuurlijk nog maar een greep uit al het lekkers dat je deze winter kunt maken. Gebruik het als basis en wees creatief. Vervang rundvlees een keer voor lam of kip en probeer verschillende groenten. Wat is jouw favoriete Paleo-gerecht in de winter? Laat het me weten.