Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

4 comments

De 21 Gezondste Voedingsmiddelen

Hoeveel van jouw boodschappenbudget geef je uit aan ongezonde voeding, zoals geraffineerde granen, suiker en snoep?

Deze lijst met de 21 gezondste voedingsmiddelen helpt je om gezonde keuzes te maken, zodat je voortaan het grootste deel van je budget kunt uitgeven aan voeding die bijdraagt aan je gezondheid:

  1. Avocado
gevulde avocado met ei
Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Avocado’s zijn laag in fructose en rijk aan gezonde vetten en mineralen, zoals kalium. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat avocado’s de gezondheid van het hart en de bloedvaten ondersteunen. Avocado’s bevatten bovendien voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid, waaronder vezels, vitamine E, vitamine B en foliumzuur.

  1. Boerenkool

Slechts één portie boerenkool bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K, A en C, mangaan, koper, vitamine B, vezels, calcium en kalium. In boerenkool vind je bovendien meer dan 45 unieke flavonoïden, die zowel een anti-oxidatieve als ontstekingsremmende werking hebben. Zo draagt boerenkool bij aan gezonde darmen. Boerenkool is daarnaast een goede bron van de kankerbestrijdende stoffen sulforafaan en indool-3-carbinol. En goede reden om deze groente regelmatig op je menu te zetten (ook lekker als soep).

  1. Spinazie
spinazietaart
Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Spinazie is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals foliumzuur, vitamine A, ijzer, kalium, calcium, zink en selenium. Spinazie bevat ook flavonoïden die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Bovendien heeft deze groene bladgroente ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen: essentieel voor een gezonde spijsvertering. Haal de groente liefst vers in de winkel, dan bevat hij de meeste gezondmakende stoffen.

 

  1. Cavolo nero of palmkool

Cavolo nero of palmkool is rijk aan vitamine K en stoffen met geneeskrachtige eigenschappen, waaronder cafeïnezuur, ferulinezuur, quercetine en kamferol. Deze stoffen bestrijden de zogenoemde vrije radicalen in ons lichaam, die zorgen voor vroegtijdige veroudering en de bijbehorende kwalen en ziektes. Ook heeft de kool een ontstekingsremmende werking, wat bijdraagt aan gezonde darmen. Andere geneeskrachtige stoffen in wilde kool, in het bijzonder di-indolylmethaan en sulforafaan, bestrijden zelfs ziektes als kanker. Kortom, een kool om in huis te halen! Je vindt hem zo nu en dan bij Ekoplaza.

  1. Snijbiet

Snijbiet is een ideale bron van vitamine C, E en A (in de vorm van beta-caroteen). Ook bevat de groente de mineralen mangaan en zink. Als je snijbiet eet, krijg je bovendien een flinke dosis antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen binnen. De betalaïne pigmenten die snijbiet zijn rode kleur geven, ondersteunen je lichaam daarnaast bij het ontgiftingsproces. Gezonder kan bijna niet!

  1. Knoflook

Knoflook is rijk aan mangaan, calcium, fosfor, selenium en vitamine B6 en C. Een ideaal voedingsmiddel dus voor gezonde botten. Ook je schildklier heeft er trouwens baat bij. De gezondmakende werking van knoflook zou trouwens vooral afkomstig zijn van de zwavelhoudende verbindingen, zoals allicine. Die geven knoflook ook zijn karakteristieke geur.

  1. Kiemen

Verse broccoli kiemen zijn veel krachtiger dan volgroeide broccoli, zodat je er veel minder van hoeft te eten om te profiteren van hetzelfde gezondmakende effect. Uit onderzoek blijkt dat broccoli kiemen maar liefst 10 tot 100 keer de hoeveelheid glucorafanine ‒ een stof die het lichaam reinigt van chemicaliën ‒ bevat als rijpe broccoli.

  1. Paddenstoelen
ragout bospaddenstoelen
Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Paddenstoelen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, vezels, vitamine C, vitamine B, calcium en mineralen. Ze zijn ook nog eens een uitstekende bron van antioxidanten. Bovendien versterken ze ons immuunsysteem. Dit is één van de redenen waarom paddenstoelen zo geschikt zijn voor zowel de preventie als de behandeling van kanker.

  1. Tomaten

Tomaten bevatten een hele lijst aan gezondmakende stoffen: luteïne, zeaxanthine, vitamine C (vooral te vinden in de geleiachtige substantie rondom het zaad), vitaminen A, E en B, kalium, mangaan en fosfor. Tomaten zijn ook een bijzonder goede bron van lycopeen, een antioxidant die het risico op een beroerte en kanker aanzienlijk kan verlagen.

  1. Bloemkool

Eén portie bloemkool bevat maar liefst 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevat de groente tal van andere gezondmakende stoffen: vitamine K, eiwitten, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B6, foliumzuur, pantotheenzuur, kalium en mangaan. Bloemkool bevat ook nog eens choline, een B-vitamine die belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien is bloemkool rijk aan ontstekingsremmende stoffen, dus goed voor gezonde darmen.

  1. Uien

Uien gaan allergieën tegen en werken als een natuurlijk antihistaminicum. Ze blokkeren niet alleen het effect van histamine. Ook remmen ze de aanmaak en het vrijkomen van deze stof, die een allergische reactie kan veroorzaken. Daarnaast werken uien ontstekingsremmend en hebben ze anti-oxidatieve eigenschappen. Ze zorgen daarmee voor een gezonde spijsvertering en gaan ze vroegtijdige veroudering door vrije radicalen tegen. Uien zijn bovendien rijk aan quercetine, een stof met anti-kanker eigenschappen. Reden genoeg om dagelijks uien in je maaltijd te verwerken.

