Ken je dat gevoel? Je zit op je werk of op de bank, hebt nog niet zo lang geleden gegeten en plotseling bekruipt het gevoel je dat je iets moet eten.
Is het verveling? Een stemmetje in je hoofd? We hebben het allemaal al eens meegemaakt, maar wat is de reden hiervan?
Emoties
Boos, verdrietig of juist ontzettend blij, emoties kunnen er voor zorgen dat je handen naar voedsel grijpen. De ene persoon is gevoeliger voor emotie-eten dan de ander. Wat ik mensen die ik begeleid bij hun training en voeding altijd vraag is om een voedingsdagboekje bij te houden. Wat eet en drink je en hoe voel je je na een maaltijd. Was er de dag waarop je die extra snack pakte of je lichaam schreeuwde om suiker iets bijzonders of anders? Dingen opschrijven helpt je in het verkrijgen van inzicht. Zo realiseer je je vaak dingen waar je je eerst niet bewust van was. En dan kun je er anders mee omgaan. Ga je eten als je boos bent: Investeer in een bokszak. Ben je eenzaam? Bel een goede vriend of vriendin om mee te kletsen of maak bijvoorbeeld een wandeling.
Verveling
Niet te verwarren met emotie, maar wel een belangrijke aanleiding is vaak ook verveling. Eten, omdat je simpelweg niks anders om handen hebt. Hoe je hier mee om kunt gaan is jezelf simpelweg meer bezig te houden. Start een blog, probeer verschillende sporten uit, pluk je oude passie voor postzegels weer van zolder… De gedachte aan extra eten zal snel verdwijnen als je lichaam en/of geest lekker bezig zijn.
Zien eten doet eten
Voor veel mensen met een kantoorbaan is dit denk ik een heel herkenbare. Mij viel het in ieder geval altijd op toen ik nog geen zelfstandig ondernemer was. Zaten op het ene moment de collega’s massaal aan de wortels, ging een week later iedereen mee in het rondje snoeppot. Mensen zijn gevoelig voor het kopiëren van gedrag. Op één of andere manier lijkt het gerechtvaardigd om ook iets te eten als een ander het doet. Nu zeg ik niet dat je alles altijd hoeft af te slaan, maar wees bewust van je gedrag. Waarom eet je nu? Af en toe wat extra eten is niet slecht. Kies alleen verstandig wat je eet en luister naar je lichaam. Heb je echt wat extra’s nodig?
Slaaptekort
Zoals eerder al aangehaald in mijn blog over ploegendiensten kan ook slaptekort een belangrijke aanleiding zijn tot snackgedrag. Slaap je slecht of regelmatig minder dan 8 uur, dan stijgt je insuline en je Cortisol. Je hormoonhuishouding raakt in de war en je bent gevoeliger voor de geur en het aanzicht van eten. Op tijd naar bed dus.
Eet je bord leeg gewoonte
Hoe vaak hebben we het vroeger niet gehoord: “Eet je bord leeg!” Of: “Je mag pas van tafel als je bord leeg is… “ Ik kan me nog goed herinneren dat ik 3 uur over een bord Nasi heb gedaan als kind. Enerzijds respect voor de standvastigheid van m’n moeder, maar ik had gewoon geen honger.
Stop met eten als je voor 80% vol zit en leer te luisteren naar je lichaam. Neem de tijd voor een maaltijd en kauw goed. Ook helpt het als je van te voren al porties maakt, dit voorkomt dat je blijft opscheppen. Is er eten over, dan verwerk je dit gewoon weer in een volgende maaltijd. Zo hoef je ook niks weg te gooien.
Heb je honger of… ?
Boven dit artikel staat dat ik je eigenlijk vijf redenen zou geven, maar stiekem geef ik er zes ;P. Want deze wil ik jullie niet onthouden. Vaak is de reden dat we tussendoor eten namelijk niet zo zeer honger, maar dorst! Veel mensen denken dat ze voldoende drinken, maar als ze ook dit gaan opschrijven, valt het vies tegen. Zorg dat je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt, liefst nog meer. Groene thee of kruidenthee kun je aanvullend drinken.
Waarom snack jij tussendoor en hoe ga jij hiermee om? Deel je ervaringen hieronder.
Bij mij is het vaak dat ik mee-eet met anderen. Ik probeer zelf 6x per dag te eten met gezonde dingen maar soms eet ik minder gezonde mee met andere omdat ik dan denk dat ik dat ook graag wil.
Ik eet vaak onbewust. Zo lang ik lichamelijk bezig ben is er geen behoefte aan eten. Ga ik zitten met een boek, eet ik ongemerkt aan een stuk door. Zorg er nu gewoon voor dat ik niets ongezonds in huis heb.
als je honger heb vind ik best wel dat je mag eten
maar eet dan iets waar je niet snel van aankomt zoals, een appel, stukjes komkommers of tomaat wat je maar lekker vind als een gezonde tussendoortje. natuurlijk als je aan tussendoortjes denkt dan denk je aan iets zoets zoals het eten van koekjes, snoepjes, maar een stuk fruit kan ook erg lekker zoet zijn van zich zelf.
Ik zeg van mijzelf dat ik een ijzersterke disipline heb. Ik kan zonder problemen iemand zien eten of lekkere dingen zien. Ik eet als ik honger heb maar 3 X per dag om ook aan de nodige levensmiddelen te komen . Maar alleen gezonde. Dan nog 2x tussendoor fruit en altijd nog ergens een plekje voor handje noten. Maaaaaar het is wel zo dat ik alles wel lekker zou vinden om te eten maar doe het maar niet. En dan hou ik rekening met s’avonds een glaasje wijn . Dus hou ik wel altijd rekening mee, dat ik niet over mijn dagelijkse portie ga. Het kan dus wel lukken om zo op gewicht te blijven. Ben 63 en hou mij aan de 48 kilo. Ben maar 1.50m
Ik denk dat ik in de winter ,lees donker , minder afleiding heb en dan vaker wil eten. In de zomer geen last van.
Ik ben aan suiker verslaafd waardoor ik sneller over stag ga voor een onverantwoord tussendoortje en dan niet 1 snoepje of 1 koekje, maar meteen de hele zak of pak. Meestal probeer ik wel goede alternatieven bij mij te hebben, maar helaas gaat dat niet altijd goed.
Ik krijg zuufbranden van groene thee en ander thee ook wat kan ik er aan doen