  1. Zalm
Klik op de foto om naar het recept te gaan.
Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Zalm bevat de omega-3 vetzuren EPA en DHA, die je hart en bloedvaten, je spijsvertering en je mentale gezondheid ondersteunen. De vis kan zelfs een vroegtijdige dood voorkomen.

  1. Biologische eieren van grasgevoerde kippen

Dierlijk voedsel, zoals vlees en eieren, bevat zogenoemde volwaardige eiwitten. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren in zich hebben. Eieren bevatten daarnaast ook vitamine B12, luteïne en zeaxanthine voor gezonde ogen en choline voor een gezonde werking van je hersenen, zenuwstelsel en hart en bloedvaten.

  1. Biologische kokosolie

Naast dat kokosolie gezond is voor je schildklier en je stofwisseling, is de olie rijk aan laurinezuur. Je lichaam zet dit zuur om in monolaurine, een stof die bepaalde virussen bestrijdt. De vetzuren in kokosolie dragen ook op andere manieren bij aan je gezondheid. Zo versnellen ze onder meer je stofwisseling[link naar artikel Ontdek 50 verrassende toepassingen van kokosolie].

  1. Noten

Onderzoek doet vermoeden dat je langer leeft als je noten eet en dat noten je zelfs kunnen helpen om af te vallen. Ze zitten namelijk boordevol gezonde vetten. Haal dus snel deze gezonde snack in huis! Wel ongebrand en ongezouten natuurlijk.

  1. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen, een antioxidant die je immuunsysteem ondersteunt en het risico op hart- en vaatziekten en kanker verlaagt. Onderzoek toont aan dat zoete aardappelen daarnaast helpen bij de regulering van bloedsuiker in je lichaam. Ze verhogen namelijk het gehalte adiponectine, een eiwit dat door gezonde vetcellen wordt afgescheiden. Adiponectine verbetert op zijn beurt de werking van het hormoon insuline, dat bloedsuiker vervoert naar de cellen om te worden omgezet in energie. Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in. Hierdoor stijgt de bloedglucose, waardoor diabetes ontstaat. Anders dan gewone aardappel, gaat zoete aardappel dus het ontstaan van suikerziekte tegen. Alleen als je wilt afvallen, kun je beter geen zoete aardappels eten vanwege het hoge gehalte zetmeel dat deze groent bevat.

  1. Olijfolie

Olijfolie is rijk aan gezonde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen. Ook draagt olijfolie bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel, zodat je minder kans hebt om diabetes te ontwikkelen. Gebruik deze olie dus rijkelijk in je keuken.

 

  1. Gefermenteerde groenten

Gefermenteerde voeding is noodzakelijk voor gezonde darmen. Eet een kwart tot een half kopje gefermenteerde groenten bij je maaltijd, dan heb je een merkbaar betere gezondheid. Gefermenteerde voeding bevat probiotica voor gezond darmen, zoals vitamine K2. Deze vitamine vind je in een gezonde darmflora, maar veel mensen hebben er een tekort aan.

  1. Biologische, grasgevoerde kip
kippendijen
Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Biologische, grasgevoerde kip is een hoogwaardige bron van eiwitten, vitamine B, selenium, fosfor en choline. Vers en onbewerkt kippenvlees bevat alle B-vitamines en andere gezonde voedingsstoffen, zoals het natuurlijke aminozuur cysteïne.

  1. Blauwe bessen

Bosbessen verminderen het risico op diabetes. Ze bevatten een overvloedige hoeveelheid antioxidanten, waardoor ze je bovendien optimaal beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Bosbessen blijken ook te werken bij darmaandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen.

  1. Frambozen

Frambozen zitten boordevol gezonde fytochemicaliën die je immuniteit verhogen, hooikoorts voorkomen, je hart beschermen en het ontstaan van kanker helpen voorkomen. Bessen bevatten minder suiker dan veel ander fruit, zodat ze minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Meer tips en advies voor gezond eten? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

4 gedachten over “De 21 Gezondste Voedingsmiddelen”

  1. Hey Simone,

    Maak daar 25 superfoods van, wanneer je de 4 extra uit het lijstje van 14 superfoods van Dokter Steven G. Pratt en Kathy Matthews (“SuperFoods Rx: 14 voedingswaren die je leven zullen veranderen”) daaraan toevoegt: sinaasappels, thee, kalkoen en pompoen.

    (Bij hun 14 zijn er 10 paleo)

    Hoe meer gevarieerd, hoe liever, wat zeg jij Simone? 🙂

    Beantwoorden
  2. Beste Simone,

    Even melden aan ieder die zelf kippen wil houden na het lezen van je artikel: kippen zijn – net als mensen – geen graseters!

    Voed je kippen met flink wat gras, dan krijgen ze diaree.

    Wie dus teveel gras heeft en er een klein diertje op wil zetten, koopt best een gans 🙂

    Prettige dag verder,

    Stef

    Beantwoorden
  3. Bij nummer 20 staat in de titel: Blauwe Bessen en daaronder in het stukje heb je het over Bosbessen. Maar dat is niet hetzelfde! Dus mijn vraag: over welke bes heb je het?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.